Overslaan en naar de inhoud gaan
Dimi en Annick ondernemersverhaal

"Je hoeft niet op elke golf te willen surfen"

Inspirerend

Ondernemers Dimi Ferrest en Annick Vermeulen van Letters & Pixels

Dimi Ferrest en Annick Vermeulen zijn niet alleen levenspartners, maar ook businesspartners. Samen richtten ze in 2018 Letters & Pixels op, waarmee ze focussen op video en copywriting voor solo-ondernemers tot grote kmo’s. Lees of luister even mee…

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Dimi & Annick, we zijn benieuwd naar jullie verhaal …

(Dimi) Ik was al 10 à 11 jaar voltijds bezig met video en animatievideo, toen Annick en ik in 2018 Letters & Pixels oprichtten. Met ons bedrijf zetten we in op video’s die wérken. Dat gaat van bedrijfsvideo’s tot klantentestimonials en interne communicatieprojecten voor kmo's. Ik werk persoonlijk heel graag voor bedrijven die duurzaam bezig zijn; zij springen er toch wel wat uit voor mij.

(Annick) Ik ben afgestudeerd als vertaler-tolk en werd meteen zelfstandig. In 2017 schoolde ik me bij tot copywriter. Waar je als vertaler vertrekt van een brontekst, moet je als copywriter zelf dat lege blad opvullen. Dat was een uitdaging voor mij. Gaandeweg begon ik me af te vragen of video en copy niet hand in hand konden gaan. Dimi was daar iets minder snel van overtuigd dan ik, maar uiteindelijk waagden we dan toch samen de sprong. Ik schrijf nog steeds traditionele teksten, zoals blogs en websiteteksten, maar ondertussen ben ik ook Dimi’s rechterhand bij bijvoorbeeld interviews op video. Dan ondersteun ik klanten om hun boodschap mondeling beter over te brengen. Voor animatievideo’s schrijf ik dan weer scripts en voice-overs.

Wat hield jou dan tegen, Dimi? Wat waren je bedenkingen toen Annick voorstelde om samen een bedrijf op te richten?

(Dimi) Ik had vooral schrik om zelfstandig te worden en mijn veilige job als werknemer op te geven. Achteraf gezien is een werknemerspositie eigenlijk niet eens zo veilig, denk maar aan corona. Maar goed, het was toch even wennen om op eigen benen te staan en elke maand te zorgen voor voldoende omzet en nieuwe klanten. Ik had trouwens een lijstje met voor- en nadelen gemaakt, en toen we in 2019 een weekje op business- en surfvakantie gingen met andere ondernemers, hakte ik de knoop door. We kwamen op zondag thuis, en maandag diende ik mijn ontslag in. Ondertussen zijn we al meer dan 2 jaar verder.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

(Annick) Dimi en ik leerden elkaar kennen in 2001 en werden een jaar later een koppel. Het is eigenlijk wel een heel leuk verhaal om te vertellen. Dimi volgde een opleiding fotografie en één van de opdrachten was naaktfotografie. Toen we samen bij een gemeenschappelijke vriend waren en de wijn al rijkelijk had gevloeid, gaf ik me op als model voor Dimi’s opdracht (lacht). Dimi vroeg of ik dat echt zag zitten. Ik had eigenlijk meteen een boontje voor hem, dus ik raapte mijn moed bij elkaar en ging voor de camera uit de kleren. Die avond hebben we gekust, en zo geschiedde. Zeven jaar geleden zijn we trouwens getrouwd.

Hoe hebben jullie de coronacrisis ervaren? Want jullie zijn beiden afhankelijk van hetzelfde bedrijf …

(Dimi) Eerlijk gezegd heb ik dat als een relaxte periode ervaren. Ik had niet van mezelf verwacht dat ik er zo kalm onder ging blijven, maar ik besefte al snel dat iedereen in hetzelfde schuitje zat en dat we niet als enigen een rampjaar in gingen. Dus dat stelde mij ergens gerust. Heel die periode gaf ons ook tijd om na te denken over hoe we bepaalde dingen anders konden doen en waar we naartoe wilden.

Gingen klanten door met tekst en beeld, en dus marketinginvesteringen, tijdens die periode?

(Annick) Ik ben eigenlijk kunnen blijven schrijven, maar voor foto en video was het andere koek. Op een bepaald moment mocht het gewoon helemaal niet meer. We besloten toen om te genieten van de rust. Dat mijn agenda leegstroomde qua sociale gelegenheden, was voor mij eigenlijk eens welgekomen. We hebben genoten van de rust. Gelukkig zijn we ook zelf niet ziek geworden en kennen we niemand die ernstig ziek is geweest. Anders hadden we het wellicht helemaal anders beleefd. Bovendien hebben we ook geen kinderen die we moesten opvangen of die thuis les moesten volgen.

(Dimi) En wat samen thuiswerken betreft: wij waren dat al gewoon, hé. Maar het is niet altijd evident. Wij vinden het vooral moeilijk om ’s avonds de knop uit te zetten en niet met ons werk bezig te blijven.

De agenda loopt ondertussen weer lekker vol, neem ik aan. Hoe ervaren jullie dat?

(Annick) Inderdaad. We hadden goede voornemens gemaakt tijdens corona om het niet meer zo druk te maken, maar zoals dat met veel goede voornemens het geval is, zijn ze alweer wat op de achtergrond geraakt. Het is wel heel fijn om te zien dat we nu vooral grote opdrachten voor video binnenhalen.

(Dimi) Ik vind het ook moeilijk om die voornemens aan te houden, want ik heb nogal de neiging om mijn planning redelijk vol te steken. Ik loop dan wel eens tegen de muur. Ja, je hebt je planning zelf in de hand, maar ik vind het moeilijk om soms nee te zeggen of een klant te moeten zeggen dat we pas over enkele weken tijd voor hem hebben. En ergens vind ik het jammer dat ik daar in hervallen ben. Ondernemen is echt een proces als mens, als ondernemer. Je moet constant leren en bijsturen, waardoor je jezelf ook beter leert kennen.

Wat is de belangrijkste les die je uit jullie ondernemerschap kan meegeven?

(Dimi) Voor mij is dat dat je je buikgevoel mag en soms zelfs moet volgen. Je hoeft niet per se op elke kans te springen die zich aandient. Dat heb ik eigenlijk geleerd door te surfen: in het begin wil je elke golf nemen die op je afkomt, maar het is beter om geduld te hebben, rond je te kijken en een goede golf af te wachten. Dan heb je de ride van je leven! Dat is in het ondernemerschap ook zo: wacht de juiste kans af en ga er dan volle bak voor. Of creëer zelf je eigen kansen …

(Annick) Ik leerde vooral dat je je moet laten omringen door mensen bij wie je je goed voelt en met wie je kan sparren over ondernemen en alle struggles die daarmee gepaard gaan. Ik zie nog steeds veel ondernemers die enkel de goede kant van het verhaal tonen, maar we ervaren allemaal ups en downs. Als je je dan kan laten omringen door ondernemers die dat erkennen en je daarin steunen, dan voel je je niet alleen. Wij ondernemen dan misschien wel samen en zijn dus niet eenzaam, maar het doet altijd deugd om er ook eens met een andere ondernemer over te kunnen sparren en nieuwe inzichten te verwerven. Soms zit je zodanig dicht op je eigen bedrijf dat je het even niet meer ziet. Een blik van buitenaf kan worden doen om weer de volgende stap te kunnen en te durven zetten.

Waarom besloten jullie lid te worden van Overondernemers.be?

 (Dimi) Daarom dus! Om ons te kunnen laten omringen door de juiste mensen. De activiteiten die we al bijwoonden, waren altijd een positieve ervaring en we gingen elke keer met een goed gevoel naar huis. We hebben de indruk dat jij op één of andere manier steeds de juiste mensen aantrekt. En dan spreek ik bewust over mensen en niet over bedrijven.

(Annick) Het leuke aan Overondernemers.be is ook dat je de andere leden écht kan leren kennen. Niet snel op één netwerkevenement, maar door elkaar vaker terug te zien. Ik vind het fijn dat ik een diepere connectie kan maken met de leden.

Misschien een laatste vraag om af te ronden: wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

(Dimi) Ik zou heel graag een online training voor solo-ondernemers uitbouwen over video, gecombineerd met individuele feedback. Daarnaast wil ik vooral dezelfde toffe klanten blijven aantrekken voor Letters & Pixels, en nog meer animatievideo’s kunnen maken.

(Annick) Ik blijf verder schrijven en mijn deeltje van het bedrijf verder vormgeven. Ik zou het ook fijn vinden dat we met Letters & Pixels een drone-opleiding volgen, zodat we dit ook kunnen opnemen in ons aanbod. Werken met personeel is voor ons niet aan de orde: we hoeven niet per se groot te worden om grootse dingen te doen. Tot slot wil ik gewoon verder blijven groeien als mens, als ondernemer en als koppel.

Gerelateerde artikels

Eva Follet DM Invest
Inspirerend
- Eva Follet
"Eén reden is genoeg om iets wel te doen"
Delphine
Inspirerend
- Delphine Desmet
“Altijd werken aan mezelf is mijn sleutel tot succes”
Joke Vandenberghe ondernemersverhaal
Inspirerend
- Joke Vandenberghe
"Mijn zelfvertrouwen is gegroeid door te ondernemen"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden