Ontdek de nieuwe klankbordsessies voor ondernemers i.s.m. Team Rubicon

Lees meer
Starters
 • 09 may
 • 2019
 • 3 minuten om te lezen
 • Maarten Debie

Laat een idee groeien en maak lawaai


Auteur: Maarten Debie van Accolade en Nimavert

 

Er wordt wel eens gezegd dat ondernemerschap in je bloed moet zitten. Dat je moet geboren zijn in een zelfstandig nest om een echte ondernemer te worden. Niets is minder waar. Iedereen kan ondernemer worden, als je ervoor open staat. Alle vooroordelen aan de kant, alle mythes en onwaarheden achterwege gelaten. Hier is hoe je ondernemer wordt.

 

 

Stap 1: stel jezelf open

De meeste ondernemers wisten niet dat ze ondernemer zouden worden toen ze hun diploma behaalden. Laat staan dat ze wisten welk product of welke dienst ze zouden aanbieden. Eén ding hebben ze wel allemaal gemeenschappelijk. Ze stelden zich open voor hun omgeving. Ze maakten naast hun dagelijkse leven en het online leven ook ruimte in hun hoofd voor ideeën.
 

 

Stap 2: neem alles in je op

Ga niet krampachtig op zoek naar ideeën, maar luister, kijk en laat je inspireren door je omgeving. Wie een goede schrijver wil worden, moet veel lezen. Wie een goede voetballer wil worden, moet aandachtig kijken hoe andere voetballers spelen. Wie ondernemer wil worden, moet andere ondernemers volgen.
 
Misschien komt je idee tijdens het bekijken van een webinar. Of doordat je toevallig een flard van een gesprek aan het tafeltje naast je in het restaurant opvangt. Of door iets dat je onderweg naar je werk zag. Schrijf dat idee op. Laat even alles vallen en neem de tijd om je exacte indruk te noteren. Een kleine vonk kan al snel weer verdwijnen als je die zomaar voorbij laat gaan.
 

 

Stap 3: geef je idee vorm

Dit is een van de moeilijkste stappen. Hier loopt het soms al mis. Je snelle krabbel, of je memo in je telefoon, is waardeloos als je er niets mee doet. Neem een leeg blad. Schrijf zinnen, lijstjes, schema’s, schetsen. Woord per woord. Lijn per lijn. Uitstellen is gemakkelijk, maar hier gebeurt het echte werk. Een uur naar een leeg blad staren is geen uitzondering. Stop je leeg blad in je zak en neem het overal mee. Het zaadje in je hoofd is geplant, laat het nog wat verder rijpen tot je de woorden plots wel vindt om dat blad mee te vullen.
 

 

Stap 4: hou vol

De Chinese muur werd ook gewoon steen per steen gebouwd. De Eiffeltoren schroef per schroef. Het klinkt banaal en simpel, maar zo gaat het ook met jouw creatie. Na de vorige stap zullen er nog veel onbeantwoorde vragen zijn. Ontbrekende elementen en onvolmaaktheden. Je creatie is een werkstuk. En alleen door er keer op keer verder aan te werken en verder op te bouwen, kom je tot een definitief resultaat. En hoe meer je er aan werkt, hoe duidelijker het voor jou ook wordt waar de creatie naartoe gaat.
 

 

Stap 5: maak lawaai

Je creatie is af. Je schetsen liggen in de prullenmand en je meesterwerk ligt helemaal afgewerkt en netjes uitgeschreven op je bureau, of ergens in je laptop. Klaar om in de praktijk gebracht te worden. En dan stel je uit. Je wacht tot na het verlof. Tot na die belangrijke meeting voor je andere job. Tot na het feest van de organisatie waar je lid van bent, want je stopt daar veel tijd in. Alle uitvluchten zijn goed genoeg. Er zullen altijd uitvluchten zijn om het uit te stellen. En dan ligt jouw creatie daar op je bureau stof te vergaren. Je was zo enthousiast over je idee dat je er heel veel energie en tijd in hebt gestopt. Laat dat niet allemaal voor niets zijn geweest. Maak je creatie kenbaar aan de wereld. Laat met trots zien waar je zo hard aan hebt gewerkt. En herhaal dit elke dag. Want dat is ondernemen.

 

 

Gerelateerde artikels


Starters
 • 543
 • 4 minuten
Phebe, wat is jouw verdienmodel?
Starters
 • 448
 • 3 minuten
Ik heb elke dag een beetje schrik
Starters
 • 256
 • 2 minuten
Niemand zit op jou te wachten
Starters
 • 281
 • 5 minuten
Mijn businessplan gaf me buikkrampen