Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoe hou je kennis en ervaring in je bedrijf als mensen vertrekken?

Hoe hou je kennis en ervaring in je bedrijf als mensen vertrekken?

Marketing

Auteur: Bart Menschaert van HR Power

Ervaren medewerkers gaan in pensioen of ze vonden een nieuwe uitdaging. Ze verlaten bijgevolg de organisatie, en samen met hen vaak ook de kennis en ervaring. In elk bedrijf komt het wel eens voor. Daarom is het cruciaal die kennis te borgen door deze uit te schrijven en vervolgens met collega’s te delen. Zo garandeer je voldoende continuïteit en is de toekomstige groei niet geremd.

Hou er rekening mee dat mensen onverwachts kunnen uitvallen

Als ondernemer zijn we zo vaak bezig met de verdere uitbouw van onze zaak. Dat medewerkers onverwachts kunnen uitvallen of vertrekken, is iets waar we vaak niet eens bij stilstaan. Toch is het belangrijk, essentieel zelfs, dat je hier rekening mee houdt en proactief actie onderneemt.

Wat of hoe je dit kan doen? Start met de opmaak van een flexibiliteitsmatrix. Dit houdt in dat je een overzicht creëert van wie welke zaken beheerst en wie van je team back-up is van wie. Zo zal je snel zien voor welke cruciale processen en taken er nog geen back-up is en welke kennis of instructies dus als eerste moeten worden uitgeschreven.

Betrek je medewerkers in dit proces

Wie weet het beste hoe het er in de praktijk aan toegaat? Juist, je medewerkers. Betrek hen dus in dit proces. Zij weten als geen ander welke acties belangrijk zijn, maar eigenlijk bij niemand anders gekend zijn.

Onderschat ook je nieuwe werknemers niet. Zij kunnen hun steentje bijdragen door een soort draaiboek uit te schrijven van wat hen recent werd aangeleerd. Zo beschik je snel over uitgeschreven richtlijnen die als basis kunnen dienen en later uitgediept kunnen worden door de meer ervaren collega’s.

Maak gebruik van dit proces om te optimaliseren

Zorg ervoor dat het uitschrijven van alle processen effectief wordt ingepland, uitgevoerd en opgevolgd. Zo garandeer je een structurele vooruitgang en bied je een vruchtbaar kader voor de verdere groei van de organisatie. Vaak is dit ook het ideale moment om bedrijfsprocessen te optimaliseren of efficiënter te maken.

Graag meer tips om kennis en ervaring duurzaam in het bedrijf te houden? We hebben het erover in ons gratis e-book. Je vindt er ook andere HR-onderwerpen in terug, zodat je als ondernemer zelf de eerste stappen kan zetten in je HR-beleid.

Download het e-book via de knop hieronder. Veel leesplezier!

Gerelateerde artikels

De kracht van inbound marketing
Marketing
- Axl Van Steenacker
De kracht van inbound marketing
6 tips om jouw merkverhaal te verspreiden
Marketing
- Femke Brosens
6 tips om jouw merkverhaal te verspreiden
Facebook Creator Studio
Marketing
- Maarten Debie
Alles wat je wil weten over Facebook Creator Studio

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden