Overslaan en naar de inhoud gaan
Ivo Spildooren 8u51

"Ik leef van de dag"

Inspirerend

Ondernemer: Ivo Spildooren (50) van 8u51

Eigenlijk wilde ik schrijnwerker worden. Want schijnwerkers creëren kunstwerken en kunnen hun creatieve geest praktisch toepassen. Dat vind ik fantastisch. Maar het draaide anders uit: ik werd belastingconsulent. Een erkende titel met, naar mijn mening, bijzonder weinig vrijheid. Ik zou mezelf dan ook geen ondernemer noemen, maar wel iemand met een vrij beroep. Mijn klanten, dát zijn ondernemers. Ik help hen om de cijfers van hun bedrijf te begrijpen en er iets mee te doen.

Na mijn opleiding TEW aan wat nu de Universiteit Antwerpen is, ging ik aan de slag als ambtenaar, maar dat was absoluut niet mijn ding. Ik had echter weinig mogelijkheden met mijn diploma en de fiscus werd een steeds belangrijkere werkgever. Ik deed dat vier jaar lang, tot ik in de privésector actief werd in 1996. Ik verleende advies aan KMO’s. Niet veel later werd ik als erkend belastingconsulent zelfstandig medewerker in datzelfde bedrijf. Ik was immers erg individualistisch en daardoor botste het al wel eens met mijn collega’s. Zes jaar geleden zette ik een nieuwe stap in mijn zelfstandige loopbaan en startte ik als onafhankelijk adviseur. Als belastingconsulent heb ik een erkend beroep, maar dat statuut wil ik binnenkort opgeven. Je mag er namelijk geen commerciële activiteiten mee uitvoeren, en dat vind ik te beperkend. Ik wil een nieuwe weg inslaan en ik heb nu nog twintig jaar de tijd om vorm te geven aan mijn beroep.

Belastingsconsulent is een erkend beroep, maar voor mij eerder te beperkend. Ik wil die titel nu opgeven om de komende twintig jaar vorm te geven aan mijn beroep.

Toen ik besloot om zelfstandig te worden, reageerden mijn vrienden en familie heel positief. Maar mijn toenmalige vrouw was minder enthousiast. Heel wat van haar familieleden waren ongewild zelfstandig, dus mijn besluit werd niet echt positief onthaald. Toch heb ik geen seconde getwijfeld. Ook al merkte ik al snel dat het ondernemerschap een continue struggle is. Dat maakt je oplossingen en successen gelukkig des te waardevoller. Zo kon ik ooit een schuldenberg van 2,5 miljoen euro reduceren tot 300.000 euro. De betrokken schuldeisers gaven hun akkoord, maar de betreffende klanten hebben er nooit écht werk van gemaakt. Een spijtige zaak, maar dat maakt mijn rekenwerk en onderhandelingen daarom niet minder indrukwekkend.

Wat ik de voorbije jaren vooral geleerd en gemerkt heb, is dat succesvolle ondernemers het minst jaloers zijn op het succes van een ander. Echte ondernemers behandelen een andere ondernemer, hoe briljant ze ook zijn, als een gelijke. Een gelijkgestemde die evenveel ups en downs heeft gekend als zijzelf, hoe groot of hoe klein ook. En dan vind ik het jammer om te voelen dat een gezond ondernemersklimaat in ons land soms ver te zoeken is. Ondernemingen en zelfstandigen zijn nochtans de motor van de economie. Heel wat mensen die niet ondernemersgezind zijn uiten vaak veel kritiek en weten in veel gevallen niet waar ze het over hebben. En uiteraard, hokjesdenken bestaat. Helaas. Voor veel mensen is dat een houvast en ik betrap mezelf er ook soms op, maar ik vind het een spijtige zaak. Respect moet en kan je verdienen, zowel als zelfstandige als niet-ondernemer.

Een gezond ondernemersklimaat is soms ver te zoeken in België. Ondernemers en zelfstandigen zijn nochtans de motor van onze economie.

En trouwens, ik zeg altijd dat alleen een zot nooit verandert van gedacht. Je moet altijd alle aspecten bekijken. Wie daarvoor openstaat, kan morgen op een volledig andere manier tegen iets aankijken. Ik hoop dat dat ook voor het ondernemerschap en zijn imago mag gelden.

Die ups en downs, die heb ik uiteraard zelf ook gehad. Dat ik mijn klanten kan helpen door een oplossing aan te reiken, geeft me keer op keer voldoening. Maar ik heb ook dieptepunten gekend. En helaas viel mijn zakelijk dieptepunt ook samen met mijn persoonlijk dieptepunt. Ik had namelijk samen met mijn tweede vrouw een tweede vennootschap met onroerend goed. Die onderneming begon steeds groter te worden, maar plots is mijn vrouw ziek geworden. Ze overleed zeven jaar geleden en de zaak ging failliet. Ik heb dat verdriet en verlies vijf jaar lang verdrongen en het rouwproces uitgesteld. En ik zit nog altijd ergens in die put. Ik blijf maar wat aanmodderen, zowel op emotioneel als financieel vlak. Heel wat van mijn mooie, grootse plannen vielen in duigen. En het is nu pas dat ik denk: "wat nu?". Dat had ik zeven jaar geleden eigenlijk al moeten denken.

Toekomstdromen heb ik dan ook niet. Dromen moet je doen als je vijfentwintig bent, op je vijftigste zou je ze al gerealiseerd moeten hebben. Alhoewel, een eigen antiekzaak, dat is nog wel ergens een verloren droom van mij. Maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik niet voor de toekomst heb gezorgd. Vroeger niet, en nu nog steeds niet. Daar ben ik best atypisch in. Ik plan niet, maar ik geniet en leef van de dag.

Ik heb geen toekomstdromen. Dromen moet je doen als je jong bent, op mijn leeftijd zou je ze al moeten hebben gerealiseerd.

Als ik één tip mag geven aan starters, dan is het dat ze beter eerst wat sparen. Zorg dat je een reserve hebt opgebouwd voor je de sprong naar het ondernemerschap waagt. Want beginnen zonder enige financiële buffer kan je letterlijk duur komen te staan. En als je wat marge hebt in het begin, kan je geld uitgeven om sneller te staan waar je wil staan. In het andere geval investeer je veel tijd in jezelf en je onderneming en betaal je af en toe eerder ‘zuur’ leergeld om voor je mislukkingen of fouten op te draaien.

Hoe ik de toekomst van het ondernemerschap zie? Heb je een dag of twee tijd om naar mijn gefilosofeer te luisteren? Nee, alle gekheid op een stokje: het ondernemerschap zal altijd bestaan en een toekomst hebben, punt. Maar hoe die toekomst eruit zal zien, dat kunnen we moeilijk voorspellen.

Gerelateerde artikels

Mathias Lamiroy Rubicon
Inspirerend
- Mathias Lamiroy
"Je bent zelf je grootste obstakel"
Sherley Drielinck ondernemersverhaal
Inspirerend
- Sherley Drielinck
"In ondernemen is er geen falen, alleen maar leren"
Lieven Godderis coach
Inspirerend
- Lieven Goderis
"Gras groeit niet door eraan te trekken"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden