Ondernemen, lange dagen en korte nachten?
Auteur: Maarten Debie van Accolade en Nimavert
Tim Ferriss houdt het op een werkweek van 4 uur, Elon Musk werkt 120 uur per week. En beiden beweren bij hoog en bij laag dat dit de sleutel tot succes is en dat elke ondernemer dit zou moeten doen. Wie spreekt de waarheid en wat moet een ondernemer nu echt doen?
Zeggen dat de waarheid ergens tussenin ligt, is ook te kort door de bocht. Ondernemen verloopt in fases. In de eerst fase heb je net de sprong gewaagd en heb je je job opgezegd om je droom achterna te gaan. Je bent jong en je hebt nog geen vermogen opgebouwd dat als vangnet kan dienen voor als het fout loopt. Meestal heb je dan ook nog een huis af te betalen en wil je niet dat je kinderen iets tekort komen. Falen is dus geen optie.
Fase 1: ploeteren
In deze fase ga je er vol voor. Of je nu alleen start, of met een team gesteund door een investeerder; je moet het waarmaken. Bovenop de factureerbare uren, moet je ook denken aan je administratie, prospecteren en verkopen, marketing, financiën, … Dat lukt zelden in een 38-urenweek. Het is normaal dat je wel eens tot in de late uurtjes aan het werk bent.
Fase 2: tijd om even te evalueren en te optimaliseren
Hoe lang deze fase duurt, hangt af van tal van factoren. Maar na een tijdje komt er een punt waarop je een klantenbestand hebt uitgebouwd en een stabiele omzet behaalt. Dat is het punt waarop je gas terug kunt nemen. Neem de tijd om stil te staan bij wat je allemaal doet. Zijn er taken die je kunt uitbesteden? Voer je deze taken wel efficiënt uit, of kun je automatiseren? Je bent een hele tijd in het rood gegaan, je lichaam houdt dat niet eeuwig vol. Probeer een beter evenwicht te vinden tussen werk en privé in deze fase, zo hou je het ook langer vol en denk je helderder.
Fase 3: je bedrijf draait op zichzelf
In een derde fase kun je nog een stapje achteruit zetten. Je bedrijf draait goed en je hoeft niet meer actief mee te werken. Je kunt nog meer de tijd nemen om na te denken over de toekomst, zowel van jezelf als van je bedrijf. Hoe bewuster je hiermee omgaat, hoe beter je bedrijf klaar is voor de toekomst en hoe beter je je persoonlijk zult voelen. Je bent niet langer een werknemer van je eigen bedrijf, maar jij bepaalt nu de richting. Je bent niet langer essentieel voor je bedrijf.
Fase 4: als het weer begint te kriebelen
Doordat je vervangbaar bent binnen je bedrijf, is het nu ook verkoopbaar en heb je dus eigenlijk een vermogen opgebouwd, terwijl je niet meer voltijds in je bedrijf hoeft te werken. Dat betekent dat je in de laatste fase in het ondernemerschap zit. Je kunt nu kiezen om je bedrijf te verkopen en deze keer wel met een stevig vangnet een nieuwe sprong te wagen, of je kunt een bijkomende activiteit opstarten. Maar deze keer kun je het wel op je eigen tempo doen. Geen korte nachten en lange dagen meer.
Veel ondernemers blijven steken in de eerste fase. Wie niet af en toe de tijd neemt om na te denken over waar hij mee bezig is, zal altijd denken dat hij 80 uur of meer per week moet werken om te slagen. Ondernemen is ook eens niet werken. De dagelijkse beslommeringen uit je hoofd laten lopen om plaats te maken voor ideeën waardoor je echt vooruit raakt.