Overslaan en naar de inhoud gaan
Inge Huys ondernemersverhaal

“Durf te raken en geraakt te worden”

Inspirerend

Ondernemer: Inge Huys van Connectiehuys

Inge Huys is coach, bemiddelaar en facilitator voor duurzame verbindende communicatie. Haar missie: de wereld wat mooier maken. Want conflicten in onszelf en met anderen kunnen misschien wel vermeden worden en dat kan dan weer tot mooie dingen leiden. Laat je inspireren door haar ondernemersverhaal.  

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Inge, wie ben je en wat is jouw verhaal?

Ik faciliteer duurzame, connecterende communicatie. Enerzijds met jezelf, anderzijds ook met de ander. Ik werk met een driestappenmodel, waarbij ik eerst de situatie ontmijn wanneer het niet loopt zoals we zouden willen. Vervolgens verhoog ik de connecterende vaardigheden via verbindende communicatie en tot slot veranker ik dit in de cultuur van een organisatie, zodat het iets duurzaams wordt. Ik geloof immers niet in quick fixes.

Ik ben dus gepassioneerd door mensen en connecties, maar ook trotse mama van 2 jongemannen. Ik ben verpleegkundige in hart en nieren, maar hing mijn schort aan de haak om coach en bemiddelaar te worden. Ik noem het zowat mijn tweede leven.

Waarom heb je de verplegersschort aan de haak gehangen?

Het klopte gewoon niet meer voor mij, ik miste het holistische. Ik ben ooit gestart als zelfstandig verpleegkundige en ben er na een jaar weer mee gestopt. Het was fysiek heel erg zwaar, ook al deed ik mijn job enorm graag.

Het ondernemersbloed zit me wel in de genen en al sinds 2016 verdiep ik mij in geweldloze communicatie. Eigenlijk wil ik daarmee mijn steentje aan wereldvrede bijdragen. Ik geloof echt dat wanneer iedereen wat meer zou kunnen luisteren naar onszelf en naar anderen, en dat wanneer we ons bewuster zijn van wat we voelen, de wereld veel mooier zou kunnen zijn.

Is er een verschil tussen geweldloze en verbindende communicatie?

Mooie vraag, inderdaad. Vanuit het gedachtegoed van non-violent communication van Marshall Rosenberg, word er eigenlijk gevraagd om niet over geweldloze communicatie te spreken als je niet gecertificeerd bent. Op zich heb ik die ambitie wel, maar anderzijds heb ik er ook wat weerstand tegen. Ik vind het een enorm sterk model en wil dat model niet even uit mijn tas halen omdat ik het certificaat hebt. Zo’n model moet je ademen en op elk moment willen en kunnen toepassen. Kortom, ik ga me niet laten certificeren enkel en alleen om dat certificaat te hebben.

Met wat voor vragen komen mensen dan bij jou aankloppen?

Dat zijn bijvoorbeeld organisaties of bedrijven die met een conflictsituatie te kampen hebben, of waar mensen niet gezegd krijgen wat ze willen zeggen. Maar even goed werk ik preventief vanuit 3 intermenselijke aspecten: de connectie met jezelf, die met de ander, en wat als er disconnectie is? Op die manier verhogen we de connecterende vaardigheden in organisaties.

Bedrijven zijn zich er immers steeds meer van bewust dat conflicten met onszelf of met de ander kan leiden tot stress, burn-out en meer absenteïsme. Het is dus essentieel dat we beter geconnecteerd zijn met onszelf, en van daaruit ook met de ander. We moeten eerlijk kunnen zijn over wat er speelt en wat we willen. Verbindend communiceren betekent echter niet noodzakelijk dat het goed gaat landen bij de ander, en dat is toch wel belangrijk om te beseffen.

Kortom, voor mij gaat het over bewuste keuzes maken, responderen in plaats van reageren, luisteren om te begrijpen en het belang van eigenaarschap, iedere keer opnieuw. Duurzame connecterende communicatie start met persoonlijk leiderschap in de ruime zin. En wanneer het dan toch de mist ingaat, breng ik mensen samen om opnieuw te leren luisteren naar elkaar en de belangen te zien om op die manier begrip op te brengen voor mogelijke uiteenlopende meningen. Hierdoor kan transformatie en herstel van connectie plaatsvinden.

Wanneer en hoe ben je opgestart?

Twee jaar geleden richtte ik Connectiehuys op en ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ja, ik heb al veel tranen gelaten, gepiekerd, me angstig gevoeld … Ook ik heb meneertje Imposter al meermaals ontmoet. Maar het is zo boeiend en uitdagend, en ik ben enorm dankbaar voor iedereen die al op mijn pad is gekomen. Ik heb al veel geleerd over het ondernemerschap en over mezelf. Het ondernemerschap is voor mij ook een manier om aan mezelf te werken, mijn mannetje te staan, maar toch mijn vrouwelijke zachtheid te behouden.

Ondernemer zijn voegt een extra laagje toe aan ons leven, hé. Wat zijn jouw ambities voor de komende tijd?

Tot voor kort was het mijn ambitie om een vennootschap op te richten, maar dat is ondertussen realiteit! In mijn opvoeding hoorde ik vooral: ‘je moet bescheiden zijn, doe maar gewoon en hou je voeten op de grond’. En ik heb mijn voetjes echt wel op de grond, maar ik vind ht toch belangrijk om mezelf ook eens een schouderklopje te geven. Connectiehuys is nog een eenmanszaak, maar misschien wordt het wel groter in de toekomst … Zodat we de wereld met nog wat meer impact mooier kunnen maken.

Welk tip deel je graag met collega-ondernemers vanuit je eigen ervaring?

Blijf geloven in jezelf. Blijf ploeteren wanneer je denkt dat je aan het verzuipen bent. Hou je doel, je grotere plaatje en je purpose altijd voor ogen. Durf mensen te raken en geraakt te worden.

Blijf ook ‘en-en’ denken. Het is oké dat je af en toe bleit en kort daarna staat te dansen in je woonkamer. Het hoort er allemaal bij!

Gerelateerde artikels

Ellen Dupont van ONLINE ED
Inspirerend
- Ellen Dupont
"Een ondernemersplan staat in potlood geschreven, gommen mag"
Stef De Baets Octavio
Inspirerend
- Stef De Baets
"Durf dingen uit handen geven"
Jennifer
Inspirerend
- Jennifer Bolzinger
“Fouten (durven) maken hoort er gewoon bij”

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden