Overslaan en naar de inhoud gaan
Pascal Heyse Munkhaven Cottage Garden

"Het is mijn ambitie om gewoon elke dag gelukkig te zijn"

Inspirerend

Ondernemer: Pascal Heyse van Munkhaven Cottage Garden

Vandaag mag ik Pascal Heyse van Munkhaven Cottage Garden interviewen over zijn verhaal. Pascal is tuinontwerper en hanteert hierbij een typische Engelse stijl. Verschillende keren per jaar kan je zijn eigen enorme tuin bezoeken ter inspiratie. De eerstvolgende keer op het moment van schrijven is zondag 1 mei 2022 (bekijk volgende momenten hier). Allen daarheen!

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Pascal, Munkhaven Cottage Garden is een uit de hand gelopen hobby. Vertel?

In 2000 kochten mijn vrouw en ik een huis met veel grond bij, iets wat ik eerst niet zo goed zag zitten. Het huis beviel ons zodanig dat we er toch voor gingen. Ik begon de tuin te ontwerpen en aan te leggen, en het viel in de smaak bij vrienden en familie. Ze suggereerden om de tuin eens open te stellen voor het publiek en dat is zeer goed meegevallen. Ik kreeg steeds vaker de vraag om voor anderen een ontwerp te maken. En zo is dat uitgegroeid tot een eenmanszaak.

Je bent gespecialiseerd in landelijke tuinen met een Engelse insteek. Vanwaar die specialisatie?

Wij houden van Engeland en de Engelse landschappen. In Engeland is het beleven van je tuin met veel kleur en bloemen echt belangrijk. Ik wilde dat ook voor mezelf en integreerde dat in ons stadstuintje van 8000 m² (lacht). Onze eigen tuin zijn 10 verschillende Engelse tuinen in cottagestijl geworden, die samen één geheel vormen.

Waar heb jij dan al die kennis opgedaan? Wat is jouw achtergrond?

Ik ben afgestudeerd in land- en tuinbouw, maar heb er nooit iets mee gedaan. Ik ben in de landbouwadministratie verzeild geraakt, terwijl tuinieren mijn hobby werd. Toen ik er mijn beroep van maakte, heb ik wel een korte opleiding tuinontwerp in avondonderwijs gevolgd, zodat ik mijn ontwerpen ook ‘mooier’ kon voorstellen aan klanten. Want ik kon wel ontwerpen, maar hoe je dan precies een boom op papier voorstelt, dan wist ik niet.

Hoever gaat jouw dienstverlening naar klanten toe? Sta je ook in voor de uitvoering?

In principe doe ik enkel het ontwerp. Ik ben op iets latere leeftijd ondernemer geworden en ik heb geen zin om nog met kruiwagens te sleuren en grote investeringen te doen in een machinepark. Mijn klanten kunnen zelf kiezen of zij de uitvoering op zich nemen, of hiervoor iemand inschakelen. Mijn klanten zijn divers: ze houden van tuinieren, maar hun tuin is wat slordiger of vormt geen geheel. Ze beseffen dat het een meerwaarde is om met een ontwerp te werken dat een duidelijk overzicht biedt over de hele tuin. Zowel jonge gezinnen als vijftigers van wie de kinderen het nest verlaten hebben, komen bij mij aankloppen. Of dat nu een stadstuintje van 48 m² is of een grote oppervlakte zoals mijn eigen tuin. Het is mijn missie om mijn passie voor tuinen over te brengen en Vlaanderen aan het tuinieren te brengen. Mensen hebben zo vaak schrik van tuinieren en zijn daar soms wat lui in, maar weet je, ook dán kan je een mooie tuin hebben! Ik ontwerp specifiek in die Engelse stijl, omdat dat landelijk is en eens wat onkruid hier en daar valt helemaal niet op.

Zien we deze stijl eigenlijk vaak in Vlaanderen?

Veel te weinig. Doordat er zoveel in dergelijke tuinen te zien en te beleven valt, denken mensen dat het onderhoud veel werk zal vergen. Maar dat valt eigenlijk heel goed mee. Je mag de natuur echt zijn gang laten gaan in dit soort tuinen. Ideaal dus voor meer biodiversiteit! In mijn eigen tuin gebruik ik niets van pesticiden, met uitzondering van een biologisch bestrijdingsmiddel tegen de buxusrups. Ook daarom hoop ik deze tuinstijl meer in Vlaanderen te kunnen introduceren.

Hoe gaat zo’n tuinontwerp eigenlijk in zijn werk?

Ik ga altijd eerst eens op verkenning, meet de tuin op en bezorg een offerte op basis van de eerste behoeften die ik capteer. Indien akkoord plannen we een verkenningsgesprek in om te polsen naar wat de klant wel en niet wil, wel of niet graag ziet, wat ze in de tuin willen doen, hoe de gezinssituatie is … Zo wordt de richting voor mij duidelijk en maak ik een met de hand getekend en ingekleurd basisplan. Daarop staan zichtassen, zithoeken, composthoop, enz. Hierop geeft de klant dan feedback en creëer ik een beplantingsplan met daarbij een uitgebreide lijst van planten en bloemen die ik aanbeveel. De materiaalkeuze voor de afwerking ligt volledig bij de klant, waardoor de prijs van de uitvoering natuurlijk kan variëren. Indien gewenst kan de klant mij ook tot 2 jaar na datum inschakelen voor vragen over de uitvoering of het onderhoud, maar dit hoort niet standaard bij mijn ontwerp.

Vanwaar komt het woord ‘Munkhaven’?

Ik wilde geen eenvoudige naam én een connectie met onze streek, Verrebroek. Ik dook in de geschiedenis en ontdekte dat er zich in de 12e eeuw op 8 kilometer van hier een abdij bevond. Die monniken had een groot deel van de Polders ingenomen en ontgonnen, en was beschikbaar per schip. Daar was dus een klein haventje. Daarnaast zitten we ook dicht bij de haven van Antwerpen. Vandaar dus de naam munk (monnik) en haven (haven). Haven betekent ook nog eens een veilige thuisbasis, en die wil ik uiteraard ook met mijn tuinen creëren.

Wat vind jij zo leuk aan ondernemen?

Gewoon kunnen doen waar je passie ligt. Je energie in iets kunnen steken dat verder kan bloeien en groeien. In het begin is het wel echt je weg zoeken. Er komt veel bij kijken waar je als hobbyist in eerste instantie niet aan denkt: een website maken, je algemene voorwaarden opmaken … Ook steeds op zoek gaan naar je ideale klant is niet eenvoudig.

Op welke leeftijd werd je ondernemer en hoe reageerde je omgeving?

Ik ben nu 50 jaar en ben 2 jaar effectief aan het ontwerpen. Mijn omgeving reageerde best positief, maar een vaste job opzeggen, dat stuit toch wel op wat weerstand. Ik merk wel dat je als niet-ondernemer niet altijd kan snappen hoe het is om te beginnen met ondernemen en te groeien in die ondernemersmindset.

Wat zijn je verdere ambities?

Die zijn eerlijk gezegd niet zo groot. Ik wil gewoon gelukkig zijn met een goed draaiende eenmanszaak. Ik vind een goede levenskwaliteit belangrijk en ik wil graag nog tijd hebben voor het onderhoud van onze eigen grote tuin.

Waarom ben je lid geworden van Overondernemers.be?

Enerzijds omdat ik zo eens in een andere regio kom, want ik ben al lid van een grensoverschrijdende netwerkorganisatie (Antwerpen-Nederland). Anderzijds omdat het concept mij bevalt en ik het altijd leuk vind om interessante mensen te ontmoeten. Want hoe meer mensen je kent, hoe beter!

Gerelateerde artikels

Stef De Baets Octavio
Inspirerend
- Stef De Baets
"Durf dingen uit handen geven"
Eva Follet DM Invest
Inspirerend
- Eva Follet
"Eén reden is genoeg om iets wel te doen"
Henk Lambrecht Qmatex
Inspirerend
- Henk Lambrecht
"Ondernemen is als zeilen"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden