Online workshop: Personal mastery in challenging times

Schrijf je gratis in!
Starters
 • 07 january
 • 2020
 • 2 minuten om te lezen
 • Tom Serroels

Waarom freelancer worden


Ondernemer: Tom Serroels van Highway2Freelance

Elf jaar geleden nam ik een stap die niemand in mijn omgeving van mij had verwacht, zelfs ik niet: ik werd zelfstandig. Elke dag prijs ik mezelf gelukkig dat ik de moed heb gehad om die heftige stap te nemen. Waarom? In deze blog vertel ik je graag wat volgens mij de voordelen van freelancers zijn:
 
 

 

1. Meer inkomsten

Een sterkere verloning was mijn voornaamste drijfveer om freelancer te worden. Een sterkere verloning was mijn voornaamste drijfveer om freelancer te worden. Ik merkte hoe groot de kloof was tussen wat ik opbracht voor mijn werkgever en wat op het einde van de maand op mijn bankrekening verscheen. Uiteraard moet er marge zijn voor alle kosten in een bedrijf, maar ik wilde mijn eigen tarieven kunnen bepalen en beter verloond worden voor mijn inspanningen. Wat was het een sensatie om die allereerste verkoopfactuur als freelancer op te maken. Een aanzienlijk bedrag, voor het eerst onderweg naar mijn eigen bankrekening in plaats van naar de rekening van iemand anders.
 

 

2. Meer vrijheid

Wat ik ondertussen nog veel meer apprecieer dan mijn hoger loon, is de vrijheid en onafhankelijkheid die ik ervaar. Wat een gevoel. Ik ben mijn eigen baas… Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen voor de keuzes die ik zelf maak. Het is evident dat je duidelijke afspraken maakt met je klanten en je daar strikt aan houdt. Maar daarbuiten ligt een speelveld waar je volop je eigen rode draad trekt en je eigen accenten legt.
 

 

3. Meer initiatief

Ik merk dat ik nu ook meer initiatief neem dan vroeger. Als werknemer zat ik mee op de trein en volgde ik vooral het voorbestemde pad. Als zelfstandige word ik echter op een spontane manier uitgenodigd om zelf de richting uit te stippelen en om zelf in de actie te stappen om mijn eigen doelen te bereiken.
 

 

4. Meer voldoening

Als freelancer lukt het me prima om nóg meer voldoening te halen uit mijn werk. Ik kies immers mijn eigen opdrachten die aansluiten bij mijn eigen voorkeuren qua jobinhoud, werklocatie, type klant, enzoverder. Bovendien kan ik nu zelf meer het tempo bepalen waardoor ik aan elke taak de juiste dosis tijd en aandacht kan geven. Een belangrijke voorwaarde om tevreden op die correct afgewerkte taken te kunnen terugkijken.
 

 

5. Meer ademruimte

Anderhalf jaar geleden heb ik ervoor gekozen om mezelf meer ademruimte te gunnen. Van maandag tot donderdag werk ik nog als freelance IT consultant wat me tijd genoeg geeft om mijn boterham te verdienen. Donderdagavond start ik mijn weekend. En vrijdag is keer op keer een leuke dag: ofwel quality time voor mezelf, ofwel boeiende nieuwe initiatieven uitwerken.
 
Kortom, ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik elf jaar geleden de sprong heb gewaagd. Het was een moeilijke beslissing, maar wel één met een fantastische impact.

 

 
 

Gerelateerde artikels


Starters
 • 158
 • 3 minuten
Ik zal nooit gedaan hebben met werken
Starters
 • 404
 • 4 minuten
Phebe, wat is jouw verdienmodel?
Starters
 • 411
 • 5 minuten
Phebe, hoe combineer jij alles?
Starters
 • 180
 • 3 minuten
Ik krijg het niet op papier