Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Starters
 • 17 april
 • 2019
 • 3 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

Daar heb ik nu geen budget voor


Auteur: Phebe D'hondt (25) van Overondernemers.be en www.phebedhondt.be

 

Overondernemers.be is voorlopig een bijberoep voor mij. Daarnaast werk ik nog voltijds in loondienst als copywriter en vertaler in een bureau dat al bijna dertig jaar bestaat en in dat opzicht behoorlijk matuur is. Maar tijden veranderen en na de overname iets meer dan twee jaar geleden, sturen we nog elke dag bij en spelen we in op de vraag op de markt. Veel meer richting alles wat online is, dus.
 

 

Denken dat je ergens geen budget voor hebt ...

Wanneer je in een rijper bedrijf werkt en net zoals alle bedrijven kwaliteit uiteraard erg belangrijk vindt, snap je het soms niet dat mensen geen geld willen uitgeven aan jouw diensten. Het lijkt alsof ze er geen geld voor 'over hebben'. Of ze hebben andere prioriteiten, of ze doen het liever zelf intern om te besparen. Voor vertalingen en copywriting is dat althans vaak het excuus. Al mag ik dat eigenlijk niet zo zeggen. Wij weten als vertaler en copywriter dat je voor dit vak echt wel opgeleid moet zijn, want het is een specialiteit en een expertise als een ander. Een dakwerker zal ook niet snel even een vloer leggen, toch?

Om heel eerlijk te zijn vond ik het soms wat vreemd dat iemand het belang van een professional voor communicatie niet inziet.
 

 

... is de verkeerde ingesteldheid

En nu, nu ben ik zelf een prille ondernemer. Dat probeer ik toch. Maar het spijt me, beste webbouwers, ik weet hoe sterk jullie zijn in jullie vak door al die keren dat ik al met jullie samenwerkte als copywriter, maar ik heb nu geen budget voor een ultraprofessionele website. En het spijt me, grafische vormgevers. Hoewel jullie fantastische logo's en huisstijlen creƫren, heb ik daar nu geen budget voor en had ik het geluk dat een goede vriend dit voor me wilde doen.
 
Geloof me, jullie staan allemaal op mijn verlanglijstje. Een geavanceerde website, een mooie banner, ... Zodra ik het budget heb en voel dat ik het aankan, kom ik bij jullie aankloppen. Alleen nu nog even niet. 
 
Als starter wil je zoveel mogelijk zelf doen om eerst zeker te zijn dat je op zijn minst uit je noodzakelijke kosten komt. Daarna kan je voorzichtig geld beginnen uitgeven aan andere zaken. Zaken waarvan je weet dat ze je business eigenlijk onmiddellijk een boost zouden kunnen geven. Soms moet je investeren, dat is waar, maar soms is semiprofessioneel ook even goed genoeg. Tot het tijd is voor groter, beter, meer.
 

 

Waar moet ik dan beginnen?

Ik heb zelf een lijstje gemaakt van de dingen die ik nog nodig heb en graag wil, uiteraard liefst zo professioneel mogelijk. Dan heb ik beslist welke zaken ik voorlopig nog even zelf kan doen tot er meer budget is. Zo heb ik wel wat grafisch inzicht en kan ik nog mijn eigen visuals maken in leuke online tools, maar visitekaartjes ontwerpen was dan weer te hoog gegrepen. En nee, die heb ik niet op een goedkope website besteld, maar bij een grafische vormgever die voor mij verschillende ontwerpen maakte en die me advies gaf over het soort papier. Ondertussen zijn ook de notitieblokken en flyers onderweg.
 
En zo hoop ik gaandeweg in een sterke website en mooi promotiemateriaal te kunnen investeren. Er zijn mensen die het gewoon doen en hun spaarboekje even aanspreken, daar heb ik veel respect voor. Als je je daar goed bij voelt, dan moet je dat zeker doen. Persoonlijk wil ik graag eerst het geld verdienen dat ik dan vervolgens weer kan investeren. Het is een beetje het kip of het ei, natuurlijk, en er is voor allebei wat te zeggen.

 

 
Hoe ga jij hiermee om?

Gerelateerde artikels


Starters
 • 213
 • 3 minuten
Laat een idee groeien en maak lawaai
Starters
 • 240
 • 3 minuten
Ik zal nooit gedaan hebben met werken
Starters
 • 453
 • 3 minuten
Ik heb elke dag een beetje schrik
Starters
 • 345
 • 2 minuten
Waarom freelancer worden