Overslaan en naar de inhoud gaan
5 meest voorkomende fouten online adverteren

De 5 meest voorkomende fouten bij online adverteren

Marketing

Auteur: Maarten Debie van Accolade
Artikel eerder verschenen hier

Heel wat bedrijven kiezen ervoor om online te adverteren en die keuze kunnen we alleen maar toejuichen. Helaas doen ze dat wel vaak zonder veel kennis over het platform en de do’s en don’ts bij die specifieke advertenties. De advertentie levert bijgevolg niet de gewenste resultaten op, waardoor het bedrijf meteen denkt online adverteren niets voor hen is.

Begin niet met adverteren zonder:

  • Een goede kennis van het platform waarmee je werkt
  • Een duidelijk beeld van je doelgroep
  • Een goede reden om te adverteren
  • Sterke copywriting en kwalitatief beeldmateriaal

Niet weten wie je doelgroep is

Bedrijven die willen beginnen met online advertenties vertrouwen dit vaak de eerste keer toe aan een interne medewerker zonder of met onvoldoende marketingkennis. Dat betekent in de meeste gevallen ook dat ze niet weten wie hun doelgroep is of hoe ze die groep op het platform moeten definiëren.

Op de meeste kanalen heb je de mogelijkheid om je doelgroep uitgebreid te bepalen aan de hand van demografische gegevens, zoals leeftijd, locatie en geslacht en zelf interesses, functies en pagina’s die deze mensen ook leuk vinden. En daar ligt meestal het probleem? Hoe weet je welke interesses jouw doelgroep heeft, of hoe oud deze mensen zijn? Vragen waarover je goed moet nadenken! Zit je vast bij deze vraag? Dan wacht je beter even met online adverteren tot je je doelgroep heel goed hebt gedefinieerd. Pas daarna kan je aan de slag.

De verkeerde doelstelling kiezen

Meer websiteverkeer, meer volgers of meer likes, meer mensen op je fysieke locatie krijgen … Allemaal doelstellingen die je kan kiezen bij het creëren van je advertentie. En er zijn er nog zoveel meer dan de voorbeelden die we net hebben opgesomd! Maak daarom eerst voor jezelf uit waarom je precies wil adverteren. Dit is een cruciale stap om over na te denken voordat je je advertentie opmaakt. Geen enkel idee wat het doel is van je advertentie? Dan heeft adverteren voorlopig geen zin.

Geen sterke copy en call-to-action

Vaak hebben mensen niet voldoende aandacht voor de tekst van een advertentie. Ze willen er soms te snel van af zijn, maar dat is nefast voor je hele advertentie. Je tekst en de call-to-action zullen ervoor zorgen dat mensen je advertentie helemaal zullen lezen en/of doorklikken. Probeer zeker een meerwaarde toe te voegen aan je advertentie, bijvoorbeeld een tip of gratis download. Dat maakt je advertentie nog aantrekkelijker.

Slecht beeldmateriaal

Zou jij klikken op een advertentie met een onprofessionele, wazige foto of een filmpje dat niet goed in elkaar zit? Inderdaad, nee. Het beeldmateriaal van je advertentie is dé eyecatcher en moet mensen doen stoppen met scrollen of swipen. Daarna kijken ze naar de tekst en klikken ze eventueel door. Een goede foto, visual of video is dus het visitekaartje van jouw advertentie en dus erg belangrijk. Zorg voor een foto van goede kwaliteit met de juiste compositie, een visual die aanspreekt of een sterk filmpje.

Geen kennis van adverteren of het platform

Heel veel mensen beginnen te adverteren alsof ze het al jaren doen. Terwijl advertenties opmaken voor sociale media of zoekmachines best wel een vak is waar je veel kennis voor moet hebben. Wil je echt inzetten op online advertenties, maar weet je niet goed waar te beginnen? Schakel dan een professional in. Die doet het sneller en doeltreffender. Wil je het toch echt zelf doen? Doe dan eerst veel research op kennis te verzamelen voordat je aan de slag gaat.

Ondersteuning nodig bij het opstellen van een advertentie? Neem gerust vrijblijvend contact op met Maarten via LinkedIn.

Gerelateerde artikels

Hoe hou je kennis en ervaring in je bedrijf als mensen vertrekken?
Marketing
- creamaster
Hoe hou je kennis en ervaring in je bedrijf als mensen vertrekken?
Webinar - Meer impact met video
Marketing
- Dimi Ferrest
Webinar - Meer impact met video
Hoe brief je een copywriter?
Marketing
- Maarten Debie
Hoe brief je een copywriter?

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden