Overslaan en naar de inhoud gaan
Herman

“Het leukste aan ondernemen is het contact met mensen”

Inspirerend

Ondernemer: Herman Boel van Alta Verba 

Herman Boel van Alta Verba is vertaler en copywriter in Erembodegem. Voor vertalingen beperkt hij zich tot Europese talen, als copywriter schrijft hij teksten voor uiteenlopende bedrijven. Bovendien is Herman auteur van een tiental publicaties, waaronder vooral weetjesboeken. 

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video. 

Hé Herman, welkom bij Overondernemers.be! Vertel je ons even wat meer over Alta Verba? 

Alta Verba is een eenmanszaak, maar ik werk samen met heel wat freelancers. Mijn klanten zijn doorgaans kmo’s die vertalingen nodig hebben naar één of meerdere talen. Meestal gaat het over websiteteksten, interne documenten, persberichten … De multinationals die meer dan tien talen nodig hebben, laat ik liever over aan de grotere vertaalbureaus die daar de mensen en capaciteit voor hebben. 

Hoe ben jij in de vertaalwereld terechtgekomen? 

Ik ben ondertussen heel wat jaren geleden afgestudeerd als vertaler. Ik heb eerst een paar jaar gewerkt bij de nieuwsdienst van VTM en deed daar een beetje van alles. Dat heeft mij veel bijgebracht, voornamelijk dat we als mens allemaal gelijk zijn. Ik ben bijvoorbeeld niet star struck als ik een bekende persoon zie. Na die ervaring ben ik 15 jaar projectmanager geweest bij enkele Belgische vertaalbureau. Daar leerde ik niet alleen enorm veel bij over vertalen als vak, maar ook over projectmanagement en software. Eigenlijk zag ik daar vooral wat er fout liep in onze sector, en dat is behoorlijk wat. Ik vond persoonlijk dat veel klanten niet kregen waar ze voor betaalden. Na 15 jaar had ik het wat gezien en besloot ik om het zelf (beter) te doen. Ik richtte Alta Verba op, wat ‘grondige woorden’ betekent in het Latijn. Ik wilde bedrijven toegang geven tot kwaliteitsvolle vertalingen, wat niet zo vanzelfsprekend is in de vertaalwereld. Het principe van buy low, sell high is niet aan mij besteed. Voor mij geldt buy high, sell high. Door bijvoorbeeld elk jaar naar een vertaalconferentie te gaan, onderhoud ik goede contacten met sterke vertalers die online niet altijd zomaar te vinden zijn en echt goede kwaliteit kunnen bieden. Klanten kunnen dat best smaken. 

Wat zijn jouw favoriete vertaalopdrachten? 

Als ik zelf vertaal, heb ik het liefst de eerder droge teksten: juridisch, algemene voorwaarden, technische handleidingen … Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Voor de creatievere teksten, zoals toeristische teksten, schakel ik vertalers in die daar beter in zijn. Ook belangrijk om mee te geven, is dat er bij Alta Verba uitsluitend naar de moedertaal wordt vertaald. Zonder uitzondering. Je kan immers nooit zo goed vertalen naar een taal die niet je moedertaal is. Ook iets waar andere vertaalbureaus of vertalers wel eens tegen durven te zondigen.  

Oké, dus jij vertaalt enkel naar het Nederlands, maar bij Alta Verba is dat ruimer? 

Inderdaad, ik zet in op Europese talen, zoals Frans, Spaans en Pools. Hiervoor werk ik dan met gespecialiseerde freelancers. Een voordeel van zoveel buitenlandse vertalers te kennen, is dat er in elk land wel iemand is die ik ken en bij wie ik terechtkan als ik reis. 

Mensen kennen jou ook als de taalfluisteraar. Vertel … 

De Taalfluisteraar is een taalblog die ik vijf jaar geleden lanceerde en die toegankelijk is voor elke leeftijd. Soms gaat het eens over wat moeilijkere teksten, maar meestal deel ik vooral leuke verhalen, tips en artikels. De database telt ondertussen zo’n 300 items en er zit ook een Facebookpagina aan vast die ondertussen al bijna 4000 volgers heeft.  

Wat zijn jouw verdere ambities met Alta Verba? 

Het is nooit mijn bedoeling geweest om van Alta Verba een vertaalbureau pur sang te maken, met een kantoor en medewerkers. Ik ben net zelfstandig geworden om veel vrijheid te hebben en om alles te kunnen doen zoals ik het zelf wil. Groeien zou voor mij betekenen dat ik weer moet inperken. Anderzijds is er zeker nog groeimarge en zijn er wel nog ambities. Als ik eenmaal die omzet bereikt heb, is dat voor mij het Walhalla, bij wijze van spreken. Dan hoeft verdere groei voor mij niet. Groeien is meer dan alleen maar omzetgroei voor mij, het kan ook betekenen dat je net een betere work-life balance voor jezelf creëert. Iets wat bij mij op dit moment al redelijk goed zit. 

Wat vind jij het allerleukste aan ondernemen? 

Ik hou vooral van het contact met mensen, andere ondernemers die begrijpen wat je doet. Want ondernemen, in welke sector dan ook, is voor elke ondernemer anders en toch ook weer hetzelfde. Ik merk dat ik met bepaalde vrienden niet over mijn zaak kan spreken omdat ze gewoon niet begrijpen wat ondernemen is. Met collega-ondernemers kan dat dan weer wel en kan je mooie connecties of diepgaande relaties opbouwen. En dat is voor mij het leukste aan ondernemen. 

Welke tip geef je graag mee aan collega-ondernemers? 

Wees gewoon jezelf. Als je jezelf anders voordoet dan je bent, dan vraagt dat veel te veel energie en ben je vaak niet consequent. Niet iedereen zal jou leuk vinden en dat hoeft ook niet. Hou vast aan de mensen die je wel weten te appreciëren. Wees daarnaast ook lief voor anderen. “Supporting another person’s success will never ruin yours”, daar ben ik echt van overtuigd. 

Tot slot, waarom ben jij lid geworden van Overondernemers.be? 

Ik volg jou al van in het begin en maakte toen al voorspellingen van welke mooie dingen jij zou gaan doen, Phebe. En die komen nu één voor één uit. Dat vind ik fantastisch om te zien. Ik maak graag deel uit van die evolutie en geloof ook echt in wat je doet. Ik geloof in de toekomstige kracht die achter Overondernemers.be zit, vooral omdat ik weet wat voor mensen jij met je netwerk aantrekt.  

Gerelateerde artikels

Mu'bart Bart Lippens
Inspirerend
- Bart Lippens
"Mijn unieke toets is mijn handelsmerk"
Lieven Godderis coach
Inspirerend
- Lieven Goderis
"Gras groeit niet door eraan te trekken"
Vincent Neslany Boekhoudkantoor Sirejacob, Neslany & Partners
Inspirerend
- Vincent Neslany
"Ik leer elke dag bij"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden