Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Inspirerend
 • 22 november
 • 2018
 • 5 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

"Beslis nooit overhaast"


Ondernemer: Ruth Ameel (38) van CreaThing
 
De combinatie technisch-creatief spreekt me al van jongs af aan. Ik zie mezelf eigenlijk als de logische optelsom van mijn ouders: mijn vader was erg zakelijk en technisch, mijn moeder creatief. Ik volgde als één van de eersten de hogere opleiding Multimedia en Communicatietechnologie (MCT) aan de Howest en viel in de prijzen met mijn eindwerk. Mijn eerste job kreeg ik bij het huidige Digital Minds in Poperinge, waar ik vijf jaar websites en applicaties ontwikkelde. Toen ik daar niets meer kon bijleren, ging ik aan de slag bij Barco. Ik werkte er eerst als webdeveloper en stond ik in voor de eigen website van het bedrijf zelf en alle partnersites. Na een tijd kon ik ook mijn tweede grote liefde niet langer negeren, namelijk die voor animaties. Ik kreeg toen gelukkig de kans om intern animaties te maken voor LED-schermen en de grafische tools die de verkopers gebruikten onderweg. Dat ging van cd-rompresentaties tot het in 3D omzetten van het Ferrarigebouw in Dubai en daarop een simulatie maken van de architecturale LED-verlichting van Barco. Dingen die me altijd al erg boeiden, maar die ik tot dan toe nog nooit had kunnen doen. Toen de crisis in 2009 echter oplaaide en er enkele ontslagrondes plaatsvonden, was er weinig werk voor mij en zat ik vaker dan niet met mijn vingers te draaien.
 
 

 

Ik begon steeds meer zin te krijgen om zelfstandig te worden en een eigen bedrijf op te bouwen. Nochtans wist ik hoe moeilijk het ondernemerschap kon zijn. Toen ik klein was, had mijn moeder een schoenwinkel en ik herinner me dat het niet altijd gemakkelijk was. Maar het kriebelde toch. Tijdens mijn tweede zwangerschapsverlof trof ik alle nodige voorbereidingen om de stap te zetten. Dat mijn toenmalige werkgever er op dat moment mee instemde dat ik halftijds zou werken in plaats van voltijds was mooi meegenomen. In 2010 richtte ik mijn webbureau CreaThing op en werd ik volledig zelfstandig. Ik mocht toen nog als freelancer voor Barco blijven werken, waardoor ik eigenlijk een ideale overgang heb kunnen maken naar het ondernemerschap.

Ik ging van voltijds naar halftijds naar freelance binnen hetzelfde bedrijf. De ideale overstap voor mij naar het ondernemerschap.

 

CreaThing is gespecialiseerd in websites, webapplicaties en animaties. Voor mij is dat de perfecte mix van technische knowhow en originele creativiteit. Je ziet het bovendien niet vaak dat webbureaus websites en animaties combineren in hun dienstenaanbod. Op dit moment maken we vooral losstaande animaties, maar nu en dan integreren we ze al in websites. Onze eigen website is daar een mooi voorbeeld van. Ik geloof trouwens absoluut dat de combinatie van animaties en websites de toekomst is. Je ziet animaties immers steeds vaker terugkomen op websites, een beetje zoals Flash van vroeger, maar doordat animaties maken bijzonder tijdrovend is, zijn dergelijke websites niet voor elk bedrijf even toegankelijk. Gelukkig duiken er tegenwoordig steeds efficiëntere technologieën op die we reeds gebruiken om animaties te ontwikkelen, en die nu ook gebruikt kunnen worden voor websites.
 
Mijn eerste werknemer nam ik in dienst twee en een half jaar na de opstart van CreaThing. Nog eens twee jaar later kwam de tweede werknemer erbij en ondertussen werk ik dagelijks samen met mijn drie voltijdse werknemers en een betrouwbaar team van freelance designers en developers. Ik ben best trots op waar ik vandaag sta als ondernemer. Soms heb ik het gevoel dat ik de droom van mijn vader vervul. Hij is nooit zelfstandig geweest, maar als hij het had gekund, had hij het gedaan.
 
Weet je, als ondernemer is zelfkennis zo belangrijk. Als je weet wat je zelf het liefste doet en wat je het minst goed kan, stel je een complementair team samen waardoor je je eigen groei en die van je bedrijf mogelijk maakt. Als zelfstandige sta je immers op met je job en ga je ermee slapen. Iets doen wat je niet nauw aan het hart ligt, is dan ook geen optie.
 
Of het mijn ambitie is om één van de grote spelers van de sector te worden? Neen. Ik zie dat steeds meer bedrijven als klant afhaken bij grotere websitebouwers en de kleinere partners opzoeken voor wie ze geen nummer zijn. Die persoonlijke aanpak is zo belangrijk om vertrouwen op te bouwen en klanten te binden.
 

Het is niet mijn ambitie om een grote speler te worden. Een persoonlijke aanpak creëert vertrouwen en klantenbinding.

 

De rol die mijn man heeft gespeeld in mijn hele loopbaan tot nog toe valt niet te onderschatten. Het cliché luidt dat een sterke man steeds een sterke vrouw achter zich heeft staan, maar bij ons is dat omgekeerd. Ook al heeft hij zelf ook een hoge functie. Mijn man is mijn klankbord. Elk idee dat in me opkomt of elke beslissing die ik moet nemen voor mijn bedrijf passeert eerst langs zijn kritische, maar ambitieuze blik. Zelf heeft hij een bijzonder drukke job als IT-directeur bij een grote Belgische onderneming, maar met elke vraag kan ik altijd bij hem terecht. Hij denkt graag strategisch met mij mee en steunt me waar nodig. Vaak zitten we thuis te brainstormen, op zoek naar het gouden ei, want samen iets kunnen ondernemen is voor ons allebei een ultieme droom.
 
Ik heb eigenlijk altijd weloverwogen en doordachte keuzes gemaakt in mijn professionele carrière. Ik zou de klok dus nooit willen terugdraaien. Ik heb steeds op het juiste moment gekozen voor een nieuwe uitdaging of een logische volgende stap gezet. Ik heb het niet zo voor overhaaste beslissingen waarvan je niet zeker bent of het wel de juiste zijn. Dat ik zelfstandig ben geworden, ondertussen een aantal werknemers in dienst heb genomen en me gevestigd heb in een bedrijvencentrum waren dan ook stuk voor stuk gegronde beslissingen. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.
 

Als je altijd doordachte en weloverwogen keuzes maakt, hoef je nooit ergens spijt van te hebben.

 
Als het ondernemerschap me één iets geleerd heeft, dan is het wel dat je niet over je heen moet laten lopen. Zo had ik ooit een klant van wie ik achteraf besefte dat ik hem nooit gelukkig had kunnen maken. Nochtans streef ik altijd naar tevreden klanten, want van ontevreden klanten kan ik niet slapen. Die man heeft toen geen goede invloed gehad op mijn eigen zelfvertrouwen en dat van één van mijn medewerkers, maar dat had ik eigenlijk nooit mogen laten gebeuren. Transparante communicatie en duidelijke afspraken van bij het begin zijn essentieel voor elk project en daar zet ik nu zeer sterk op in, ook al was ik mij daar toen ook al van bewust.
 
En waar ik ook veel belang aan hecht, is het goede evenwicht tussen werk en plezier. Work hard, play hard. Ik werk graag hard en veel, want wat ik nu dagelijks doe, is mijn passie en ik zie het mezelf nog jaren doen. Maar toch moeten de remmen af en toe eens helemaal los. De boog moet niet altijd gespannen staan. Als je dat jezelf kunt gunnen, kom je al een heel eind.
 
 
 
Bezoek de website van Ruth:

Gerelateerde artikels


Inspirerend
 • 1505
 • 6 minuten
"Werk niet onder je capaciteiten"
Inspirerend
 • 531
 • 4 minuten
"Durf dingen uit handen geven"
Inspirerend
 • 709
 • 5 minuten
"Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest"
Inspirerend
 • 814
 • 6 minuten
"Ik trek graag aan de kar"