Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Starters
 • 10 march
 • 2019
 • 3 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

Ik heb elke dag een beetje schrik


Auteur: Phebe D'hondt (25) van Overondernemers.be en www.phebedhondt.be

 

Ik heb elke dag een beetje schrik. Ook al ben ik een doener. Ook al hou ik van een uitdaging. Ook al zit ik vol leuke ideeën. Toch heb ik elke dag een beetje schrik. Schrik om te falen, om in het niets te verdwijnen, om dingen te doen waar niemand een boodschap aan heeft. Om geen klanten meer te vinden, niets te verkopen en er weer mee te moeten ophouden nog voor ik goed en wel begonnen ben.

Voor mijn zelfstandige activiteit, Overondernemers.be, broed ik op heel veel ideeën om mijn merk uit te bouwen tot een gevestigde waarde. Van persoonlijke ondernemersverhalen, interessante ondernemersblogs tot een persoonlijke vlog en alles daartussen in. En telkens wanneer het zover is om een idee in de praktijk om te zetten en uit te werken, klap ik weer dicht en kan ik niet verder denken dan "wat weet ik daar nu van?". Er zit toch niemand op mij te wachten? Ook de ondernemers die door mij geïnterviewd willen worden, liggen er niet voor het rapen. Omdat ik geen salespersoon ben. Omdat ik het moeilijk vind om mijn meerwaarde te definiëren. Wat doe ik nu eigenlijk met Overondernemers.be? Ik schrijf verhalen, maar ik doe veel meer dan dat. Ondernemers kunnen hun persoonlijke verhaal delen en verspreiden als deel van hun personal branding. Want ik ben ervan overtuigd dat mensen liever zaken doen met mensen dan met bedrijven. En daarbij krijgen ze er ook nog eens mijn bereik en publiek erbij. Allemaal lezers die geprikkeld worden door het ondernemerschap, ondernemers en mensen met een visie.
 
Diezelfde schrik voel ik ook een beetje bij Accolade, waar ik nog voltijds in loondienst werk en vooral de copywriting op mij neem. Ondertussen ben ik al wat over mijn faalangst heen wat de copywriting voor onze klanten betreft. In het begin dacht ik bij elke nieuwe opdracht: "ga ik dat wel kunnen?". Daar ben ik ondertussen voorbij. Ja, ik kan dat. Wat ze ook van me vragen. Een eerste versie is nooit finaal en bijsturing is altijd mogelijk. Maar nu spelen we met het idee om ook workshops rond copywriting te organiseren en herken ik opnieuw diezelfde angst. Ga ik dat wel kunnen? Zo ben ik nu een workshop over bloggen voor beginners aan het uitwerken. Dat doe ik met veel gemak, want ik ben ondertussen zelf geen beginner meer en weet wat werkt en wat niet. Maar toch. Wat als ik vragen krijg tijdens de workshop die mijn petje te boven gaan? Wat als ik daar met mijn mond vol tanden sta? Ik moet toch zelf specialist zijn om een workshop te 'mogen' geven? Maar wanneer ben je specialist? Ik durf mezelf nog geen expert te noemen, maar een beginner ben ik in ieder geval ook niet meer.
 
Het ondernemerschap is boeiend, zowel als zelfstandige ondernemer als ondernemende werknemer. En toch kampen veel ondernemingsgezinden met een beetje onzekerheid en misschien wel faalangst, of vergis ik me? Ik denk dat het belangrijk is om je niet door die schrik te laten leiden. Ik klap af en toe dicht en dan lukt het me enkele uren niet meer om dingen praktisch uit te werken. Dan zoek ik wat afleiding, neem ik een douche of kijk ik even brainless televisie, waarna ik weer voor mijn computer ga zitten en het vanzelf terugkomt. Want ik ben en blijf nog altijd die doener.
 
Hoe ga jij om met je angsten en die onzekerheid? Of heb je die niet?

Gerelateerde artikels


Starters
 • 261
 • 3 minuten
Ik krijg het niet op papier
Netwerken
 • 258
 • 4 minuten
Hoe spannend mijn eerste event was
Starters
 • 211
 • 3 minuten
Laat een idee groeien en maak lawaai
Starters
 • 261
 • 2 minuten
Niemand zit op jou te wachten