Overslaan en naar de inhoud gaan
Peepl

“Ik ben enorm geëvolueerd als persoon door te ondernemen”

Inspirerend

Ondernemer: Veerle Mestdagh van Peepl

Veerle Mestdagh richtte twee jaar geleden Peepl op, na 10 jaar ervaring in HR. Ze bouwde expertise op verschillende domeinen op. Omdat het totaalplaatje voor haar niet altijd klopte, sprong ze in het ondernemerschap. Met Peepl helpt ze bedrijven en mensen groeien: werknemers gaan met plezier werken, werkgevers worden ondersteund op HR-gebied.

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Veerle, dat totaalplaatje dat jij zo belangrijk vindt, wat houdt dat precies in voor jou?

In mijn periode in loondienst veranderde ik van job toen ik aanvoelde dat ik mijn persoonlijk plafond daar had bereikt. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk om altijd volgens bepaalde waarden te kunnen werken. Toen ik twee jaar geleden vond dat het tijd was voor iets nieuws, besloot ik dat totaalplaatje voor mezelf te creëren in de vorm van een eigen bedrijf, waar persoonlijke ontwikkeling én mijn waarden hun plaats konden krijgen.

Wie zijn jouw ideale klanten?

Dat blijft een moeilijke vraag, maar met Peepl ondersteunen we zowel corporate bedrijven als kmo’s. De rode draad bij onze klanten is dat ze geven om hun mensen, dat ze beseffen dat er op HR-vlak nog wel wat werk aan de winkel zijn, en dat ze daarbij door experten ondersteund willen worden. Ik hou vooral van die samenwerkingen waar we echt een verschil kunnen maken, zowel voor het bedrijf als voor de medewerkers.

Is de war for talent ook bij jouw klanten nog steeds voelbaar?

Ja, dat blijft toch een hot topic. Iedereen lijkt wel op zoek te zijn naar getalenteerde mensen. Er bestaan daarvoor veel oplossingen op de markt, en met Peepl focussen we vooral op duurzame oplossingen. We gaan na wat de werkgever echt nodig heeft, wat nice-to-haves zijn en wat breekpunten kunnen zijn. Vervolgens stellen we niet het zoveelste vacaturetekstje op, maar challengen we graag onze opdrachtgever en onze kandidaten, zodat we zeker zijn dat we de juiste persoon op de juiste plaats zetten. Zo’n opdracht is voor mij geslaagd als ik zes maanden later van beide partijen te horen krijg dat ze nog steeds gelukkig zijn met de beslissing. Voor quick fixes moeten mensen niet bij Peepl zijn …

Je spreekt vaak over ‘we’ en dan bedoel je jijzelf en Madelief, jouw eerste medewerker. Hoe heb je deze grote stap ervaren?

Madelief is op een zeer ‘natuurlijke’ manier op mijn pad gekomen. We kennen elkaar al een zevental jaar en eigenlijk was ik niet actief op zoek naar een medewerker. Ik had wel te veel werk op mijn bord. Toen Madelief mij contacteerde om te vragen of ik haar aan een nieuwe job kon helpen, bleek Peepl voor haar op dat moment de juiste stap te zijn. Ze heeft geen achtergrond in HR, maar wanneer je potentieel ziet, laat je het beter niet schieten. Let wel, een eerste werknemer aanwerven, betekent niet dat jij als zaakvoerder onmiddellijk weer ruimte creëert. Er komt namelijk heel veel bij kijken qua opleiding en begeleiding. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het was een uitdaging, maar dat is wellicht voor elke ondernemer die deze stap zet zo.

Je bent naast jonge ondernemer ook jonge mama. Hoe combineer je het gezinsleven met je ondernemerschap?

Mijn persoonlijk kompas is voor mij heel belangrijk. Ik weet wat mij gelukkig maakt in het leven, en naast mijn bedrijf zijn dat natuurlijk mijn dochter en partner, en vrienden en familie. Het is dus een kwestie  van prioriteiten durven stellen. Ik ben van mening dat mijn ondernemerschap niet ten koste van mijn moederschap mag gaan. Ik pas dus mijn werkplanning aan mijn partner en mijn dochter aan, en dat lukt op dit moment vrij goed.

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

Dat je niet weet wat er op je af zal komen. Dat zorgt voor een gezonde spanning. Ik leer ook heel graag bij en hou ervan bezig te zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ondernemen is voor mij als introvert best wel veel uit mijn comfortzone komen. En dat is ook leuk: je grenzen verleggen en zien wat dat in beweging brengt. Ik durf te stellen dat ik daardoor zeker niet meer dezelfde persoon ben als enkele jaren geleden.

Wat is voor jou het meest uitdagende als ondernemer?

Op dit moment zal dat toch wel te maken hebben met mijn zichtbaarheid. Ik ben het altijd gewoon geweest van goed te zijn in mijn werk, en het werk kwam gewoon. Als zaakvoerder moet ik nu natuurlijk mijn agenda kunnen blijven vullen, én die van Madelief. Dat kan wel uitdagend zijn.

En tot slot, wat overtuigde jou om lid te worden van Overondernemers.be?

Ik ben daar niet de snelste beslisser in geweest, maar toen het moment rijp was om te investeren in een netwerk, wist ik al dat ik die stap bij Overondernemers.be wilde zetten. Ik hou ervan hoe jij de dingen aanpakt en weet dat je vooral inzet op authentiek verhalen en diepgaandere connecties. Ik ben er dus heel open-minded ingestapt, benieuwd naar wat het ons zal brengen.

Gerelateerde artikels

Hein Bruggeman ondernemersverhaal
Inspirerend
- Hein Bruggeman
"Je netwerk is van onschatbare waarde, durf het te gebruiken"
Stijn Strosse ondernemersverhaal
Inspirerend
- stijn Strosse
"Durf je potentieel te laten zien"
Helen Michel Fyr Consulting
Inspirerend
- Helen Michel
"Als gids zorg ik graag voor de nodige twist"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden