Overslaan en naar de inhoud gaan
Franchisegever worden, wat heb ik nodig?

Franchisegever worden, wat heb ik nodig?

Sales

Auteur: Nick Boury van Franchise.be

Een franchise uitwerken is een strategische langetermijnkeuze waar veel tijd, toewijding en financiële middelen voor nodig zijn. Er worden proactief uitbreidingsdoelstellingen bepaald en er moeten franchisenemers worden gerekruteerd. Daarna vangt de operationele opstart aan en ondersteunt de franchisegever de franchisenemer om het filiaal succesvol uit te baten. Maar als franchisegever heb je uiteraard ook de juiste begeleiding nodig, want een franchisenetwerk uitbouwen, doe je niet zomaar.

Wat kan franchising mij opleveren?

Kiezen voor franchising is kiezen voor een vermenigvuldigingsverhaal. Hoe meer franchisenemers, hoe meer inkomsten en hoe kleiner de kostenratio per franchisenemer. Over het algemeen is een franchiseonderneming binnen de twee jaar break-even om daarna te groeien en mooie winsten te boeken. Franchising, dat betekent ook dat de franchisenemer royalties betaalt om het filiaal te mogen uitbaten, en die brengen doorgaans vanaf jaar drie een nettowinstpercentage van minstens 40% op. Kortom, franchising heeft een zeer snelle terugverdientijd en is op middellange tot lange termijn een sterk winstgevend businessmodel. Het spreekt voor zich dat het franchisebedrijf daarvoor wel professioneel gerund moet worden en het franchisemodel zeer nauwkeurig moet zijn voorbereid.

De financiële investering om franchisegever te worden

Reken op een pre-investering van 50.000 tot 75.000 euro om uw concept te kunnen uitbreiden door middel van franchise. Deze investering omvat professioneel advies, al je juridische documenten, handleidingen, brochures en verkoopmaterialen én een werkkapitaal om een eerste jaar met beperkte inkomsten te overbruggen.
Het is zeer sterk aangeraden om een frachise-expert onder de arm te nemen om uw bedrijf te franchisen. Francorp Belgium is bijvoorbeeld zo’n gespecialiseerde instantie. Zij ontwikkelden een programma van 6 tot 9 maanden om alle voorbereidingen te treffen en werkdocumenten op te maken.

Voorbereidend programma van Francorp Belgium

Francorp Belgium biedt een voorbereidingsprogramma aan en stond daarmee mee aan de start van meer dan 10.000 franchises wereldwijd.
Het programma bestaat uit:

  • Strategische planning en structuur: er wordt een drieledig financieel plan opgemaakt, alsook een handleiding voor de franchisegever voor de eerste vijf jaar. In deze stap worden ook fundamentele beslissingen genomen.
  • Juridische diensten en advies: er wordt een franchisecontract opgesteld, samen met een pre-contractueel informatiedocument. Hier wordt ook de ‘geheime saus’ op papier vastgelegd om copy cats te beperken.
  • Operationele diensten en advies: er wordt een strikt kader gecreëerd zodat alle filialen hetzelfde eindproject en/of dezelfde diensten afleveren aan de eindklant. Een operations manual wordt opgesteld voor de opstart van een franchise, rapportering, marketing, personeelsbeleid, enzoverder. Elk aspect komt aan bod.
  • Franchisemarketing en -sales: wanneer alle details vastliggen en duidelijk worden, kan er marketingmateriaal worden gecreëerd om franchisenemers te werven.

Wie graag meer informatie wil over franchising en overweegt om franchisegever te worden, kan contact opnemen met Francorp Belgium voor het gratis webinar ‘Franchising your business’. Na dat webinar ontvang je hun boek over succesvol franchisegeven.​​​​​​​

Gerelateerde artikels

3 tips voor efficiëntere telefonische prospectie
Sales
- Steef Coene
3 tips voor efficiëntere telefonische prospectie
4 technieken om de deal te closen
Sales
- Xander Pruvoost
4 technieken om de deal te closen
Customer journey: van prospect tot klant en ambassadeur
Sales
- Jarno De Smet
Customer journey: van prospect tot klant en ambassadeur

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden