Overslaan en naar de inhoud gaan
Mathias Lamiroy Rubicon

"Je bent zelf je grootste obstakel"

Inspirerend

Ondernemer: Mathias Lamiroy (34) van Rubicon

Velen willen meteen in het diepe springen als het over ondernemerschap gaat. Alsof er tussen loondienst en een eigen bedrijf geen tussenstap bestaat. Freelancing is de beste springplank die je je kunt bedenken. Na een jaar in loondienst als ‘in-house ondernemer’ voor een bedrijf in zonnepanelen werd ik freelancer. Ik was zo de eerste en lange tijd enige ‘medewerker’ van een bedrijf dat laadpalen voor elektrische voertuigen produceerde, in 2009, op een markt met amper 40 elektrische wagens in België. Het was mijn taak die laadpalen in de markt te zetten. Zo stond ik bijvoorbeeld met een laadpaal voor de neus van de marketingdirecteur van IKEA, om hem ervan te overtuigen hoe innovatief het bedrijf zou zijn door de eerste laadpaal op de parking te plaatsen. En zo plaatste ik de eerste duizend laadpalen in België. Helaas was de markt er nog niet helemaal klaar voor en kwam het bedrijf bijna 10 jaar te vroeg. Deze freelance-opdracht was erg leerrijk. Als je de ambitie hebt om te ondernemen, dan moet je zo’n eerste opdracht zien als een gigantische leeropportuniteit en als een ideale gelegenheid om alvast alle administratieve formaliteiten van het ondernemerschap in orde te brengen. In parallel met deze opdracht richtte ik mijn eerste bedrijf op: Greensales.

Met Greensales ondersteunde ik bedrijven gespecialiseerd in hernieuwbare energie op het vlak van online marketing. Toen de subsidies voor zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke meer sterk werden afgebouwd richtte  ik een webshop voor ramen en deuren op. Ariad werd mijn derde bedrijf en bestaat op vandaag nog steeds. Mijn vennoot en ik hielpen grote bedrijven met hun digitale klantenervaring. We groeiden tot zo’n tachtig interne medewerkers en consultants. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar ik besefte toen dat ik een ondernemer ben, en geen manager. Een manager is bezig met processen, teams, mensen … Dat is minder mijn ding. Ik ga het liefste van 0 naar 1. Ik hou ervan dingen op te starten en het daarna uit handen te geven, om het volgende op te starten. Voor mij is snel schakelen, innovatie en operationeel actief kunnen zijn  essentieel om mij goed in mijn vel te voelen.

Ik ga het liefste van 0 naar 1. Ik hou ervan iets op te starten en het daarna uit handen te geven, op naar het volgende project.

Na drie bedrijven besefte ik dat focus zó belangrijk is. Niet of onvoldoende focussen is stilstaan, en stilstaan is achteruit gaan. Als ondernemer ben je dan ook heel vaak zelf je grootste obstakel. Dat had ik ook. Ik deed maar wat, ik had geen klankbord om mijn blinde vlekken te zien. Dat is wat ik voor andere ondernemers wilde oplossen: elke ondernemer zou een klankbord moeten hebben, een raad van advies. Een groep gelijkgestemde ondernemers die verhindert dat je tegen de muur loopt of jezelf in de weg loopt. Samen met twee vennoten richtte ik Rubicon op. We stellen boardrooms samen van een zestal ondernemers die één keer per maand samenkomen. Ze delen hun grootste persoonlijke uitdaging en komen door kritische vraagstelling en brutale eerlijkheid zelf tot inzichten. In tegenstelling tot andere ondernemers adviesraden focussen we minder op de wat of de hoe van de onderneming maar meer op de wie, de ondernemer zelf. Je kan als ondernemer van de beste sales opleiding genieten, als je niet gelooft dat je een sales persoon bent, zal er weinig veranderen. Jouw overtuigingen bepalen immers jouw acties. Daarnaast organiseren we enkele keren per jaar grote evenementen voor de hele Rubicon Family. Het is onze ambitie het hele Ghelamco Stadion te vullen met ondernemers op wie we een positieve invloed hebben gemaakt. En dan gaat het niet alleen over onze ondernemers zelf, maar ook hun familie, personeel en klanten die indirect worden geïmpacteerd.

Zelf modereer ik de klankbordgroepen, iets waar ik veel energie uit haal. Ik denk dat die vaste, doordachte structuur die een moderator brengt ook de sterkte is van onze boardrooms. Het doel is steeds om ondernemers te helpen om hun grootste obstakel te overwinnen: zichzelf. Zo worden ze gelukkiger, krijgen ze meer zelfvertrouwen, worden ze efficiënter en bereiken ze grotere doelen. Het geeft hen de tools om hun persoonlijke visie te verdiepen, de juiste mindset voor zichzelf te creëren, focus te behouden om stappen te ondernemen en meer veerkracht te ontwikkelen om te blijven gaan. Dit mentale aspect zal volgens mij steeds meer aandacht krijgen bij ondernemers. En dan gaat het niet over work-life balance, maar over de ‘juiste mindset’ om te kunnen groeien. In Amerika ben je een uitzondering als je geen coach hebt, net zoals in de sportwereld. Dat zal ook de norm worden in België. Al gebruik ik niet graag het woord ‘coach’, waar veel fluffiness rond bestaat. Ik wil als rationele sparringpartner optreden en vertrekken vanuit de high performance mindset net zoals in de topsportwereld. Dat is een wereld van verschil.

Onze raden van advies vertrekken vanuit de high performance mindset. Het is een vorm van rationeel sparren met gelijkgestemde ondernemers en een moderator.

Als ondernemer hebben we eigenlijk twee problemen. Enerzijds wordt je maximaal potentieel bepaald door je ego. Ons ego zit vaak in de weg van goede beslissingen, zeker als we op onze zwaktes worden gewezen. Anderzijds hebben we allemaal onze blind spots. We zien niet altijd alles over onszelf en ons gedrag. Net daarom geloof ik zo hard in de kracht van een adviesraad. Het is een spiegel van gelijkgezinden en een moderator die je helpen jezelf in zijn geheel te zien en vooruit te geraken. Dat ‘aha’-moment bij ondernemers, daar doe ik het voor. Voor dat moment waarop de puzzelstukjes in elkaar vallen en deze persoon echte stappen onderneemt.

You are not your mind. Dat is mijn persoonlijke levensvisie. We leven als ondernemer heel sterk in ons hoofd. Onze ‘monkey mind’ maakt ons vaak iets wijs, maar we moeten beseffen dat we zelf ons eigen verhaal kunnen schrijven. Voor veel ondernemers is dat een eyeopener. Dat is volgens mij ook het geheim van succesvol ondernemen. Jezelf altijd en overal in vraag durven stellen, de kritiek van anderen willen begrijpen. Als je dat kunt, heb je een sterk wapen in handen dat leidt tot een groot aanpassingsvermogen. En dan is er heel veel mogelijk, zoals investeerder Ray Dalio vertelt in deze video.

Als ondernemer leven we soms te veel in ons hoofd. We zouden meer moeten beseffen dat we zélf ons verhaal kunnen schrijven. Dat we enkel door onszelf in vraag te stellen en te luisteren naar de kritiek van anderen, vooruit kunnen geraken.

Ik geloof heel sterk in zelfkennis. Ik ben er dan ook trots op dat ik mijn vorige bedrijven heb verlaten om te doen waar ik écht warm van word: ondernemers helpen hun leven in handen te nemen. Met wat ik nu doe, verdien ik misschien wat minder, maar ik streef een veel grotere why na. Dat is van onschatbare waarde. Als ik de tijd kon terugdraaien, had ik zelf veel sneller een klankbord samengesteld. Het had me veel energie kunnen besparen. Uiteindelijk doe ik nu wel wat ik graag doe en is dit een engagement op lange termijn. We ontwikkelden binnen Rubicon een aantal mechanismen, zodat de uitdaging er voor ons allemaal altijd zal zijn.

De why die ik met Rubicon nastreef, is van onschatbare waarde.

Om zelf aan mijn zelfkennis te blijven werken, gebruik ik de bullet journaling-methode. Elke dag schrijf ik op hoe mijn dag eruit ziet en doe ik een aantal reflectieoefeningen. Zo leer ik zelf patronen herkennen en kan ik snel bijsturen. Daarnaast lees ik ook heel veel boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ik lees gemiddeld één boek per week over dit onderwerp. Ook laat ik me coachen op het vlak van emotionele intelligentie en voeding en gezondheid. Werken aan je bedrijf en je toekomst begint immers bij werken aan jezelf.

Gerelateerde artikels

Domien Van Rompaey Summa Personal Coaching
Inspirerend
- Domien Van Rompaey
"Een kwaliteitsvol leven creëer je zelf"
Vincent Neslany Boekhoudkantoor Sirejacob, Neslany & Partners
Inspirerend
- Vincent Neslany
"Ik leer elke dag bij"
"Soms moet je even de bodem tikken om weer vooruit te gaan" - INNI Group
Inspirerend
- Phebe D'hondt
"Soms moet je even de bodem tikken om weer vooruit te gaan"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden