Overslaan en naar de inhoud gaan
Henk Lambrecht Qmatex

"Ondernemen is als zeilen"

Inspirerend

Ondernemer: Henk Lambrecht (44) van Qmatex

Ondanks het feit dat het ondernemerschap in mijn bloed zit, was het nooit echt een doel op zich om ondernemer te worden. Mijn doel was louter om mijn eigen technische ideeën te kunnen uitwerken en op de markt te kunnen brengen. Ik doe graag mijn eigen ding. Dat ik ondernemer in de textielsector werd, was echter geen verrassing. Mijn vader had een weverij waar ik sinds mijn negende al hielp. En toch wilde ik geen textielgerelateerde opleiding volgen, want ik vond dat te beperkend. Ik studeerde voor burgerlijk ingenieur werktuigkunde, afstudeerrichting mechatronica en optie economie. Ik denk dat het die combinatie van expertise, namelijk de kennis van elektronica, mechanica en weefkunde, is die mijn bedrijf Qmatex uniek maakt.

Het is de combinatie van onze kennis van elektronica, mechanica en weefkunde die Qmatex zo uniek maken.

Ik hou ervan technische ideeën uit te werken en te commercialiseren. Ik was al actief in de machinebouw en had al ervaring met de technische uitwerking en commercialisering van machines, toen ik drie jaar geleden rondliep met het idee om zelf een weefmachine te ontwikkelen en op de markt te brengen. Het bouwen van dergelijke machines kost al gauw tussen de 200.000 en 500.000 euro. Ik had het geluk dat ik een geïnteresseerde partij vond in Frankrijk die een machine bestelde en een voorschot betaalde, nog voor ze helemaal uitgewerkt en gebouwd was. En nog voor ik eigenlijk 100% zeker wist of het wel ging werken. Samen met een ingenieur werkte ik acht maanden lang het idee uit en liet ik het patenteren. De machine was meteen een succes.

Dat ik als kleine, startende Vlaamse KMO onmiddellijk kon exporteren naar Frankrijk, India, China, Marokko en Amerika, daar ben ik ongelofelijk trots op. En ook dat wereldwijde spelers uit verschillende sectoren ons weten te vinden in ons klein landje, dat wil volgens mij wel wat zeggen. We ontwikkelen onze machines namelijk steeds met het oog op technische toepassingen en nieuwe markten. Dat maakt ons als machinebouwer uniek. Ik zeg altijd: je kunt je zwaktes bijschaven of je sterktes uitbuiten. Ik kies steevast voor dat laatste. Ik ben liever in één domein heel goed, dan in veel dingen doorsnee. Daarom ook dat Qmatex actief is in een zeer kleine nichemarkt. Zo maken we vooral machines om fluweel te produceren, maar ook machines voor technische weefsels, zoals kogelvrije vesten, isolatieweefsel of weefsels voor medische toepassingen. Wanneer we dan ook nog eens een repeat order van een bestaande klant binnenkrijgen, geeft me dat bijzonder veel voldoening. Dat proberen we nu ook in België meer en meer te bereiken.

Je kunt je zwaktes bijschaven of je sterktes uitbuiten. Maar als je net zoals wij actief wil zijn in een nichemarkt, kan je niet anders dan voor dat laatste te kiezen.

Mijn team bestaat momenteel uit mezelf, twee ingenieurs, een business developer, een technieker en een productiemedewerker. Door met een beperkte groep en heel uiteenlopende profielen samen te werken, ben ik gaan inzien dat elke persoon anders is. En dat het als bedrijfsleider belangrijk is om alle verschillende karakters te respecteren. Als ik bijvoorbeeld aan mijn team vraag hoeveel een bepaald onderdeel weegt, reageren ze allemaal op hun eigen manier. Zo vraagt mijn ingenieur mij naar de afmetingen van het stuk om het gewicht te kunnen berekenen, onze business developer neemt de leveringsbon erbij en mijn technieker neemt het onderdeel in zijn handen en zegt me op het gevoel af hoeveel het weegt. Ik vind dat fantastisch. En weet je, het maakt me ook niet uit hoe ze denken en antwoorden, zolang ze maar een antwoord kunnen geven. Dankzij die verschillende redeneringen vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar.

Als bedrijfsleider moet je je er bewust van zijn dat je team maar zo sterk is als de zwakste schakel. Daarom investeer ik echt in mijn medewerkers. Ik wil dat ze zichzelf kunnen ontdekken, ontwikkelen en kunnen bijleren. Ik geloof dan ook niet in een onemanshow. Die tijd is al lang voorbij. Een bedrijf staat en valt met het team, niet met de zaakvoerder.

De tijd van onemanshows is allang voorbij.

Elke dag is uniek en een nieuwe uitdaging. Dat is niet alleen zo in de machinebouw, maar dat geldt voor elke sector. Een nieuwe uitdaging betekent niet per se nieuwe problemen. Problemen zijn pas problemen als je ze niet kunt oplossen. Problemen zijn eigenlijk opportuniteiten om nieuwe oplossingen te vinden. Je moet jezelf als ondernemer ook elke dag opnieuw uitvinden, want innovatie is de toekomst. En daar zet ik heel sterk op in met mijn bedrijf door steeds nieuwe machines uit te vinden voor nieuwe toepassingen. Ja, dat vergt veel energie. Maar de return die je ervan krijgt is van onschatbare waarde. Volgens mij ligt de toekomst van het ondernemerschap in de maakindustrie. Die ligt immers aan de basis van de economie, maar ze heeft het niet gemakkelijk in België door de hoge loonkosten en het tekort aan geschikt personeel. We staan dus nog voor grote uitdagingen op dat vlak.

Je hoort vaak dat mensen dingen anders hadden willen doen als ze dat hadden gekund, maar ik niet. Als ik ergens spijt van had gehad, had ik het al lang goedgemaakt. Ik heb dan ook nog niet echt veel tegenslagen gekend, maar ik loop niet graag met mijn successen te koop, want ik besef dat het heel snel bergafwaarts kan gaan. Mijn grootste vrees is dan ook om laag te vallen, want gezien de heel hoge productiekost van onze machines, kan ik mij geen financiële tegenslagen permitteren. Daarom blijf ik altijd bescheiden en het liefste gewoon low profile. Ik heb er ook geen nood aan om op handen gedragen te worden omwille van wat ik dagdagelijks doe, net zoals zoveel ondernemers: een bedrijf runnen.

Innovatie moet een gewoonte zijn bij elke werknemer, want stilstaan is achteruitgaan. Het is net zoals bij het zeilen: je moet je zeilen op het juiste moment omslaan om mee te kunnen met je tijd.

Ik heb nog heel wat dromen en ambities. Ik hoop om met Qmatex een modern bedrijf uit te bouwen met misschien wel een vijftiental gedreven medewerkers. Ik zei het al, innovatie is alles, en ik wil dat dat dé attitude is bij elk teamlid. Innovatie moet een gewoonte zijn, want zoals het gezegde luidt: stilstaan is achteruit gaan. Ik vergelijk dat vooruitgaan graag met de zeilsport. Ik ben zelf geen topsporter, maar ik kan er zo van genieten om naar wedstrijden te kijken. Het is ongelofelijk fascinerend dat elk team met dezelfde wind vaart, en dat de één toch sneller gaat dan de ander. Het zijn de snelheid waarmee je als team de zeilen kan doen omslaan en de finesse om de zeilen perfect te zetten die je laten winnen. Als bedrijf is dat niet anders. Je moet mee met je tijd en hoe sneller je je kunt aanpassen, hoe groter de kans op succes.

Gerelateerde artikels

Stefanie Van Eeckhout Jump4more
Inspirerend
- Stefanie Van Eeckhout
"Stel jezelf geregeld in vraag"
Erika Janssens - SPREEK
Inspirerend
- Erika Janssens
"Ik wil anderen laten schitteren"
Conny Vandendriessche Overondernemers.be
Inspirerend
- Phebe D'hondt
"Relativeringsvermogen, durf en wat gezonde naïviteit zijn mijn sleutels tot succes"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden