Overslaan en naar de inhoud gaan
Domien Van Rompaey Summa Personal Coaching

"Een kwaliteitsvol leven creëer je zelf"

Inspirerend

Ondernemer: Domien Van Rompaey (33) van Summa Personal Coaching

Ik durf wel stellen dat het ondernemerschap mij in het bloed zit. Mijn familie telt een aantal ondernemers. Hun traject volgen was voor mij een interessante leerschool. Zelf wilde ik ook altijd al ondernemen, mijn eigen ding doen, de wereld beter maken. Ik heb twee richtingen in het hoger onderwijs geprobeerd, maar ik ben er al snel mee gestopt. Op mijn negentiende startte ik deeltijds als fitnesscoach. Ik had immers al altijd een passie voor sport, beweging en gezondheid. Ik werkte zeven jaar lang voor hetzelfde bedrijf, waar ik me opwerkte tot fitnessmanager en verantwoordelijk was voor groepslessen en personal training. In dat laatste jaar startte ik ook in bijberoep. Toen ik ontslagen werd door een reorganisatie, ging ik even aan de slag als sportleraar op een school, maar het werd mij al snel duidelijk dat ik volledig zelfstandig wilde worden. Dus werd ik voltijds ondernemer en sloot ik me aan bij een personal training studio. In die drie jaar verdiepte ik mij in tal van specialisaties: biomechanica, voeding, blessures, mindset, gedrag … Ik wilde immers mijn klanten ook op andere vlakken dan enkel beweging kunnen helpen.

Een drietal jaar geleden kocht ik samen met twee vennoten een fitnessclub. Dat verhaal zette ik in januari 2021 stop, omdat het begon te wringen met het pad dat ik voor mezelf aan het kiezen was. Stap voor stap was het mij immers duidelijk geworden wat ik wilde doen, waarvoor ik écht uit mijn bed wilde komen. De muren die ik voor mezelf had gecreëerd, zoals die club, belemmerden mijn groei. Ik had er op de duur ook geen feeling meer mee. Eerlijk, ik heb best veel geworsteld met mijzelf. Door de coronacrisis werd het voor mij wel heel duidelijk waar ik naartoe wilde en heb ik sneller dan voorzien stappen gezet. Ik heb me volop gefocust op Summa Personal Coaching en op Aventuz Academy, waarmee ik samen met acht andere gezondheids- en bewegingsexperten professionals in de fitness- en gezondheidssector wil opleiden.

We creëren vaak zelf denkbeeldige muren die onze eigen groei belemmeren. Het is belangrijk dat we die ook zelf weer kunnen doorbreken.

Tijdens mijn startfase als ondernemer was ik er voor iedereen. De laatste jaren ben ik vooral bezig geweest met het oplossen van pijnklachten op een holistische manier. Maar ik wilde eigenlijk meer dan dat, want zo hield ik mezelf en mijn cliënteel klein. Gaandeweg besefte ik dat ik mijn eigen niche wilde creëren. Omdat mijn interesses breed zijn en ik me niet wilde toespitsen op één domein, was en is dat een hele zoektocht. Ik werk elke dag aan het creëren van een verhaal dat het beste bij mij past. Enorm boeiend en uitdagend. En weet je wat het leukste eraan is? Het stopt nooit.

De zoektocht naar je eigen verhaal stopt nooit, en dat is net het leukste aan ondernemen.

Ik coach mensen vanuit mijn eigen ervaring en opgedane kennis met als doel hen een krachtiger en kwaliteitsvol leven te bieden. Daarvoor baseer ik me op vier pijlers: innerlijk leiderschap, vitaliteit, mindset en mentale groei, en de invloed van de persoon en zijn doelen op zijn relaties en omgeving. Ik reik hen tools en methodes aan waardoor ze inzien dat ze nog zoveel meer in hun mars hebben en dat het leven voor hen veel meer in petto heeft dan ze denken.

Aan de hand van 3 programma’s en trajecten ga ik samen met de klant op een transformerende reis. Maar om te kunnen reizen, heb je eerst een vertrekpunt en een eindbestemming nodig. Alles begint bij zelfreflectie: waar bevinden jouw denkbeeldige muren zich? Welke ‘shit’ moet je eerst oplossen in je leven. Wanneer we dan de begincoördinaten hebben bepaald, gaan we aan de slag met fysieke activiteiten, strategiebepaling, gedragsaanpassing en meer om onze eindbestemming te bereiken. Mijn aanbod gaat van een kort online programma tot trajecten van acht weken of zes maanden. Het is mijn ambitie om een team rond mij te vormen voor het traject van zes maanden, zodat ik nog meer expertise kan bieden aan mijn coachees. Ergens kriebelt het bij mij ook nog om iets uit te werken specifiek voor mannen, om iets te doen met retreats en een jongerenproject op te starten om hen voorbereid aan hun volwassen leven te laten beginnen. Dat is het leuke aan ondernemen, je kan zoveel doen!► Domien geeft de lezers van dit artikel de kans om 30 minuten online met hen te sparren over hun mindset en uitdagingen op dit moment.

Om te kunnen transformeren, heb je een duidelijk vertrekpunt en heldere eindbestemming nodig.

Ik heb altijd mijn hart en mijn intuïtie gevolgd. Natuurlijk heb ik soms ook eens getwijfeld of overwogen om helemaal iets anders te gaan doen, puur uit angst. Maar ik heb toch actie ondernomen, en dat heeft mij gemaakt tot wie ik nu bent. Het is oké om eens even totaal de andere richting uit te gaan, gewoon om te voelen dat je daar niét moet zijn. Het leven van een ondernemer wordt vaak erg geromantiseerd, maar het is niet zonder slag of stoot. Je moet als beginnende ondernemer van alles wel wat notie hebben, want in het begin doe je alles zelf en werk je ook vaak ’s avonds en in het weekend. Mensen die niet zelfstandig zijn, beseffen of begrijpen dat vaak niet, maar ook dat is oké, dat verwacht ik ook helemaal niet. In een relatie is het echter wel belangrijk dat je dan een partner hebt die het begrijpt en die daarmee rekening kan en wil houden. Ook al onderneemt je partner niet zelf of ondernemen jullie niet samen, je bent wel met twee om een gezonde relatie te creëren.

Het is oké om eens de andere kant uit te gaan, al dan niet uit angst, om dan te voelen dat je daar helemaal niet wil of moet zijn.

Mijn grootste valkuil? Te lang afwegen en twijfelen, soms door faalangst, en daardoor soms de boot missen. Dat kan frustrerend zijn en het kan ook een vicieuze cirkel worden als ik niet oplet. Daarom laat ik mezelf ook altijd coachen, op dit moment zelfs door drie verschillende coaches. Ik leer daar zoveel uit, ik word er een beter mens en betere ondernemer door en ik kan nieuwe kennis in mijn eigen aanbod integreren. Je laten coachen is zo waardevol. Wat ik voor mijn klanten wil, namelijk hen de beste versie van zichzelf laten worden, wil ik ook voor mezelf. Ik wil niet met spijt sterven.

Mijn belangrijkste tip voor andere (startende) ondernemers is dat je beter eerst een life plan maakt en daar dan je businessplan op afstemt. Zo maak je eerst belangrijke levenskeuzes die bijdragen aan je geluk en kan je dan daarrond je business opbouwen. Zorg er ook voor dat je eerst je eigen problemen aanpakt. Alleen zo kan je ook je klanten ten volle helpen. Als jij niet voluit jezelf kan zijn of er met je gedachten bij bent, dan zal de kwaliteit van je werk en dus ook je klanttevredenheid daar onder lijden. En tot slot: zorg ervoor dat je goed weet waarom je doet wat je doet en vooral, voor wie je er wil zijn. Dat was voor mij ook echt een zoektocht, maar geloof me, je vist beter niet in een grote blauwe oceaan, maar wel in een klein plasje om vandaaruit verder te groeien. Als je er immers voor iedereen wil zijn, zal niemand zich echt aangesproken voelen.

Gratis 30 minuten met Domien?

Domien geeft de lezers van dit artikel de kans om 30 minuten online met hem te sparren over hun mindset en uitdagingen op dit moment. Mail hier naar Domien om je coachingcall aan te vragen en vermeld dit artikel in je mailtje.

Gerelateerde artikels

Ellen Dupont van ONLINE ED
Inspirerend
- Ellen Dupont
"Een ondernemersplan staat in potlood geschreven, gommen mag"
Jolien Rammant
Inspirerend
- Jolien Rammant
"Stop met jezelf te censureren"
Anneleen Cobbaert van Loonkantoor Ping!
Inspirerend
- Anneleen Cobaaert
"Groot of klein, je kan van iedereen iets leren"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden