Ontdek alle netwerkevenementen in 2021!

ONTDEKKEN
Marketing
 • 13 august
 • 2019
 • 2 minuten om te lezen
 • Lynn Mikolajczak

Hoe kledij je carrière kan boosten


Auteur: Lynn Mikolajczak van The Ambitious Brune

 

Onderzoek heeft aangetoond dat kleding niet alleen een impact heeft op hoe anderen je beoordelen, maar ook op hoe snel je vooruitgang boekt op de carrièreladder, hoe goed je presteert op het werk en hoe je jezelf en je vaardigheden waarneemt. µ

Dus als je momenteel niet veel aandacht besteedt aan je kledij voor het werk, zijn hier een paar belangrijke dingen die je moet weten over hoe je kledingkeuze je carrière in positieve (of negatieve) zin kan beïnvloeden.

De juiste kleding verhoogt de kans op promotie

Wil je promotie maken? Dan zul je op je kleding moeten letten. Uit een enquête bleek dat 80% van de leidinggevenden zegt dat de kledingkeuzes van een medewerker van invloed zijn op zijn of haar kansen om promotie te maken. 

Je goed kleden betekent natuurlijk niet altijd dat je een kostuum draagt. Uit een enquête bleek zelfs dat slechts één op de vijf leidinggevenden kostuums als typische business wear beschouwt. Velen kiezen voor de dresscode business casual in plaats van business formal, maar houden zich dan wel meestal aan neutrale kleuren zoals zwart, navy en grijs. Als je niet zeker weet hoe je je moet kleden voor de job die je wilt, begin dan met aandacht te besteden aan wat mensen in de desbetreffende positie dragen. 

Afwijken van de kledingvoorschriften doet je bekwamer overkomen

Zodra je ergens werkt, zal je snel de geschreven en ongeschreven kledingvoorschriften overnemen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat je door net af te wijken van de gehanteerde dresscode zelfverzekerder en competenter kunt overkomen. Je straalt autonomie en controle uit. 

Afwijken betekent niet in trainingsbroeken of dergelijke te verschijnen. Wel een bewuste beslissing om op de een of andere manier op te vallen. Bijvoorbeeld door middel van gewaagde kleuren, prints, vooruitstrevende items in combinatie met formele kleding, enzoverder. 

Kleding kan je prestaties verbeteren

Niet alleen de perceptie van anderen wordt beïnvloed door de manier waarop we ons kleden. Je outfit kan ook je prestaties op het werk verbeteren. Kleding heeft namelijk ook een symbolische betekenis. Kostuums bijvoorbeeld worden vaak geassocieerd met machtsposities. Door een kostuum te dragen kun je je daadwerkelijk zelfverzekerder en slimmer voelen, waardoor je ook beter zal presteren.

Kleding beïnvloedt je zelfbeeld 

Kleding heeft ten slotte ook een invloed op hoe je jezelf ziet. Dit houdt ook weer verband met de symbolische betekenis van kleding, en meer specifiek welke betekenis je er zelf mee associeert. Vrijetijdskleding kan je bijvoorbeeld helpen om je ontspannen en kalm te voelen, maar ook minder productief. Formele kleding daarentegen kan helpen om je zelfverzekerder en intelligenter te voelen, waardoor je je automatisch beter en zakelijker gaat voelen.

Houd rekening met bovenstaande tips en geef je carrière een boost! 

Gerelateerde artikels


Marketing
 • 1423
 • 2 minuten
Kledij als business tool in 3 stappen
Marketing
 • 788
 • 2 minuten
Ondernemen is ook spreken voor publiek
Marketing
 • 890
 • 4 minuten
5 tips om meer uit LinkedIn te halen
Marketing
 • 484
 • 3 minuten
6 tips om jouw merkverhaal te verspreiden