Overslaan en naar de inhoud gaan
Erika Janssens - SPREEK

"Ik wil anderen laten schitteren"

Inspirerend

Ondernemer: Erika Janssens (52) van SPREEK

In het leven maak je voortdurend kleinere en grotere tegenslagen of teleurstellingen mee. Stuk voor stuk zijn dat kansen waaruit je iets kunt leren. Al mijn hele leven stuur ik op basis van die kansen bij, blijf ik niet bij de pakken zitten en daar ben ik best trots op.  Het leven is voor mij ook niet gewoon één rechte lijn. Het zijn net de onverwachte wendingen, de successen en de tegenslagen, die ervoor zorgen dat je blijft evolueren.

‘Volg je gevoel’ of ‘gebruik je verstand’ hoor je vaak, maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat mijn hart slim is. Ik heb me altijd ingezet en loyaal opgesteld voor de dingen waarin ik geloofde, maar wanneer ik voelde dat het op een bepaald moment niet meer oké was, dan durfde ik mijn hart te volgen en ging ik verder. Hoe ouder je wordt, hoe meer bedreven je daarin wordt.

Je kan het leven niet in één rechte lijn forceren. Het zijn net de onverwachte wendingen die het interessant maken.

Dat ik nu ondernemer ben, is een gevolg van allerlei levensfasen en voortdurend bijsturen. Ik kom uit een artistiek nest. Mijn ouders waren kunstschilders en sommige van mijn voorouders waren componist, architect, muzikant, acteur, schilder, schrijver … Zelf was ik van jongs af aan geboeid door podiumkunsten en plastische kunst. Die twee bracht ik samen in zelfgemaakte kostuums of decors voor een toneel dat ik zelf had uitgewerkt. Toen al was ik blijkbaar ondernemend.

AnchorAls artistieke ziel was mijn schooltijd niet erg fijn. Het was vooral een zoektocht naar waar ik mee verder wou. Ik begon aan de modeacademie in Antwerpen en verkaste naar het conservatorium in Gent waar ik Woordkunst volgde. Heel wat medestudenten volgden de opleiding met de bedoeling, in tegenstelling tot mezelf, daarna les te geven. Toch kwam ik in het lerarencircuit terecht en ben ik er uit enthousiasme langer in blijven hangen dan verwacht. Sinds mijn vierentwintigste geef ik onder meer het vak Welsprekendheid aan de academie en dat doe ik nu nog steeds enkele uren per week. Terwijl dat op jonge leeftijd een erg grote uitdaging was, heb ik in negentwintig jaar tijd mijn eigen methode ontwikkeld die ik nu ook met SPREEK op de markt breng voor ondernemers. Ik help ondernemers om voor een publiek te spreken en zich op hun gemak te voelen op een podium of een spreekplatform. En of het nu voor ondernemers of studenten is, ik vind het gewoon erg fijn om anderen te coachen en te enthousiasmeren, fijner nog dan zelf op het podium te staan. Kortom, ik hou ervan om anderen te laten schitteren.

Met SPREEK wil ik ondernemers laten schitteren op een podium en voor een publiek. Dat geeft me nóg meer voldoening dan zelf op het podium te staan.

Tijdens mijn lerarenloopbaan realiseerde ik in de kantlijn tal van eigen projecten en samenwerkingen, gaande van theaterstukken en kortfilms tot cabarets, presentaties geven of coaching. Al enige tijd voor ik zelfstandig werd, begon mijn werk in het onderwijs als seriewerk aan te voelen. Ik hoor niet meer thuis in het onderwijssysteem, dat ik als verstikkend en te sterk top down ervaar, helaas ook in creatieve richtingen. Ik wil de vrijheid om het op mijn manier te doen. Ik miste ook het vertrouwen en verantwoordelijkheden, terwijl dat als ondernemer net is wat mij voldoening geeft, het vertrouwen winnen van potentiële klanten en de verantwoordelijkheid dragen er tevreden klanten van te maken.

Wat mij ook opvalt, is de collegialiteit tussen ondernemers. Die ervaar ik veel meer dan in het onderwijs, op voorwaarde dat je je laat omringen door gelijkgestemde ondernemers die hun collega-ondernemers succes gunnen. Eigenlijk was ik als leerkracht eenzamer dan als eenmanszaak, hoe gek het ook mag klinken. Dus besloot ik om mijn talent en mijn métier in te zetten om als ondernemer mijn boterham te verdienen.

Maak elke keuze met een verstandig hart. Het leven moet geleefd worden, dus benut het ten volle.

Het leven moet geleefd worden en die fases waar ik het over had, moet je doorlopen. Al mochten sommige fases bij nader inzien wat sneller voorbij zijn gegaan. Soms was ik te lang loyaal, en  bleek mijn sterkte om dingen of systemen vol te houden ook mijn zwakte. Op een bepaald moment is het genoeg geweest en probeert je lichaam je dat te zeggen, opnieuw en opnieuw, tot je uiteindelijk luistert. Mijn zeer moeilijke scheiding, waardoor ik er de voorbije jaren vooral voor mijn kinderen moest en wou zijn, was zo’n (te) lange fase. Maar spijt dat het mijn carrière afremde? Nee, het was een fase die geleefd diende te worden en ik ben er fier op dat ik die met mijn kinderen doorstaan heb en dat zij zijn uitgegroeid tot twee mooie jongvolwassenen die weten wat ze willen in het leven. Meer kan een moeder niet wensen.

Ik heb denk overigens echt dat ik honderd jaar word. Ik zit nu dus pas aan de helft van mijn leven! Ik hoop dan ook dat ik nog heel lang kan werken en de juiste keuzes zal maken om dat op een (financieel) gezonde manier te kunnen doen. Als ik dat kan doen door elke dag van mijn passie mijn werk te maken, dan prijs ik mezelf erg gelukkig. Ik mag mezelf succesvol noemen als ik dat kan doen in combinatie met een kwaliteitsvolle service, begeestering voor mijn vak en daadkracht om SPREEK uit te bouwen. Dat is mijn grootste wens als ondernemer.

Gerelateerde artikels

Mario Verhulst WISL
Inspirerend
- Mario Verhulst
"Ondernemen is durven springen"
Domien Van Rompaey Summa Personal Coaching
Inspirerend
- Domien Van Rompaey
"Een kwaliteitsvol leven creëer je zelf"
Elisa Maenhout E-stories - ondernemersverhaal
Inspirerend
- Elisa Maenhout
"Luister, kijk, reflecteer ... en voeg er je eigen toets aan toe"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden