Overslaan en naar de inhoud gaan
Margot Coppin audiologe.be

"Loslaten creëert ruimte voor nieuwe opportuniteiten"

Inspirerend

Ondernemer: Margot Coppin van Audiologe.be

Het ondernemerschap kriebelde al langer bij Margot Coppin, aangezien ze uit een nest van ondernemers komt. Haar vuur werd volledig aangewakkerd tijdens haar opleiding Audiologie en ze waagde de sprong nét voor corona. Gemakkelijk is anders … Luister of kijk even mee naar het moedige en inspirerende verhaal van Margot.

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Hé Margot, benieuwd naar jouw verhaal! Vertel eens …

Toen ik Audiologische Wetenschappen studeerde aan de UGent, wist ik het al: ooit word ik zelfstandig. Na mijn opleiding ben ik 3 maanden op reis gegaan met mijn vriend naar Australië, waar dat ondernemersvuur alleen maar groter werd. Toen ik eenmaal terug thuis was, begon ik te landen. Hoe zou ik starten zonder enige ervaring, zonder de kneepjes van het vak te kennen? Dus besloot ik eerst ervaring op te doen in verschillende hoorcentra. Ik hield van het shop-in-shop-concept, waarbij het hoorcentrum zich in bijvoorbeeld een optiekzaak bevindt. Ik ben dan ook in een keten begonnen en kon op verschillende locaties aan het werk. Al snel was ik klaar voor de volgende uitdaging en vroeg ik een overplaatsing naar Wallonië om beroepsmatig het Frans voldoende machtig te worden. Tot ik dan uiteindelijk eind 2019 instapte in iO. hearing, een concept waarmee we als doel hadden een hoorcentrum in elke optiekzaak te introduceren. Begin 2020 vierden we de grote opening van ons eerste hoorcentrum, drie maanden later brak het noodlot toe. Corona betekende een enorme domper op de feestvreugde, want met de verplichte sluiting kregen we niet eens de kans om goed en wel te starten.

Ik bleef niet bij de pakken zitten, volgde tal van webinars en startte een webshop op. Toen we eindelijk weer open mochten, hadden de oudere mensen heel veel schrik om fysiek langs te komen. Kortom, ik zat helemaal klaar om te ondernemen, maar ik mocht gewoonweg niet.

Ik nam tijdens de crisis afscheid van iO. hearing met veel spijt in het hart. Ondertussen ben ik via via aan de slag in twee optiekzaken in Zottegem en Maldegem. We zijn nu een jaar verder en ik ben heel blij met waar ik vandaag sta. Recent kocht ik met mijn vriend een woning in Torhout waar ik heel graag een thuispraktijk wil beginnen, maar ik kan me helaas niet opsplitsen, dus dat wordt nog wat zoeken.

Doe je als audiologe ook huisbezoeken?

Ja, en dat wordt ook enorm geapprecieerd, zeker door mensen die minder mobiel zijn. Ik maak er dan ook reclame voor in lokale magazines of krantjes. Het grote voordeel van een huisbezoek is dat de patiënt het hoorapparaat meteen in de eigen omgeving kan testen en dat het ook meteen helemaal goed kan worden afgesteld.

Is je publiek doorsnee ouder of zie je ook vaak jonge mensen?

De meeste patiënten zijn 65-plussers, maar ik merk toch ook een verjonging op. Ik denk vooral dat dat te maken heeft met het feit dat jongere mensen enerzijds sneller openstaan om er iets aan te doen en anderzijds ook sneller merken dat ze eigenlijk niet zo goed meer horen. Er zijn heel wat mensen die ‘dankzij’ corona ontdekt hebben dat ze mensen met een mondmasker bijna niet meer konden verstaan, en dus een hoorprobleem hebben.

Vanwaar jouw interesse in audiologie, want dat lijkt mij een niet zo voor de hand liggende keuze?

In het zesde middelbaar had ik helemaal geen idee wat ik wilde doen. Op de gekende SID-inbeurs verzamelde ik dan ook alle foldertjes van alle mogelijke richtingen in de zorgsector. Ik ging met mensen praten die bepaalde beroepen deden en ging vervolgens elimineren. Ik wilde sowieso niets doen met bloed (lacht), maar ik wist wel dat ik zorg, expertise en technologie wilde combineren. Technologie interesseert mij heel erg, ik doe niets liever dan de nieuwe ontwikkelingen opvolgen. Ik baseer me heel vaak op wat er in Nederland beweegt, omdat ik weet dat het daarna naar hier komt. Op die manier kan ik een heel breed aanbod aan oplossingen aanbieden en proactief met mijn klanten meedenken.

Kan je eens een modern hoorapparaat laten zien?

(toont toestel) Hoorapparaten zijn tegenwoordig echt niet groot meer, ze zijn bijna onzichtbaar. Mensen verwachten vaak nog een relatief groot bakje achter het oor, maar die tijd is al lang voorbij. De technologie evolueert voortdurend en er zijn nu ook al toestellen die volledig in het oor zitten. Ook implantaten winnen aan terrein, waarmee zelfs mensen die niets meer horen opnieuw kunnen horen.

Is audioloog een knelpuntberoep?

Nee, er zijn er eigenlijk veel. Het is immers een jong beroep, dus er komen nog geen plaatsen door pensioen vrij op de arbeidsmarkt.

Wat vind jij als starter het leukste aan ondernemen?

Dat ik op zoveel plaatsen kom waar ik mooie, interessante mensen leer kennen. Ik heb dankzij het ondernemerschap ook al mooie vriendschappen opgebouwd. Het is zalig om te voelen hoe ondernemers het vaak goed met elkaar voor hebben en elkaar willen helpen.

En wat is voor jou het meest uitdagende?

Voor mij is dat toch wel omgaan met verandering. Zo was het voor mij echt moeilijk om iO. hearing los te laten, vooral emotioneel. Het was iets waar ik zo hard in geloofde, en nog steeds, maar de omstandigheden dwongen me een keuze te maken. Ik geloof wel dat hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe gemakkelijker het wordt om om te gaan met verandering.

Loslaten creëert altijd ruimte voor nieuwe dingen die opportuniteiten kunnen zijn …

Klopt, maar ik ben echt een emotionele spons die alles opneemt. Die situatie heeft me veel gedaan, maar ook erg sterk gemaakt. Nu weet ik duidelijk wat mijn visie is en waar ik naartoe wil. Ik loop ook minder snel van stapel.

Welke tip of les deel je graag met collega-ondernemers?

Gewoon doen! Natuurlijk moet je eerst even nadenken, en zien of het water wel diep genoeg is vooraleer je spring. Maar verder: gewoon doen. Want als je niet springt, weet je ook niet waar je zal uitkomen. Fouten maken is onvermijdelijk, dus maak ze maar en leer ervan. Want het is pas door te leren, dat je kan groeien.

En tot slot, waarom ben je lid geworden van Overondernemers.be?

Voor het netwerk, natuurlijk! Ik leer graag nieuwe mensen kennen en weet hoe belangrijk het is om je te laten omringen door gelijkgezinden. Overondernemers.be bestaat momenteel uit een leuke groep en ik ben blij er deel van uit te mogen maken.

Gerelateerde artikels

Jarno De Smet Groeistrateeg
Inspirerend
- Jarno De Smet
"Ondernemen is een levensmissie"
Laurence Carton Bur.O ondernemersverhaal
Inspirerend
- Laurence Carton
"Netwerken is vooral zaaien om later te oogsten"
Nathalie Remmerie Consellt Deal!
Inspirerend
- Nathalie Remmerie
"De enige weg is rechtdoor"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden