Overslaan en naar de inhoud gaan
Dana Ketels Impact Academy

Van spreekangst naar spreekdurf

Inspirerend

Ondernemer: Dana Ketels (44) van Impact Academy

Net zoals veel ondernemers ben ik in het ondernemerschap gerold. Als kind en puber was het mijn droom om artiest te worden. Schrijven, zingen, presenteren, acteren … Ik ben het niet geworden, maar die zaken heb ik altijd geïntegreerd in mijn creatief ondernemerschap. Mijn echte ondernemersverhaal begon eigenlijk toen ik 22 was. Ik ontmoette mijn man terwijl ik in een hotel werkte in Oostende. Hij vertrok kort daarna enkele maanden op reis naar Zuid-Amerika. Na een paar weken vroeg ik me af wat ik hier in het grijze België zat te doen. Ik gaf mijn ontslag en reisde hem achterna. Twee en een halve maand lang reisden we samen door het continent en daar ontstond het idee om ooit samen iets te ondernemen. Wat dat zou zijn, wisten we niet.

Na de reis stond onze rekening niet in het rood, maar in het paars. Noodgedwongen gingen we opnieuw aan de slag bij een werkgever, ik in een reisbureau en hij in een evenementenbureau. Dat triggerde ons om ons eigen evenementenbureau te starten in eigen regio, de kust. Event Mosaic was geboren. We trouwden, reisden eerst nog een aantal maanden, bedachten een twintigtal teambuidlingformules en startten. Zes maanden  later begeleidden we zes groepen tegelijk, werkten we met freelancers en een eerste bediende op de payroll.

Een bedrijf uitbouwen én structuur brengen in een gezin met drie kinderen, dat is niet altijd evident.

We kregen drie kinderen terwijl we samen aan het roer van het evenementenbureau stonden. Events begeleiden, dat is hard werken met onregelmatige uren.  We werkten driekwart van het jaar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Én hard werken aan een bedrijf én structuur in je gezin brengen, dat is niet zo evident. Ik nam een meer zorgende rol op binnen het bedrijf en hield me steeds minder bezig met het creëren van formats en events. Ik deed het tegenovergestelde van wat me energie gaf, uit zorg voor onze kinderen. Waar wilde ik naartoe, vroeg ik me af. Toen ik plots een mailtje kreeg over een opleiding tot lichaamstaalexperte, vielen enkele puzzelstukjes in elkaar. Ik merkte dat ik naast de funfactor van de events en teambuildings ook op zoek was naar meer impact en zingeving. Ik zag veel bedrijven de revue passeren en wilde iets doen met teamdynamieken om zo de connectie en communicatie in het team te verbeteren. Daarnaast kregen we te maken met heel slechte huurders in ons appartement aan zee en ook tijdens verkoopgesprekken had ik het gevoel bepaalde signalen te missen, waardoor ik niet altijd grip had op het resultaat. Kortom, het leek een goed idee me in lichaamstaal te verdiepen.

We stammen in West-Vlaanderen af van de vissers en de boeren. ‘Zwijg en doe voort’, dat was en is nog vaak de mentaliteit. Ook in mijn dichte omgeving zag ik mensen liever vluchten in plaats van te communiceren, uit angst om mensen te kwetsen of om conflicten te veroorzaken. In mijn familie is harmonie belangrijk. Ik heb nooit iemand ruzie horen maken, niet alles werd uitgesproken. Grote verrassingen zijn dan soms onvermijdelijk. Ik bedacht dat lichaamstaal leren doorgronden me misschien wel kon helpen om dergelijke situaties te vermijden of beter te begrijpen. Ik wilde mensen kunnen lezen en subtiele signalen leren opmerken, én hen tegelijk helpen om ook gevoelige onderwerpen onder woorden te brengen.

Ik volgde naast deze cursus nog tal van opleidingen over NLP, teamdynamieken, EQ, geweldloze communicatie … Te veel om op te noemen. Ik begon als coach te experimenteren en trok een nieuw publiek aan voor het evenementenbureau.

Ik heb in het verleden vaak signalen gemist bij mensen, waardoor ik voor verrassingen kwam te staan. Ik besloot me te verdiepen in lichaamstaal.

Kort daarna waren we op reis in Polen. Mijn man zakte plots ineen met onze baby in zijn armen. Onze dochter was ongedeerd, hij had een acute lumbago gekregen. De oorzaak was jarenlange chronische stress. Dat zette ons opnieuw aan het denken. We besloten samen anderhalf jaar te gaan zeilen en te investeren in quality time met het gezin. In 2016 vertrokken we op avontuur met onze kinderen en zeilden we naar Australië. In de twee jaar daarvoor experimenteerde ik met workshops, (lichaamstaal)coaching en als spreker, wetende dat ik anderhalf jaar zou vertrekken en daarna écht kon bouwen aan een bedrijf zou gaan. Ik kon landen op de boot en tot mezelf komen, nadenken over de toekomst.

Ik zet heel graag zaken in beweging, maar soms kan het ook te veel zijn. Dat vond ik het positieve aan onze quarantaine op de zeilboot én aan de coronacrisis. Je leert prioriteiten stellen. Het doel mag niet altijd de hele horizon zijn. Bij onze terugkomst in 2018 ging ik aan de slag met lichaamstaal, teamdynamiek, persoonlijkheden en non-verbale strategie. Met Impact Academy onderzoek ik gedragstendensen en non-verbale communicatie bij individuen, maar ook in teams. Mijn voornaamste doel is alles bespreekbaar maken. Ik help mensen van spreekangst naar spreekdurf, of dat nu op een podium, in een bedrijf, in een team of in een gezin is. Doordat ik kan analyseren hoe mensen gaan reageren op angst en stress, kan ik voor hen een veilige situatie creëren om dingen toch gezegd te krijgen. Mensen voelen zich daarna altijd, zonder uitzondering, opgelucht, gezien en vooral gehoord. Ze worden authentieker, omdat ze hun woorden niet binnen houden, maar ook naar buiten brengen.

De West-Vlaamse mentaliteit van ‘zwijgen en verderdoen’, daar wil ik verandering in brengen. Alles zou bespreekbaar moeten zijn, in elke situatie en op een respectvolle manier.

Als expert in non-verbale communicatie kan ik mensen tot zelfinzicht brengen. Iets niet durven zeggen, leidt vaak tot grenzen die worden overschreden, misverstanden en zelfsabotage, en dat is jammer. Ook als ondernemer zie ik vaak mensen met goeie ideeën voor video’s, presentaties en persoonlijke verhalen maar ze durven niet zichtbaar zijn of communiceren voor een breder publiek.. Het is dan ook mijn missie om mensen te laten communiceren in alle omstandigheden, hen lichaamstaal te leren doorzien en hen bewust te maken van hun eigen lichaamstaal, zodat ze beter zichtbaar zijn en kunnen connecteren, verbinden en communiceren. Dat leidt vanzelfsprekend tot meer zelfvertrouwen en meer veerkracht. Het is nog niet zolang dat ik mijn missie zo helder kan formuleren, maar het brengt zoveel innerlijke rust en richting om perfect te weten waarvoor ik wil staan. Je missie en verhaal als ondernemer kunnen concretiseren is essentieel.

Ik ben heel blij dat ik nog elke dag kan doen wat ik graag doe, ook al was het niet altijd gemakkelijk. Dat ik altijd de kracht vond om door te gaan, daar ben ik trots op. Ik ben van nature een vechter, het is mijn eerste stressreactie. Zo wilde ik tijdens de lockdown en na de annulaties van tal van coachings, workshops en presentaties in een week tijd een volledig online aanbod uitwerken. Maar soms moet je een stap terug kunnen nemen en voelen waar de maatschappij nu echt behoefte aan heeft. Ik ben dan ook op een zorgzame, verbindende manier in contact gebleven met mijn klanten en collega’s, en heb rustig de overstap gemaakt naar online met www.impactacademyonline.com. De vechter in mij had misschien al verder gestaan met nog meer formats en online formules, maar die misschien wat verder van mij af hadden gestaan. Ik ben trots dat ik ook hier authentiek ben gebleven.

Ik ben van nature een vechter, maar soms moet je een stap terug kunnen nemen.

Voor mij is het leven een constant avontuur. Ik heb weinig angsten en laat alles gewoon op me afkomen. Toch moet je als ondernemer soms ook stilstaan bij harde cijfers, anders raak je niet vooruit. Aan het begin van elk jaar maak ik mijn plan op. Daarna laat ik het los, omdat strikte doelen niet het beste uit mezelf naar boven halen. Maar als je helemaal niet bezig bent met je cijfers, dan ben je geneigd overal ‘ja’ op te zeggen en stel je minder je grenzen. Ik werk niet voor materiële zaken, ook al rijd ik met een sportieve auto. Ik werk voor vrijheden. Die auto brengt mij veiligheid en vrijheid. Ik werk ook voor het avontuur, mezelf te kunnen blijven ontwikkelen met buitenlandse opleidingen, de wereld te kunnen blijven ontdekken of af en toe zelfs in het buitenland te ondernemen. Waar ik wel erg van overtuigd ben, is dat je je prijs moet durven vragen. Mensen helpen heeft zijn prijs, zorg dus dat je weet wat jouw meerwaarde is.

Volgens mij zal ondernemen steeds persoonlijker worden, ondanks dat alles nu zo digitaal kan. Mensen willen steeds meer het persoonlijke verhaal van de ondernemer kennen, vaak is het een reden om al dan niet met iemand samen te werken. Daarom wil ik ook benadrukken hoe belangrijk het is om je eigen netwerk niet te vergeten. Starters zoeken het vaak te ver en vergeten van waar ze komen. Je eigen netwerk kan van onschatbare waarde zijn.

Ik sta heel bewust in het leven. It’s how you deal with it. Je kunt ervoor kiezen om het jezelf moeilijker te maken dan het is, maar ik kies ervoor om te dansen in de regen.

Gerelateerde artikels

Lid in de kijker: Anja Boudry
Inspirerend
- Anja Boudry
"Hou je altijd aan je planning"
Hilde De Rore Interieurdokter
Inspirerend
- Hilde De Rore
"Ik vind mezelf steeds opnieuw uit"
Luchtzuiveraar YAWI: zuivere lucht voor iedereen
Inspirerend
- Rik Osselaer
Luchtzuiveraar YAWI: zuivere lucht voor iedereen

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden