Overslaan en naar de inhoud gaan
Welzijnsbeleid in uw bedrijf? Vergeet het!

Welzijnsbeleid in uw bedrijf? Vergeet het!

Mindset

Auteur: Jeroen Roozendaalenterprise transformation leader

Psychologen hebben er de mond van vol: we moeten iets doen aan de golf van burn-outs die ons bedrijfsleven teistert. We moeten werken aan de weerbaarheid van onze werknemers. We hebben een welzijnsbeleid nodig. We moeten psychologische begeleiding voorzien. In geen enkel bedrijf dat ik heb begeleid, werkt dit. De reden hiervoor is simpelweg dat dit allemaal pleisters op een grote, etterende wonde zijn. De oorzaak wordt niet aangepakt, en die oorzaak is simpelweg de bedrijfsvoering zelf.

Steeds meer druk

We verwachten elk jaar meer van onze werknemers. Hoe vaak heb ik in mijn werknemerscarrière niet gehoord: “Goed gedaan dit jaar. Volgend jaar 20% meer, graag”.  Dat werkte toen er nog veel ruimte voor groei was, en toen het management daadwerkelijk nog over meer informatie beschikte dan hun ondergeschikten. Toen werknemers nog niet zo duur waren, en massale ontslagen nog niet bestonden. Toen er maar om de zes jaar een nieuw automodel op de markt kwam.

De markt vandaag verandert sneller dan ooit tevoren en aandeelhouders willen meer geld voor hun investering dan voorheen. Het zorgt ervoor dat oude managementstijlen niet meer werken, of tenminste, niet zonder schade.

Mensen moeten in onze maatschappij twee personen zijn: iemand op het werk die bij voorkeur hard, competitief, meedogenloos is en door muren gaat, en anderzijds iemand thuis, die zorgzaam, vriendelijk en sociaal is.

We kunnen maar één persoon zijn

Jammer genoeg  zitten we zo niet in elkaar. We zijn nu eenmaal maar één persoon, die je op het werk niet even uit kunt schakelen. Moeilijkheden thuis zitten in je hoofd, hoe je het ook draait of keert, en je neemt die mee naar je werk. Mensen willen meer dan het gevoel hebben dat ze werken om centen op te brengen. En dus gaan we massaal ten onder aan, laten we het zo noemen, zelfontkenning.

De tweede factor die ons fnuikt is het feit dat we geen betekenisvolle invulling aan ons werk kunnen geven. Alleen geld telt, en het is bovendien niet eens jouw geld. We proberen die massale uitval te bestrijden door… precies hetzelfde te blijven doen. We gebruiken alleen maar pleisters en hopen met zijn allen dat die etterende wonde wel zal overgaan. Mooi niet dus, alle initiatieven voor meer veerkracht en welzijn op het werk ten spijt.

We moeten meer lef hebben

Wat we moeten doen vereist moed: we moeten ervoor zorgen dat onze bedrijven fundamenteel veranderen. Managers moeten mensen zijn die hun teams dienen en ervoor zorgen dat ze hebben wat ze nodig hebben om hun job goed en met plezier te kunnen doen. Teams moeten beslissingsbevoegdheid krijgen, want zeg nu zelf: je mensen weten het met zijn allen veel beter dan het handjevol managers dat vandaag de dienst uitmaakt. Zij zijn de specialisten en weten het écht wel beter.

Zelfsturende teams leveren betere kwaliteit, zijn productiever én gelukkiger op hun werk én thuis. Uit alle transformaties die ik heb gedaan, is dit overduidelijk gebleken. Mensen hoeven nooit meer te doen alsof. Ze mogen open zijn in wat ze denken en voelen. Een moeilijke thuissituatie is niet langer taboe, integendeel, het smeedt banden. Mensen hebben het gevoel dat ze ertoe doen, dat wat ze doen belangrijk is en een verschil maakt. Dát zorgt ervoor dat je mensen beter presteren en zich goed in hun vel voelen.

Gerelateerde artikels

Wanneer ben jij succesvol?
Mindset
- Phebe D'hondt
Wanneer ben jij succesvol?
Ben jij altijd gefocust?
Mindset
- Katrijn Everaerd
Ben jij altijd gefocust?
Lezersreactie: soms moet je er voluit voor durven gaan
Mindset
- Herman Boel
Lezersreactie: soms moet je er voluit voor durven gaan

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden