Overslaan en naar de inhoud gaan
Francis

“Breng altijd je cashflow in kaart”

Inspirerend

Ondernemer: Francis De Bruyne van House of Financial Partners 

Francis De Bruyne is runt House of Financial Partners samen met zijn echtgenote Katrijn Messiaen. Het accountancykantoor is gespecialiseerd in finance, tax en accountancy. Krijg in een inkijk in het ondernemersverhaal en de expertise van Francis … 

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video. 

Francis, wie klopt op dit moment bij jullie aan voor advies? 

We hebben gaandeweg ontdekt dat de groep die wij het beste kunnen helpen de gepassioneerde professionals of de ambitieuze ondernemers zijn. De gepassioneerde professionals zijn bij ons vaak actief in de medische of creatieve sector en zijn liever met hun klanten bezig dan met facturatie. Die laatsten zijn dan weer de snelle groeiers en daar zien we drie sectoren vaak terugkomen: Bouw, IT en alles wat aankopen en distributie in het buitenland betreft. Terwijl Katrijn de echte accountancyspecialist is, ben ik meer de man van de strategie en data. Ik ben graag een klankbord voor die gedreven mensen en hou ervan om mee te denken over de weg naar succes. 

Jij bent heel graag bezig met forecasting en planning. Kan je daar eens wat meer over vertellen?  

Jawel, dat komt eigenlijk neer op ‘samenvatten en terugblikken’. Wat komt er op je af, wat zijn de risico’s en kunnen we hierop anticiperen? Als accountancypartner spelen we in op hoe de winst eruit zal zien op het einde van het jaar. Ik vind dat niet meer dan logisch, maar toch is dat niet zo ingeburgerd in onze sector. Toch heb je hier als klant heel veel aan, want vaak kan je je belastingen verlagen met 3 à 4 % door gewoon proactief te zijn. 

Hoe ervaar jij het ondernemerschap samen met je vrouw? Hoe loopt die samenwerking? 

Dat moeten we misschien eens aan haar vragen! (lacht) Nee, wij hebben de luxe of het geluk dat we 100% complementair zijn. Ik bemoei me niet met boekhouding, en zij laat mij mijn ding doen met marketing en strategie. We vullen elkaar dus eigenlijk perfect aan en hebben elk ons domein en specialiteit. Dat geldt ook binnen ons kantoor: zij zal eerder het operationele luik leiden en medewerkers opleiden, terwijl ik graag bezig ben met onze eigen strategie.  

Welke tip geef je graag mee aan andere ondernemers? 

Vanuit ervaring kan ik alleen maar aanraden: zorg dat je weet hoe je toekomstige cashflow eruit zal zien. Je kan heel sterk inzetten op de perfecte product-market fit, maar als er geen geld binnenkomt, zal het niet lang blijven duren. Cash is echt heel belangrijk, en niet alleen ‘nu’. Zorg ervoor dat je ook weet wat er over een maand en zelfs twee jaar op je rekening kan staan. Dat heet forecasting. Hou daarbij dus rekening met mogelijke afrekeningen, btw, belastingen … Breng goed in kaart met wat er financieel op je afkomt! 

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen? 

Ik probeer graag nieuwe dingen uit en die vrijheid heb je gewoon als ondernemer. Je bepaalt zelf wat je doet. Waardoor je eigenlijk continu kan ontdekken waar je goed in bent en wat je talenten zijn. Je hebt de vrijheid om die uit te bouwen tot grote sterktes. Alleen, die vrijheid is er enkel en alleen als er voldoende cash op de rekening staat … 

Wat heeft jou overtuigd om lid te worden van Overondernemers.be? 

Ik ken jou al een tijdje, Phebe, en ik vind Overondernemers.be al van bij het begin een leuk initiatief. Het valt mij ook op dat je netwerk echt uit gelijkgestemde ondernemers bestaat, vaak in dezelfde levensfase van de onderneming. En dat spreekt me zeker aan. 

Gerelateerde artikels

Reno De Roeck ledenvideo
Inspirerend
- Reno De Roeck
"Kleine habits kunnen een wereld van verschil maken"
Inge Huys ondernemersverhaal
Inspirerend
- Inge Huys
“Durf te raken en geraakt te worden”
Valerie Popelier Izytec
Inspirerend
- Valerie Popelier
“Soms moet je als ondernemer eens op pauze durven drukken”

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden