Overslaan en naar de inhoud gaan
Maxim Belaen ondernemersverhaal

"Blijf doorzetten en geloven in jezelf"

Inspirerend

Ondernemer: Maxim Belaen van Belaen Imports

Maxim Belaen van Belaen Imports verdeelt en importeert thee. Deze jonge ondernemer waagde recent de sprong, samen met zijn vriendin. De ambities zijn groot, en ze genieten van het persoonlijke groeiproces dat ondernemen met zich meebrengt. Luister of lees even mee …

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video.

Maxim, stel jezelf even voor …

Ik ben 24 jaar en werd een half jaar geleden ondernemer, samen met mijn vriendin. Een eigen zaak was al langer onze droom, dus Belaen Imports zag het licht. Vanuit onze thuisbasis in Oostrozebeke importeren en verdelen wij een specifiek theemerk uit Engeland. Deze thee is voorverpakt in builtjes, zodat je het gebruiksgemak van een builtje ervaart, maar helemaal niet inboet aan kwaliteit. Vaak zijn builtjes minder kwalitatief dan losse thee, maar bij dit merk is dat niet het geval. Daarnaast bieden we ook een ruim assortiment van fruitinfusies aan. Het is een nog wat onbekendere markt in België, dus we zien nog veel potentieel.

Vanwaar de voorliefde voor thee?

Mijn vriendin is van thuis uit een theedrinker, zelf was ik eigenlijk een koffiedrinker. Zo’n vijf jaar geleden begon ik ook thee te drinken en is mijn passie voor het product gegroeid.

Wie zijn jullie klanten?

Wij werken vooral B2B en hebben een divers klantenbestand, van de gekende koffie- en theewinkels tot de betere drankenhandel, bakkerij en klassieke delicatessenzaak.

Hoe was het voor jou om de stap naar het ondernemerschap te zetten?

Ik kom helemaal niet uit een ondernemersfamilie, dus dat was niet zo evident. Een eigen bedrijf is wel al altijd een droom geweest, want ik maakte al kleine plannetjes toen ik zo’n 6 jaar oud was. Mijn ouders waren toen al geen grote voorstander en wilden liever dat ik iets deed dat meer zekerheid bood. Maar nu we up and running zijn, zijn ze eigenlijk blij voor mij dat ik iets doe dat me echt gelukkig maakt.

Mijn vriendin en ik zijn ook allebei vrij jong en hadden geen voorkennis van marketing, sales, prijszetting … Het is echt al een zoektocht geweest en we zijn nog steeds zoekende, maar de grote lijnen zijn er en we kijken vol vertrouwen naar de toekomst.

Wat zijn jullie ambities?

Op korte termijn zijn die helder. We hebben recent ons biolabel behaald, dus we zullen binnenkort ook biothee importeren. In het najaar staan er enkele beurzen op de planning. We willen ook nog andere voedingsproducten in ons aanbod opnemen, waarbij wijn hoog op ons prioriteitenlijstje staat. We houden immers van een Bourgondische levensstijl en willen dit graag in onze business doortrekken.

Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw sector?

Dat is zonder twijfel de vele concurrentie, zeker in koffie en thee. We moeten opboksen tegen bekendere merk, zoals Lipton. Marketing is dan ook een grote uitdaging voor ons: hoe kunnen we ons het best positioneren in zo’n concurrentiële markt? Zeker nu we buiten ons eigen netwerk moeten beginnen treden. Gelukkig drinken steeds meer mensen thee en is het een sterk groeiende markt met nog veel potentieel. Thee is dan ook een gezond alternatief voor ons dagelijkse kopje koffie.

Welke les neem je uit je eerste maanden als ondernemer mee?

Blijf altijd doorzetten en geloven in jezelf. Ook wij hebben in deze korte periode al onze twijfels en dipjes gehad. Producten inkopen is immers elke keer een behoorlijke investering en dan slaat de twijfel al eens toe. Maar als je doorzet en het beste van jezelf geeft, komt het wel goed.

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

Dat ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten en persoonlijk enorm kan groeien. De voorbije zes maanden heb ik echt al grote stappen gezet en dat geeft mij veel voldoening.

Op 1 september organiseren we een netwerkevent bij Studio Smaak, waar Maxim aanwezig zal zijn met zijn thee. Ontdek het event hier. We kijken ernaar uit om te proeven!

Gerelateerde artikels

Drie ondernemers slaan handen in elkaar voor Coup de Feu in Deerlijk
Inspirerend
- Phebe D'hondt
Drie ondernemers slaan handen in elkaar
Maarten Debie ondernemersverhaal
Inspirerend
- Maarten Debie
"Besef dat je van iedereen wel iets kan leren"
Catherine Poissonnier Improve
Inspirerend
- Catherine Poissonnier
"Kies zorgvuldig je pad"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden