Overslaan en naar de inhoud gaan
Karel-Jan Vercruysse

"Zelfkennis is de basis van succes"

Inspirerend

Ondernemer: Karel-Jan Vercruysse (28) van KV Kortrijk

Ik herinner me dat ik als kind zeep maakte met mijn broer en zus, om die vervolgens te proberen verkopen. Toen ik acht jaar was kreeg ik mijn eerste computer en in Paint maakte ik cd-hoesjes en affiches. Voor mijn plechtige communie kreeg ik een laptop met Photoshop op en begon ik te experimenteren met grafisch ontwerp. Dankzij mijn ouders en hun boekhouder kon ik op vijftienjarige leeftijd zelfstandig worden en bood ik grafisch ontwerp aan voor bedrijven, zoals logo’s, briefpapier, enzoverder. Een jaar later werd ik DJ en toen ik in Gent studeerde, liep dat goed. Een bepaalde periode draaide ik drie à vier keer per week. Ik richtte mijn eigen platenlabel op waarmee ik ongeveer vijf events per jaar deed. Een heel leuke en geslaagde periode, alleen was het voor mijn studies iets minder leuk. Ik was al niet de beste student en dat ik zoveel andere activiteiten deed, is mijn opleiding niet echt ten goede gekomen. Het business plan voor mijn platenlabel heb ik bijvoorbeeld geschreven in de bib van de hogeschool, toen ik eigenlijk moest studeren voor een examen.

Dat je je studies moet kiezen voordat je aan je carrière begint, vind ik eigenlijk volledig fout. Als ik kon terugkeren in de tijd had ik mijn passie voor esthetiek en creativiteit gevolgd en was ik misschien wel kunstgeschiedenis gaan studeren. Die liefde voor schoonheid heb ik van mijn ouders, die allebei binnenhuisarchitect zijn.

Je studies moeten kiezen voordat je aan je carrière begint, is totaal onlogisch.

Maar lang verhaal kort, ik ben wel meteen goed terechtgekomen. In mijn laatste jaar ging ik solliciteren bij deJuristen in Brussel. Ik had een vacature voorbij zien komen en was nieuwsgierig. Ik kreeg de job aangeboden en kon als werkstudent bij hen aan de slag. We waren met vier en ik kreeg heel veel verantwoordelijkheden toegewezen, van marketing en sales tot administratie en boekhouding. Anderhalf jaar later werd mijn eerste dochter veel te vroeg geboren, na amper zes maanden zwangerschap. Ze heeft uiteindelijk vijf maanden in het ziekenhuis gelegen: eerst in Brugge, dan in Leuven en dan in Kortrijk, terwijl we met deJuristen net volop bezig waren met Europese uitbreidingsplannen. We wilden kantoren openen in het buitenland en waren bezig met onderhandelingen met investeerders. Daarnaast gaf ik ook nog eens avondles aan Syntra, waardoor het onmogelijk werd om bij mijn vrouw en kind te zijn. Dus nam ik ontslag bij deJuristen. Die expansieplannen liepen ondertussen verder en ze vroegen me om terug te komen als partner. Ik was toen verantwoordelijk voor het kantoor in Gent en mocht het kantoor in Amsterdam oprichten.

En hoewel dat allemaal heel rooskleurig klinkt, had ik het gevoel dat ik te weinig kennis had over cijfers en management. Ik heb toen Bedrijfseconomie in avondonderwijs aan de Antwerpen Management School gevolgd en dat was een ideale formule, want wat ik ’s avonds leerde, kon ik de dag erna al in de praktijk omzetten. Ik deed dat eigenlijk liever dan het juridisch werk, dus ben ik gestopt bij deJuristen en heb ik DULL opgericht onder de Chronos-vlag. DULL helpt bedrijven toekomstgericht te denken en het beste uit zichzelf te halen.

Toen mijn dochter veel te vroeg werd geboren en ik er te weinig kon zijn, besloot ik mijn ontslag te geven. Niet veel later kon ik terugkeren als partner. Tot ik besloot mijn eigen bedrijf uit de grond te stampen.

Het eerste jaar ging ontzettend goed. We evolueerden naar een team van vier personen, maar na één jaar stagneerden onze resultaten. Het was niet eenvoudig om bedrijven te vinden die grote budgetten voor dergelijke consultancy wilden vrijmaken. Dus gingen we op zoek naar een oplossing en die vonden we in een sterke samenwerking met Invisible Puppy. Hoewel ik hier 100% achterstond, kreeg ik gaandeweg het gevoel dat ik mijn ondernemerszin niet meer voldoende kwijt kon en besloot ik andere oorden op te zoeken. Met veel spijt in het hart, want dat ik niet kon aarden in deze samensmelting voelt een beetje als een persoonlijk falen. Ik mis mijn team, maar ben ongelofelijk trots op hen. Veel bedrijven hebben het moeilijk om een geëngageerd team samen te stellen dat ook nog eens perfect op elkaar is afgestemd, en dat is mij wel gelukt.

Begin december 2019 kon ik aan de slag bij KV Kortrijk als Commercieel Manager B2B op zelfstandige basis. Ik ben sowieso heel ambitieus, maar ook loyaal. Ik hoop dan ook het hoogst haalbare te bereiken met KV Kortrijk. We zijn een jonge, innovatieve club en de voetbalwereld is erg conservatief. Ik hoop dat we met deze ploeg een inhaalbeweging kunnen maken en misschien van KV Kortrijk wel een pionier maken op gebied van business en innovatie in de Belgische voetbalwereld. Ik heb geen ambitie om stinkend rijk te worden, hoewel geld voor mij wel belangrijk is. Ik wil graag comfortabel kunnen leven en mijn kinderen later een duwtje in de rug kunnen geven. Ik snap niet waarom geld zo’n taboe moet zijn.

Geld hoeft toch geen taboe te zijn? Geld is belangrijk. Ik wil comfortabel kunnen leven en mijn kinderen later een duwtje in de rug kunnen geven.

Ik geloof heel sterk in de kracht van positiviteit en bescheidenheid. Het is ook gewoon een feit dat de meest succesvolle mensen benaderbaar en positief ingesteld zijn. En wat volgens mij ook heel belangrijk is om succesvol te zijn, is zelfkennis. Weet wat je positieve kanten zijn, waar je beter in bent dan een ander, maar ook waar je minder goed in bent. Niemand kent jou zo goed als jij zelf. Vraag advies aan mensen in je omgeving en experten, maar blijf kritisch en oordeel vooral zelf.

Wat mij gelukkig maakt? Mijn gezin. Ik ben zeer weinig thuis en geniet met volle teugen van kleine dingen die ik met mijn vrouw en dochters beleef. Onlangs gingen we zwemmen en daar kan ik dan dagen op teren. Ik heb heel veel geluk dat mijn vrouw mij zo steunt in wat ik op professioneel vlak doe.

Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer mensen ondernemer moeten zijn. En niet alleen op zelfstandige basis, maar ook als werknemer. De jobs en hun invulling zien er tegenwoordig zo anders uit dan bijvoorbeeld twintig jaar geleden. Toen had je een carrièreladder, nu eerder een carrièrepad. Vandaar dat die zelfkennis zo belangrijk is, net als personal branding. Kom naar buiten, laat zien waar je voor staat en zet in op je persoonlijk verhaal.

Gerelateerde artikels

Hein Bruggeman ondernemersverhaal
Inspirerend
- Hein Bruggeman
"Je netwerk is van onschatbare waarde, durf het te gebruiken"
Kristin Van Beveren Van Beveren Inlijstingen
Inspirerend
- Kristin Van Beveren
"Ik begon in moeders garage"
Bart Verleyen ondernemersverhaal
Inspirerend
- Bart Verleyen
“Ga ervoor, maar doe het niet onbezonnen”

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden