Overslaan en naar de inhoud gaan
Evy Heyse voorkom stilstand als ondernemer

Om stilstand te voorkomen, moet je regelmatig even durven stilstaan

Mindset

Eén van de grondbeginselen van de Chinese levensfilosofie is dat periodes van inspanning en ontspanning elkaar dienen af te wisselen. Want alleen dan ben je als mens in balans. Het is daarom belangrijk om na een periode zoals de zomer waarbij mannelijke yang energie overheerst over te schakelen op yin energie, de vrouwelijke tegenpool van yang energie. 

Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, donker, zacht en langzaam. Een hele verademing als je het mij vraagt. Onmisbaar de dag van vandaag. Zeker als je ondernemer bent. Het gros van mijn klanten bestaat uit ondernemers en zaakvoerders van KMO’s uit de bouwsector. Een sector waar het ene project na het andere wordt uitgevoerd en er dus weinig tijd is om stil te staan. Althans zo lijkt dat. Ik merk dat die ondernemers dan ook vaak uitblinken in discipline, wilskracht, daadkracht en leven volgens hun ratio. Dat is ook wat de meesten geleerd of gezien hebben in hun opvoeding.

Weerstand om stil te staan

Ik voel ook in eerste instantie een weerstand bij hen als ik woorden laat vallen als stilstand, vertragen, reflecteren, ontspannen, rust. En laat nu net dat waar er het meeste weerstand op zit, datgene zijn wat je op dat moment nodig hebt en je het verst zal vooruit helpen op de lange termijn.

Ik zeg altijd, tijd voor jezelf heb je niet. Dat maak je. En daar wringt er een schoentje. Door de snelle maatschappij vergeten we soms om tijd te nemen voor reflectie en kritisch denken over wat we nu écht belangrijk vinden. We maken beslissingen vanuit wat we dénken dat goed en sociaal aanvaard is, of vanuit verwachtingen van anderen. Hierdoor verliezen we een stukje eigenheid omdat we vergeten te vragen aan onszelf: hoe wil ik hierin staan? Organisaties zijn zichzelf wat verloren in de focus op groei en omzet. Maar is dat nog het enige wat mensen zoeken in het leven?

Naar mijn mening niet. Als ondernemer is het in elke situatie jouw eerste prioriteit om aan maximale zelfzorg te doen. Al de rest vloeit daaruit voort. De ondernemer die goed zorg draagt voor zichzelf, kan dagelijks de juiste beslissingen maken. Daadkracht en focus groeien vanuit energie. Succesvol ondernemen staat of valt met de energie en de gezondheid van de ondernemer.

De 5 pijlers van gezondheid

Voor mij bestaat gezondheid uit 5 pijlers; fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Elke pijler krijgt een plaats tijdens een coachingtraject en vraagt dus om te vertragen. Bij mij komen ondernemers even naar adem happen, een adempauze inlassen. En dat zorgt ervoor dat ze net meer voor elkaar krijgen. Pauzeren herstelt de aandacht en motivatie, verbetert prestaties, bevordert creativiteit, maakt hen meer efficiënt, is goed voor hun geheugen, houdt hen emotioneel stabiel, vermindert burn-out, verlaagt bloeddruk en hartslag en maakt hen gelukkiger.

Stilstaan levert op:

  • Je weet wat goed voor je is en maakt meer weloverwogen beslissingen
  • Je voel je energiek en krachtig
  • Je ontdekt hoe en wanneer je tot ontspanning moet komen om daarmee betere resultaten te bereiken
  • Je ervaart meer rust in je hoofd en voldoening ondanks de drukte
  • Je ervaart in jezelf meer rust, dat doorwerkt in je relaties, privé en zakelijk

Wil je welbewuste beslissingen maken die impact hebben dan doe je er goed aan om te vertragen en stil te staan. Elke keer dat je dit bewust doet, train je dat deel van je brein dat je verder brengt de juiste richting op.

Wil je hier meer over weten?

Download het gratis e-book ‘De mythe van de onvermoeibare ondernemer’ via www.coachtree.be.

Gerelateerde artikels

Bevlogen leiderschap
Mindset
- Evy Heyse
Bevlogen leiderschap begint bij de bevlogenheid van de leider zelf
Ondernemen is anders leren nadenken
Mindset
- Phebe D'hondt
Ondernemen is anders leren denken
Ondernemen, lange dagen en korte nachten?
Mindset
- Maarten Debie
Ondernemen, lange dagen en korte nachten?

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden