Overslaan en naar de inhoud gaan
Buy-in management voor groei, optimalisatie of gefaseerd overlaten van kmo

Buy-in management voor groei, optimalisatie of gefaseerd overlaten van kmo

Strategie

Auteur: Peter Decostere van Buy In Managers

Bij een management buy-in (MBI) wordt een externe ervaren manager aandeelhouder in een bestaand bedrijf en neemt hij een bepaalde managementrol op. Het kan echter ook gaan om een volledige overname op termijn. Wat houdt een MBI precies in en wat zijn de voordelen voor beide partijen? Dat licht ik graag toe in deze blog.

De voordelen voor de kmo

Een management buy-in kan via verkoop van aandelen, maar ook via een kapitaalsverhoging, waardoor het bedrijf extra groeikapitaal geniet.

De voordelen daarvan zijn legio:

  • Topprofielen die anders onbetaalbaar zijn, kunnen worden aangetrokken. Zo komt er heel wat ervaring en expertise binnen.
  • De binding en continuïteit van medeaandeelhouders zijn groter, waardoor ze niet zomaar ontslag zullen nemen.
  • De nieuwe aandeelhouder doet misschien wel een frisse wind waaien door de onderneming.

Het kan een prachtige win-win worden voor alle partijen. De situatie is ook ideaal wanneer de huidige eigenaar nog niet exact weet wanneer hij ermee zal stoppen, maar wel nu al een potentiële overnemer kan binnenlaten die bovendien ook een rol kan opnemen. Een rol die misschien minder binnen de eigen voorkeuren of competenties ligt van de huidige zaakvoerder. Nog een voordeel dus: complementariteit.

Voordelen voor de buy-in manager (BIM)

De buy-in manager heeft een veel grotere autonomie en ervaart het aangename gevoel van mede-eigenaar zijn. Hij kan een meerwaarde realiseren op aandelen, wat interessanter is dan pure verloning of facturatie. Bij een buy-in in een kmo spelen er ook minder interne agenda’s dan bij een multinational.

Daarnaast kan de BIM al meteen een regelmatig inkomen ontvangen, in tegenstelling tot wanneer hij volledig nieuw zou opstarten. Hij staat er niet alleen voor en kan klankborden met andere mede-eigenaar(s). Hij neemt daarenboven een veel kleiner risico dan bij een volledige overname. Een grotere of 100% participatie kan later genomen worden wanneer het bedrijf volledig gekend is. Hierover worden wel best op voorhand al afspraken gemaakt.

Wat zijn de valkuilen van een management buy-in?

De rol en verantwoordelijkheden van de BIM moeten vooraf heel duidelijk worden afgebakend en uiteraard ook worden gerespecteerd. Valse verwachtingen en/of verzwijgen van belangrijke informatie wreekt zich later. Er kunnen te hoge verwachtingen zijn rond enerzijds de waardering van de aandelen door de bestaande aandeelhouder(s) en anderzijds rond de managementvergoeding door de BIM.

Het is aangeraden ook altijd duidelijke afspraken maken in de toekomst bij eventuele externe verkoop van de aandelen door de aandeelhouders (voorkooprecht, volgrecht en volgplicht). Er worden ook best altijd voldoende exit-scenario's voorzien van bij het begin voor alle betrokken partijen en eventuele aanwezige actieve familieleden. Evenals duidelijke afspraken van bij de start voor de waardebepaling voor de aankoop van de aandelen in de toekomst. Zeker bij een scenario van ‘zachte landing’, waarbij de huidige eigenaar nog enkele jaren met de nieuwe BIM wenst samen te werken en het eigenaarschap wenst te delen. Het is zeer belangrijk dat de BIM voldoende compatibel is met de bestaande bedrijfscultuur, personeel, klanten en leveranciers en uiteraard voldoende affiniteit en/of ervaring heeft met de sector. Zoals altijd zijn er ook de klassieke voorkomende weerstanden tegen verandering.

Er wordt bij nood aan managementpower nog veel te weinig gedacht aan een management buy-in. Registreer je hier gratis voor meer info of als je op zoek bent naar een kmo of een BIM. Ontdek hier inspirerende en informatieve webinars over management buy-in’s in de praktijk.

Gerelateerde artikels

Gebruik OKR's om je bedrijfsdoelen te halen
Strategie
- Amory Schueremans
Gebruik OKR's om je bedrijfsdoelen te halen
“Een zelfsturend bedrijf betekent automatisch een betere levenskwaliteit” - Jarno De Smet
Strategie
- Phebe D'hondt
“Een zelfsturend bedrijf betekent automatisch een betere levenskwaliteit”
Wat mag zeker niet in je strategisch plan ontbreken?
Strategie
- Johan Houbart
Wat mag zeker niet in je strategisch plan ontbreken?

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden