Overslaan en naar de inhoud gaan
Sarah Vandewoude - Sideways - Connect your dots

"Neem tijd om jezelf te leren kennen"

Inspirerend

Toen ik kind was, wilde ik eigenlijk allesbehalve zelfstandig worden. Mijn vader was garagist. Hij werkte enorm veel, maar zijn inkomsten waren niet in verhouding met zijn inspanningen. Erg veel tijd voor het gezin had hij niet. Ik heb hem erg bewonderd voor zijn inzet, maar zo’n toekomst wilde ik niet voor mezelf. En toch kroop het bloed waar het niet kruipen kan. Toen ik vijftien was, had ik een eerste studentenjob. Ik was verbouwereerd dat er zoveel andere jongeren niet dezelfde drive hadden als ik. Dat er zoveel jongeren te maken hadden met alcohol, diefstal, drugs, depressie, een slecht humeur … Ik besefte dat we op school zouden moeten leren om weerbaar, ondernemend en moedig te worden, want niet iedereen krijgt dat van thuis uit mee. Dus besloot ik toen al dat ik het onderwijssysteem zou veranderen. De wereld heeft immers jongeren nodig die oplossingsgericht, dankbaar, moedig en ondernemend zijn.

Toen ik vijftien was, was ik verbaasd dat niet elke leeftijdsgenoot even gedreven was als ik en dat er zoveel maatschappelijke problemen zijn. Ik besloot dat ik het onderwijssysteem zou veranderen.

Om een impact te kunnen maken op het onderwijssysteem, moest ik het natuurlijk leren kennen. En om een impact te kunnen maken op de leerlingen, moest ik er toegang tot krijgen. De beslissing werd snel gemaakt: ik zou leerkracht worden. Zeven jaar gaf ik lessen Nederlands, economie en ICT. Ik was altijd één van de initiatiefnemers binnen het lerarenkorps. Het taalbeleid en gelijkekansenbeleid uitwerken, nieuwe projecten uitschrijven, ik deed het allemaal. Tot op het punt dat ik ook mijn eigen lessen ontwikkelde die perfect binnen het leerplan pasten, maar die een compleet andere insteek hadden.

Zo richtte ik de Taléntklas op met een collega, waarin we lessen en projecten op maat van de leerlingen creëerden. Hadden de leerlingen een beter voorstel dan dat van ons, dan gingen we verder met hun idee. Sommigen van die klas hadden leerstoornissen, maar het was mijn beste klas ooit! Er was bijvoorbeeld een groepje die een koelkast bouwde, die een robot programmeerde of die handtassen maakten uit oude broeken. De leerlingen mochten kiezen of ze alleen of in groep wilden werken. Je moet ze gewoon uit hun kot lokken en een stem geven. Als je het juiste kader aanreikt, dan kan je prachtige dingen realiseren.

Je moet jongeren uit hun kot lokken en hen het juiste kader aanreiken. Zo bereik je fantastische resultaten.

Ik haalde enorm veel energie en voldoening uit de talentklas, maar op een bepaald moment werkte ik dag en nacht. Iets wat ik altijd al had willen vermijden. Ik miste het ook om zélf iets te creëren, ik miste mijn eigen ondernemerschap. Ik richtte mijn eigen zaak op in 2016 om bedrijven te ondersteunen in hun sociale media. Daarbij wilde ik niet louter een uitvoerende leverancier zijn, maar een partner. Ik wilde de samenwerking aangaan met mijn klanten, want anders kon ik er niet het beste uit halen voor hen. Zo begon ik te merken dat bij veel bedrijven een stevig fundament van doelen, visie en waarden ontbreekt. Die lacune vul ik op met Sideways.

Sideways helpt bedrijven om van elke medewerker een Chief Revenue Officer te maken: geëngageerde medewerkers die vrijheid en verantwoordelijkheden krijgen, die hun eigen toekomst en die van het bedrijf in handen nemen. Ik begeleid bedrijven om een stevige basis te bouwen in de verschillende afdelingen en die duidelijk met elkaar te leren communiceren. Alleen zo kan je als zaakvoerder het potentieel van je mensen ten volle stimuleren en benutten. Daarnaast ben ik hier ook trajecten, klankborden en opleidingen rond beginnen organiseren met twee gelijkgestemde partners: Elien Defraeije en Karen Van Heuckelom. Onder de naam Connect Your Dots ondersteunen we ondernemers om people, sales, marketing en communicatie op één lijn te krijgen om zo hun authentieke (merk)belofte bij hun klanten en medewerkers waar te maken.

Het jongerenverhaal blijft me uiteraard ook nog boeien, maar ik doe het niet meer alleen. Samen met Junior Argonauts bouw ik aan de toekomst van jongeren. Binnenkort voer ik met een team van gelijkgestemden een experiment uit bij jongeren van 11 en 12 jaar. We zullen hen vragen om de trein te nemen naar het jaar 2040 en ons te vertellen wie zij dan zullen zijn en hoe de wereld er zal uitzien. We zullen hetzelfde vragen aan hun ouders. In samenwerking met een futuroloog gaan we de resultaten vergelijken en bekijken wie er het dichtste bij zit, de ouders of hun kinderen. Ik kijk hier enorm naar uit en ben trouwens nog steeds op zoek naar kinderen en ouders die willen deelnemen aan het experiment.

Het onderwijs was boeiend, maar ik miste het ondernemerschap. Dus besloot ik toch zelfstandig te worden en een impact te maken.

Onderwijs, ondernemerschap en jongeren, het is een combinatie die mij ongelofelijk aanspreekt en waar ik echt een impact op wil maken. Mijn zoontje Noah van zeven kwam enkele weken geleden naar me toe met een logo dat hij in Lego had gebouwd. Hij vroeg me om voor hem visitekaartjes en een website te maken, zodat hij dit ook voor andere mensen kan doen. We bekijken nu hoe hij zijn mini-onderneming kan uitbouwen en hem de vrijheid te geven om zichzelf hierin te ontwikkelen. Geweldig vind ik dat.

Het ondernemerschap leidt tot momenten van trots, maar zeker ook van angst. Ik ben erg trots op de moed die ik had om toch mijn ding te durven doen, ondanks tegenspraak van anderen. En nog trotser ben ik op het feit dat ik daarbij altijd trouw ben gebleven aan mijzelf. Ja, ondernemen betekent ook uit mijn comfortzone komen, elke dag opnieuw. Bij elke volgende stap voel ik een zekere angst, maar het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar en je kan je net onderscheiden door de snelheid waarmee je na een tegenslag weer rechtstaat en verdergaat. Door altijd bang te zijn en je af te sluiten voor moeilijke beslissingen of risico’s, kan je niet groeien. Ik heb me hiervoor laten begeleiden door een professional en ook daar ben ik trots op. Je kunt niet altijd alles alleen.

Ondernemen brengt zeker angsten en stress met zich mee. Het is hoe je ermee omgaat wat jou van anderen kan onderscheiden.

Als je start, neem dan vooral de tijd om jezelf te leren kennen. Ik trek er geregeld een dag op uit om te werken aan mezelf. Een tweede les die ik ondertussen heb geleerd, is dat contracten o zo belangrijk zijn. Zorg dat afspraken op papier staan en communiceer ook meteen duidelijk wat jouw verwachtingen zijn. Zo sta je niet voor onaangename verrassingen en verspil je niemands tijd, ook niet die van jou. Als ik iets zou kunnen zeggen tegen mijn achttienjarige ik, dan zou het zijn dat ik me niet zoveel zorgen moet maken. Dat alles altijd goed komt. Of ik daarnaar zou geluisterd hebben, is natuurlijk een andere vraag… Durf er in elk geval over praten als je angsten of zorgen hebt. Weet dat elke ondernemer, hoe groot of hoe klein ook, dezelfde struggles heeft.

Gerelateerde artikels

Jennifer
Inspirerend
- Jennifer Bolzinger
“Fouten (durven) maken hoort er gewoon bij”
Lid in de kijker: Anja Boudry
Inspirerend
- Anja Boudry
"Hou je altijd aan je planning"
Ruth Ameel CreaThing
Inspirerend
- Ruth Ameel
"Beslis nooit overhaast"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden