Overslaan en naar de inhoud gaan
Joke Vandenberghe ondernemersverhaal

"Mijn zelfvertrouwen is gegroeid door te ondernemen"

Inspirerend

Ondernemer: Joke Vandenberghe van YoCa

Joke Vandenberghe helpt ondernemers en organisaties het beste uit hun Microsoft 365-pakket te halen aan de hand van trainingen en workshops. Haar achtergrond als leerkracht heeft daar zeker en vast iets mee te maken. “Het ondernemerschap heeft mij vooral meer zelfzeker gemaakt als mens”, vertelt ze openhartig. Luister of lees even mee …

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Joke, stel jezelf eens voor.

Ik heb een achtergrond in het onderwijs en werd in 2016 zelfstandig. Ik werkte toen voornamelijk in opdracht van onderwijsinstellingen. In 2020 ben ik met YoCa gestart. Sindsdien focus ik me voornamelijk op bedrijven.

Kort gezegd help ik bedrijven en hun medewerkers om efficiënter en doeltreffender met Microsoft 365 te werken. Ik dompel hen onder in het gebruik van de klassieke applicaties zoals Word en Excel, maar even goed – en steeds meer – zoomen we in op hoe zij beter kunnen samenwerken in de cloud via Teams, OneDrive en Sharepoint.

We denken vaak dat we goed kunnen werken met de tools binnen MS 365, maar eigenlijk benutten we nog niet de helft van de mogelijkheden.

Inderdaad, de meesten van ons werken er nog mee zoals we het op school geleerd hebben. Het lijkt ook simpel, hé, even een bestandje opmaken in Word of een berekening maken in Excel. Maar je kan er zoveel meer mee doen, zeker nu de hele omgeving is ingesteld op digitaal samenwerken in de cloud.

Je bent tijdens corona opgestart, wat wellicht een uitdaging was, maar het is ook toen dat bedrijven massaal digitaal zijn beginnen werken. Hoe heb je dat ervaren?

Dat klopt, maar het is toch niet vlot gegaan. Ik had in het begin meteen een lege agenda, want er mochten geen fysieke opleidingen plaatsvinden. Begin april 2020 kwam dan meer vraag naar Teams, maar een maand later kenden we opnieuw een terugval, want bedrijven bespaarden. Het is pas sinds alles weer wat mag dat er weer opleidingen op de agenda staan. Dit voorjaar zagen we gelukkig een grote stijging: de grootste besparingen waren toen achter de rug, de MS 365-omgeving was opgezet, en het was tijd om er dan ook het volle potentieel te beginnen uithalen en er meer mee te doen dan enkel online vergaderen.

Wie komt dan vooral bij je aankloppen?

Tot nu toe schakelden vooral kleinere kmo’s tot 15 medewerkers me in, maar ik wil zeker ook mikken op de grotere bedrijven vanaf 50 medewerkers. Daar is de impact nog veel groter als je alle eindgebruikers mee kan krijgen in het verhaal. Mijn aanbod en de vraag is niet sectorgebonden. Elke organisatie heeft wel bedienden, administratie, mailverkeer … Digitaal werken is ondertussen voor iedereen aan de orde, in welke sector of welke functie dan ook.

Welke tool vind je zelf het leukste?

Toch wel nog steeds Word en Excel. Het is ongelofelijk wat je daar allemaal mee kan. De deelnemers van een training of workshop denken aan het begin dat ze het meeste al kennen, maar ze staan nadien altijd versteld van wat ze allemaal geleerd hebben.

Wat zijn je ambities met YoCa?

Verder groeien en steeds meer freelancers inschakelen. Dat kon ik dit jaar al een paar keer doen en in regio Brussel heb ik een vaste freelancer die daar voor mij trainingen geeft. Ik wil zeker zelf workshops blijven geven, maar wil dus graag een poule van freelancers om me heen die ik kan uitsturen.

Hoe ervaar jij het ondernemerschap?

Je moet het als solo-ondernemer allemaal alleen doen en dat kan soms pittig zijn, maar de voldoening is dan bij elk succes of overwinning des te groter. Wanneer je een klant binnenhaalt, wanneer je positieve feedback krijgt over de opleiding … De energie die je daarvan krijgt, helpt je om ook de ‘dieptepunten’ te overbruggen. Ja, soms kijk ik eens naar vacatures in het onderwijs omdat het toch erg onzeker kan zijn, maar dan denk snel weer: de vrijheid die ik nu heb, ondanks het harde werk, kan ik als werknemer nooit hebben.

Hoe ben jij de voorbije jaren gegroeid als persoon?

Ik was misschien wat introverter en meer verlegen, maar voel me op vandaag zeker sterker in mijn schoenen. Ik durf meer opkomen voor mezelf en voel meer positivisme. Uiteraard kan ik af en toe nog eens piekeren, maar dat is toch al veel verminderd in vergelijking met vroeger. Kortom, ondernemen heeft mijn persoonlijkheid zeker een boost gegeven.

Welke tip zou je graag delen met andere ondernemers?

Geef niet op en blijf ervoor gaan. In het begin waren we met twee vennoten bij YoCa en die sparringpartner mis ik soms wel. Ik zoek daarom nu bewust gelijkgestemden op om mee te netwerken. Een avond doorbrengen op zo’n netwerkevenement kan je echt energie geven op momenten dat je het wat moeilijker hebt.

In het begin dacht ik dat ik moest netwerken om mijn zaak te promoten en klanten te vinden. Ondertussen weet ik dat het zoveel meer is dan dat. Het is een manier om je te omringen met de juiste mensen, eens te kunnen sparren of je hart luchten en te leren van elkaar.

Gerelateerde artikels

Catherine Poissonnier
Inspirerend
- Catherine Poissonnier
“Durf te kiezen”
Thomas Sonck Canyon Clan
Inspirerend
- Thomas Sonck
"Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest"
Eva Follet DM Invest
Inspirerend
- Eva Follet
"Eén reden is genoeg om iets wel te doen"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden