Overslaan en naar de inhoud gaan
Groeien met franchising

Groeien met franchising?

Strategie

Auteur: Nick Boury, franchise-expert van Franchise.be

Je hebt een bloeiende zaak en wil je concept graag verspreiden in andere regio’s? Dan is franchise misschien wel een optie. Wat dat is, kan je hier lezen. Zeker voor sectoren als food, mode, retail, maar ook dienstenconcepten is franchise een ideale manier om te groeien.Er zijn verschillende manieren om een franchise te geven of te nemen, waaronder:

  • Transfer van kennis en knowhow over een concept met een duidelijk omkaderd beleid
  • Een contract van bepaalde duur
  • De rechten om de intellectuele eigendomsrechten, inclusief de producten of diensten, van het franchiseconcept te gebruiken
  • De franchisegever als dienstverlener van zijn eigen concept

De franchisenemers zijn nu de klanten van de franchisegever die alles in het werk stelt om het concept te beheren, zodat de franchisenemers zich op hun kerntaken kunnen concentreren. Zij moeten immers het filiaal uitbaten en de dagelijkse operationele taken op zich nemen. De franchisegever zorgt voor opleiding, ondersteuning, controle en de verdere ontwikkeling van zijn franchiseformule. Denk hierbij aan R&D, IT, marketing, boekhouding, HR, noem maar op.

3 redenen om franchisegever te worden

Financieel eenvoudiger

Regionaal, nationaal of internationaal groeien kost handen vol geld, waarbij je rekent op een derde partij voor kapitaal en dus verantwoordelijkheden en deadlines hebt. Bij een franchise kan je met beperkte financiële middelen tot een netwerk uitbouwen. De franchisenemers zijn immers zelf de investeerders van hun eigen filiaal.

Een professionele franchisegever worden kost over het algemeen MINDER dan een nieuw filiaal openen in eigen beheer.

Mensen als uithangbord

De franchisenemers zijn het lokale gezicht van hun eigen filiaal. Zij zullen inspanningen doen om hun filiaal succesvol uit te baten, soms (maar niet altijd) in tegenstelling tot een rechtstreeks betrokken filiaal met mensen in loondienst.

Efficiëntere tijdsbesteding

De operationele verantwoordelijkheid van de filialen wordt doorgegeven aan de franchisenemers. Zij zorgen zelf voor het dagelijkse beleid, omzet genereren, personeelsbeleid, enzoverder.

Kan ik even proberen franchisen?

Soms denken mensen dat ze even kunnen ‘proberen’ om een concept te franchisen. Vaak gaat het over een concept dat ze zelf geweldig vinden en ook bij hen in de buurt uitgebaat zouden willen zien. Hoewel dit erg verleidelijk kan lijken voor de eigenaar, is dit eerder een kortetermijnstrategie die in veel gevallen mislukt. Een succesvolle franchise is bijzonder goed gestructureerd, dus ‘even snel proberen’ betekent vaak dat er te weinig structuur zal zijn.

Hoe word ik franchisegever?

Franchisen is meer dan een franchiseovereenkomst! Franchisen is een werkwoord. Beide partijen moeten hun verantwoordelijkheden opnemen, zodat het voor beide partijen een win-win wordt. Franchise moet met de nodige expertise worden uitgewerkt op basis van een specifiek concept, zodat dit op lange termijn voor beide partijen gunstig. En aangezien geen enkel concept exact hetzelfde is, is ook geen enkele franchise dezelfde.

Wil je bekijken of franchisen kan werken voor jouw concept? Laat je begeleiden door een franchise-expert, net zoals je voor je boekhouding een beroep doet op een professionele boekhouder.

Gerelateerde artikels

“Een zelfsturend bedrijf betekent automatisch een betere levenskwaliteit” - Jarno De Smet
Strategie
- Phebe D'hondt
“Een zelfsturend bedrijf betekent automatisch een betere levenskwaliteit”
Wat mag zeker niet in je strategisch plan ontbreken?
Strategie
- Johan Houbart
Wat mag zeker niet in je strategisch plan ontbreken?
Buy-in management voor groei, optimalisatie of gefaseerd overlaten van kmo
Strategie
- Peter Decostere
Buy-in management voor groei, optimalisatie of gefaseerd overlaten van kmo

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden