Overslaan en naar de inhoud gaan
Helen Michel Fyr Consulting

"Als gids zorg ik graag voor de nodige twist"

Inspirerend

Ondernemer: Helen Michel (40) van Fyr Consulting

Na een start als kleuter in Londen en een tussenstop in Wannegem-Lede settelde ik met mijn man, Kobe Lannoo, en ons gezin in Tielt. Mijn ouders zijn van Antwerpen en van de Kempen en mijn grootouders van Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Ik voel me overal thuis.

Omdat ik van nature altijd op zoek ben naar de ‘twist’ die de dingen leuker maakt, begon ik in het middelbaar lolly’s te verkopen tijdens de speeltijd. Uiteindelijk eindigde ik bij de directeur, want een handeltje drijven mocht blijkbaar niet. Tussen de lijntjes lopen is nooit mijn sterkste kant geweest. Voor het hoger onderwijs koos ik voor Diergeneeskunde in Namen. Dat lag in het verlengde van mijn wetenschappelijke richting in het middelbaar en het zou me professioneel met mensen in contact brengen. Ik integreerde me snel bij de Walen en genoot van hun sociale mentaliteit. Van Namen trok ik na twee jaar naar Gent, en daarna stopte ik met die opleiding. Het was niets voor mij, want eigenlijk had ik niet zoveel met dieren (lacht).

Ik heb altijd al nood gehad aan nieuwe prikkels en veel zuurstof.

Ik was 22 jaar en had zin in een eigen zaak waarbij het contact tussen mensen centraal stond. De gave om mensen te ontvangen en zich welkom te doen voelen heb ik mee van mijn beide grootmoeders. De goesting om mijn eigen baas te zijn ook. Nog voor ik was afgestudeerd aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, startte ik KØken Catering. De Nordic lifestyle fascineert mij, vandaar ook de Scandinavische klank in de naam. De actieve levenshouding, de eenvoud en het contact met de natuur. My kind of people!

Kobe was ondertussen dierenarts en we kregen vier kinderen, Tuur (14), Eva (13), Lucas (10) en Sara (9). Gaandeweg ontdekte ik dat ik liever samenwerk dan alleen werk en zo evolueerde de cateringdienst met mij als kok en coördinator naar een ontbijt- en lunchzaak samen met mijn vennoot, Lotte: Koken Tielt. We zijn heel verschillend en slaagden erin om elkaar uit te dagen en samen te evolueren met respect voor elkaar en met het gemeenschappelijk doel voor ogen. Een beetje zoals in een huwelijk en eerlijk gezegd, wanneer je met twee een zaak runt, dan zie je je vennoot soms meer dan je partner.

Wanneer je met twee een zaak runt, zie je je vennoot soms meer dan je partner.

In Koken leerde ik een belangrijke les als ondernemer: de balans tussen geven en nemen moet in evenwicht zijn. We wilden het betere lunchgerecht aanbieden maar als je daarbij ook mee wil gaan in de standaard verkoopprijs … Tja, dat werkt niet. Een rebranding en downsizing van ons aanbod bracht soelaas. Koken Tielt werd de succesvolle 2.0 versie ‘met groenten in de hoofdrol’.

De nood aan nieuwe prikkels en een meer diepgaand contact met een ruimer netwerk deed me aansluiten bij JCI Tielt. Ik volgde opleidingen en ontdekte dat ik goed ben in gesprekken op gang brengen tussen mensen. Ik startte als coach om teams te begeleiden in de ontwikkeling van hun onderlinge communicatie. Lotte zet ons Koken-verhaal nu verder, wat heel veel voor mij betekent.

Ik gebruik voorbeelden van de samenwerking en communicatiestrategieën van Lotte en mij in elke workshop die ik geef.

In mijn coachingpraktijk Fyr Consulting gids ik mensen op hun reis wanneer zij dat nodig hebben. De naam Fyr Consulting komt van het Zweedse woord Fyr, wat vuurtoren betekent. Een vuurtoren is een veilig baken die je gemakkelijk terugvindt wanneer je steun zoekt. Vanuit zelfinzicht ontdekken wat je echt wil, in beweging komen en blijven evolueren onderweg. Als ik daaraan kan bijdragen als gids, geeft mij dat veel voldoening.

Ik vergezel mensen als een gids op hun reis op de momenten dat ze het nodig hebben. Mensen in beweging brengen maakt mij gelukkig.

Voor mij en in mijn praktijk is zelfleiderschap de basis om voldoening binnen jezelf en in je team of bedrijf te ervaren. Om tot die zelfleiderschap te komen, werk ik met diverse formats: van teamcoaching voor bestaande teams tot Enneagramopleidingen met Catherine Poissonnier, een traject rond effectief en efficiënt werken met mijn Performance Partners collega’sloopbaanbegeleidingsystemische opstellingenspot-on-talks en spot-on walks. Ik werk samen met verschillende mooie mensen die dezelfde visie op persoonlijke ontwikkeling hebben. Ik blijf zelf opleidingen volgen om me als professional verder te ontwikkelen. Inspirerend coachen, krachtgericht coachen, zijnsgericht coachen, en vooral het Enneagram zijn voor mij echte eye-openers.

Vanuit zelfinzicht ontdekken wat je echt wil en wie en wat je nodig hebt om in beweging te komen.

Het voorbije jaar werkte ik driedaagse Spot-on-walks uit waarbij ik met een klein groepje drie dagen lang letterlijk op stap ga om te ‘vervellen’, want zo noem ik het graag. Even loskomen van de routine en tijd nemen om terug aan te sluiten bij jezelf. Van daaruit verfrist terugkeren met nieuwe inzichten. We beleven dit samen in combinatie met lekker eten en een goed bed op een toffe locatie. De formule ontwikkelde ik met mijn eigen Schotse coach. Een echte recharge, die iedereen echt af en toe nodig heeft!Ook eens meewandelen? Ontdek hier de volgende Spot-On Walks!

Af en toe loskomen uit je dagelijkse leven en de tijd nemen om te vervellen doet deugd. Daarna kan je met je vernieuwde inzichten weer verder. Een echte recharge.

Als ondernemer is het niet altijd gemakkelijk om je te focussen op je kerntaak, het is verleidelijk om álle taken en verantwoordelijkheden op je te nemen. Ook als je daarvoor te weinig tijd of expertise hebt. Toch is het belangrijk om je focus te behouden op wat écht telt en de rest uit handen te geven. Zowel administratief werk, marketing maar ook opdrachten die je minder aanspreken. Ga er niet vanuit dat je alles alleen moet doen. Durf raad te vragen, ook aan mensen buiten je sector, want het zijn die inzichten die je vaak het beste vooruithelpen. Daarnaast is het belangrijk om het leven als één geheel te zien: werk, privé, kinderen … De steun van je gezin is heel belangrijk aangezien werk en privé nogal door elkaar lopen. Alles evolueert samen en heeft invloed op elkaar. En tot slot, het is oké om het op je eigen manier te doen, soms zelfs met ‘een hoekje af’. Doe wat je doet met goesting en sta er 100% achter. Voel de uitdaging! Jezelf geregeld in vraag stellen, brengt je volgens mij het verst.

Gerelateerde artikels

Maarten Debie Accolade Nimavert
Inspirerend
- Maarten Debie
"Zonder vuur heeft het weinig zin"
Lieven Godderis coach
Inspirerend
- Lieven Goderis
"Gras groeit niet door eraan te trekken"
Charlotte Verhaeghe Virkant
Inspirerend
- Charlotte Verhaeghe
"Alles draait rond goede balans werk-privé"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden