Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Starters
 • 13 june
 • 2019
 • 3 minuten om te lezen
 • Louis Grulois

7 tips om een kickstart te maken


Auteur: Louis Grulois van SmartFigures

 

Ondernemen geeft je de vrijheid om in alle onafhankelijkheid jouw passies, idealen en doelen na te streven. Meester zijn van je eigen agenda, een maatschappelijke rol vervullen, je eigen geld verdienen, een inspiratiebron zijn voor je omgeving … Dat zijn slechts enkele van de vele redenen waarom mensen voor het ondernemerschap kiezen.

Je ondernemersdromen waarmaken vergt echter een gestructureerde aanpak, discipline en doorzettingsvermogen. Hierbij bespreken we enkele must do’s die je slaagkansen aanzienlijk zullen verhogen.

 

Tip 1: Schrijf een business plan

Het schrijven van een ondernemingsplan is een conditio sine qua non als je succesvol wilt ondernemen. Deze oefening dwingt je om na te denken over verschillende aspecten zoals strategie, financiën, business model, verwachte omzet, verwachte kosten… Door hierbij stil te staan zal je efficiënter en correcter veronderstellingen maken en onaangename verrassingen kunnen vermijden. Een ondernemingsplan zal je bovendien helpen om sneller je doelen te bereiken en zal een leidraad zijn voor de toekomst.

 

Tip 2: Verkoop jezelf

Ga netwerken, spreek mensen aan, stap op potentiële klanten af en straal zelfvertrouwen uit! Jouw enthousiasme en zelfverzekerdheid heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf. Laat de moed ook nooit zakken! Soms zullen er moeilijke momenten zijn en zal je voor gesloten deuren komen te staan. Op die momenten is het zinvol om even terug te keren naar de basis en stil te staan bij je drijfveren om zo de kracht te vinden om niet op te geven.

 

Tip 3: Bereik de juiste doelgroep

Voer een marktonderzoek uit voor je producten of diensten. Zitten klanten te wachten op de oplossing die je verkoopt? Zit je marketingplan goed in elkaar? Zijn je salesvaardigheden goed en pas je deze voldoende toe? Zeker bij tegenvallende verkopen mag of moet je jezelf telkens opnieuw in vraag stellen.

 

Tip 4: Maak duidelijke afspraken

Betalingstermijnen, leveringsvoorwaarden, afspraken … Zorg dat je met alle stakeholders duidelijke afspraken maakt en dat iedereen deze naleeft door ze vast te leggen en te laten ondertekenen.

 

Tip 5: Discipline is essentieel

In je dagelijkse bedrijfsvoering is het heel belangrijk om een zekere discipline aan de dag te leggen om ook de minder leuke taken op zeer regelmatige tijdstippen uit te voeren. Doe dit om geen achterstand op te lopen en steeds het overzicht te bewaren. Het kan handig zijn om minstens wekelijks een vast moment te voorzien. Hieronder enkele van de belangrijkste zaken die je niet uit het oog mag verliezen.

 

Tip 6: Geef voldoende aandacht aan je administratie

Zorg dat je betaald wordt! Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch durft het hier wel vaker mis te lopen. Alles begint met het tijdig opmaken en versturen van je factuur. Wees dan ook op dat vlak gedisciplineerd om nauwkeurig de effectieve betalingen van je verkoopfacturen op te volgen.

Maak een planning van je cashflow! Op regelmatige tijdstippen je cashflowplanning bijwerken zal je in staat stellen om tijdig te kunnen anticiperen op eventuele betalingsproblemen, maar kan je ook een idee geven van hoeveel cash er beschikbaar is om te investeren.

Hou je administratie op orde! Een slordige administratie zal ervoor zorgen dat je het overzicht op inkomsten en uitgaven verliest. Maak hiervoor minstens een keer per week voldoende tijd vrij.

 

Tip 7: Laat je omringen

Ten slotte is het belangrijk te weten waar je goed in bent en ook vooral te weten waar je niet zo sterk in bent. Je laten omringen of helpen door de juiste mensen in je opstartfase en daarna, kan je alvast een heel eind op weg helpen!

En jij, heb jij nog tips voor starters of je collega-ondernemers?

 

 

 

Gerelateerde artikels


Starters
 • 236
 • 3 minuten
Ik zal nooit gedaan hebben met werken
Starters
 • 518
 • 4 minuten
Van loondienst over bijberoep naar hoofdberoep, hoe voelt dat?
Netwerken
 • 258
 • 4 minuten
Hoe spannend mijn eerste event was
Starters
 • 553
 • 5 minuten
Phebe, hoe combineer jij alles?