Overslaan en naar de inhoud gaan
Vincent Neslany Boekhoudkantoor Sirejacob, Neslany & Partners

"Ik leer elke dag bij"

Inspirerend

Ondernemer: Vincent Neslany (49) van Boekhoudkantoor SN&P

Boekhoudkantoor Sirejacob, Neslany & Partners is eigenlijk verre van een traditioneel boekhoudkantoor. Klanten die met ons samenwerken kiezen niet voor ons omdat we enkel hun facturen zouden inboeken, ze kiezen voor onze vernieuwende visie. Door sterk in te zetten op digitalisering bieden wij een grote meerwaarde voor klanten die houden van een efficiënte administratie, zodat er meer tijd is om hun cijfers te begrijpen en te bespreken. Door tijd te winnen kunnen wij als boekhoudkantoor proactief handelen door mee te denken met de klant en hun andere partners, zoals hun verzekeraar, bank of advocaat, en nieuwe opportuniteiten te detecteren.

Boekhoudkantoor SN&P is een modern, gedigitaliseerd kantoor. Onze klanten kiezen voor onze innovatieve visie.

Het verhaal van boekhoudkantoor Sirejacob, Neslany & Partners vind ik prachtig, al zeg ik het zelf. Maar laat ik beginnen bij het begin. Ik studeerde economie met optie boekhouding en fiscaliteit en dacht toen dat ik in het commerciële terecht zou komen. Tot ik in mijn laatste jaar stage mocht lopen bij het boekhoudkantoor Van Wemmel dat 50 werknemers telde. Mijn stagebegeleidster nam me op sleeptouw en liet me mijn kennis dagelijks omzetten in de praktijk. Zij heeft mijn passie voor boekhouden aangewakkerd. Na zes maanden dacht ik dan ook: dit is wat ik wil doen en waar ik voor wil gaan!

Kort daarna kon ik aan de slag bij André Sirejacob, een tennisvriend van me. Hij had een boekhoudkantoor en zocht een nieuwe werkkracht. Na amper zes maanden liet hij me enkele klanten in bijberoep bedienen, om me eigenlijk in de richting van het ondernemerschap te sturen. Dat doe ik ondertussen trouwens ook met mijn eigen medewerkers. Toen ik na vijf jaar klaar was om zijn kantoor over te nemen, was hij dat nog niet. Jammer, maar onze wegen gingen op vriendschappelijke wijze uit elkaar. Ik kwam terecht bij KPMG waar ik het schopte tot Senior Consultant en waar ik de kans kreeg om partner te worden. Voor mij klonk dat als de jackpot, maar mijn vrouw bracht me terug met mijn voeten op de grond. “Als zij in jou geloven, moet jij dat ook doen en zelf een kantoor oprichten”, zei ze. Wat leidde tot mijn ontslag op staande voet. Ik werkte nog even in een revisorenkantoor en advocatenkantoor om ook daar de kneepjes van het vak te leren, tot ik in 1999 klaar was om een kantoor over te nemen.

Na vijf jaar was ik klaar om het boekhoudkantoor van André Sirejacob over te nemen, maar hij was dat niet. Toen ik daarna de kans kreeg om partner te worden bij KMPG, liet ik die beker aan me voorbij gaan en besloot ik er zelf voor te gaan.

Loop ik toevallig André Sirejacob weer tegen het lijf! Op een zekere vrijdagnamiddag geeft hij mij namelijk een klant door, omdat hij beslist heeft om zijn activiteiten af te bouwen. Enkele gesprekken en amper 5 dagen later was het overnamecontract al getekend en zou hij als mijn PR-man nog even actief blijven. Dat ‘even’ werd uiteindelijk 14 jaar. Die overname was een mooi succesverhaal, want de klanten en de twee medewerkers kenden me nog van vroeger. Op dit moment zijn we met mij erbij negen man sterk, maar ik hoop ooit op 15 tot 18 medewerkers te komen. We hebben een bijkantoor in Knokke en willen er later nog één openen in Antwerpen en Brussel. Snel groeien hoeft voor mij absoluut niet, integendeel. Liever traag en duurzaam, dan snel en onstabiel.

Zin voor initiatief heeft altijd al in mij gezeten. Toen ik veertien jaar was, kwam de eerste pc op de markt. Ik moest en zou die hebben! Op mijn zestiende volgde ik al computerlessen om te leren werken met boekhoudprogramma’s. Ik maakte ook op eigen initiatief klasboekjes die ik verkocht op school voor een appel en een ei. En nu nog steeds engageer ik mij graag in verschillende organisaties zoals BNI en de The Lions en leer ik nog elke dag bij. Ondernemen is meer dan gewoon een bedrijf runnen. Het is niet alleen hard, maar ook hart met een T. Het moet je gelukkig maken.

Ondernemen, dat is ‘hard’, maar ook ‘hart’ met een T.

Iedere ondernemer zal het beamen, maar je eigen baas zijn gaat met ups en downs. Elke ondernemer is 24/7 architect van zijn bedrijf. Daarom ben ik ook enorm trots op de expertise die ik met en binnen mijn bedrijf heb opgebouwd. Ik zie mijn bedrijf als de optelsom van mijn werknemers. Zij maken het boekhoudkantoor tot wat het nu is. En op het einde van de rit zou je mij van die optelsom moeten kunnen aftrekken, zodat het bedrijf zonder mij perfect kan functioneren en ik vanop een afstand kan delegeren. Wat me ook erg fier maakt, zijn de schouderklopjes van klanten. Dat is veel meer waard dan een betaalde factuur.

Uiteraard heb ik ook al tegenslagen gehad. Toen ik een drietal jaar terug besloot om mijn bedrijf te digitaliseren, botste ik op interne weerstand van één van mijn belangrijkste medewerkers. Mijn rechterhand was bang dat we te transparant zouden worden voor de klanten, terwijl dat net het hele punt was. Het ging zo ver dat we niet meer konden samenwerken en dat ik afscheid van hem heb moeten nemen, op het moment dat ik eigenlijk al een nieuwe werkkracht zocht. Nog eens twee maanden daarvoor kreeg één van mijn beste werknemers een hersenbloeding op kantoor. Daardoor was ze niet meer bestand tegen stress en kon ze niet meer terecht op de arbeidsmarkt. Ze werkte al zeventien jaar voor mij. Rond diezelfde periode besloot een andere werknemer, die al vierentwintig jaar voor me werkte, te vertrekken omwille van de woon-werkafstand. Ik was dus drie fantastische mensen kwijt, en moest op zoek naar vier nieuwe. Gelukkig heb ik ze ondertussen gevonden en is er nog een nieuwe aanwerving op til. Weet je, toeval bestaat niet. Ik heb het gevoel dat het zo moest gebeuren, ondanks de tegenslagen. Dit maakt je als bedrijf net sterker en professioneler.

Op een bepaald moment was ik door omstandigheden drie fantastische werkkrachten kwijt en moest ik op zoek naar vier nieuwe. Dat is een serieuze opdoffer, maar ook daar moet je als bedrijf mee om kunnen gaan.

“Live is fun, live is beautiful. Enjoy. Live it.” Dat is mijn motto. Ik ben bereid om keihard te werken, als ik ook keihard kan leven. Een evenwicht tussen werk en privé creëren is niet altijd gemakkelijk, maar je mag je privéleven nooit verwaarlozen. En dat is meteen ook mijn eigen zwakte: ik moet meer tijd voor mezelf leren maken en doen wat me echt energie geeft, zodat ik mijn batterijen tijdig weer kan opladen. Het leven bestaat immers niet uit werken alleen.

Gerelateerde artikels

Els Niemegeerts ondernemersverhaal
Inspirerend
- Els Niemegeerts
"Ondernemen is voor mij echt thuiskomen"
Dimi en Annick ondernemersverhaal
Inspirerend
- Dimi Ferrest
"Je hoeft niet op elke golf te willen surfen"
Publiek Authentiek Els Vanlooy
Inspirerend
- Els Vanlooy
"Ondernemen brengt me dagelijks buiten mijn comfortzone"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden