Overslaan en naar de inhoud gaan
Charlotte Verhaeghe Virkant

"Alles draait rond goede balans werk-privé"

Inspirerend

Ondernemer: Charlotte Verhaeghe (33) van Virkant

Ik heb mijn ouders altijd heel hard zien werken en heb thuis nooit iets te kort gehad. Ik zag mijn ouders misschien iets minder dan wat doorsnee het geval is in gezinnen, maar ik heb enorm veel respect voor de manier waarop mijn moeder haar werk met haar gezin heeft gecombineerd. Zij is erin geslaagd om zo’n warm nest op te bouwen en toch een professionele carrière uit te bouwen, en dat is nu ook mijn ultieme doel. Ik merk nu immers zelf dat ondernemen met drie kleine kinderen thuis heel zwaar kan zijn.

Mijn eerste ervaring deed ik op bij Flag (Flemisch Aerospace Group), waar ik mijn werkgever ondersteunde op het vlak van administratie. Hij was veel op de baan, waardoor ik vaak alleen op kantoor zat. Toen al drong het tot me door dat ik mijn job perfect vanop een afstand had kunnen uitvoeren en dat er nog wel bedrijven zouden bestaan die ook nood hadden aan administratieve ondersteuning, eventueel zelfs niet ter plaatse. Toen ik stopte bij Flag, ging ik aan de slag bij mijn ouders. Zij hadden een bedrijf dat gespecialiseerd was in composietmaterialen voor onder andere de transportsector. In samenspraak met mijn ouders startte ik na een tijdje in bijberoep als vertaler Engels-Nederlands. Ik voelde me enorm trots dat ik voor een deel mijn eigen baas was.

Mijn ouders hadden een zaak in composietmateriaal. Ik heb altijd erg opgekeken naar mijn moeder. Hoe zij én aan haar carrière bouwde én ons altijd een warm nest heeft gegeven, daar heb ik enorm veel respect voor.

Ik ben altijd een snelle beslisser geweest. Voor mij hoeft niets traag te gaan als het goed voelt. Dat is uiteraard wel een heel belangrijke voorwaarde. Toen ik mijn man leerde kennen, gingen we relatief snel samenwonen en trouwden we. Helaas werd rond die periode ook het bedrijf van mijn ouders overgenomen door een Nederlands bedrijf. Door de afstand en het feit dat hun administratie niet versterkt hoefde te worden, besloot ik loopbaanbegeleiding te volgen. Ik droomde er al langer van om van bijberoep naar hoofdberoep te gaan en die overname heeft dat wat versneld. Ik was volledig zelfstandig toen ik zwanger werd van mijn eerste kind, waardoor ik toch liever nog wat meer zekerheid had. Ik besloot toch weer een vaste job te zoeken, zodat ik terug in bijberoep op een trager en veiliger tempo zelfstandig kon worden.

Als zwangere vrouw werk zoeken is niet evident. Ik heb op dat moment ook effectief geen job gevonden, maar kon het bijberoep wel aanhouden. Drie maanden na de geboorte van mijn eerste kind werd ik opnieuw zwanger en er besloop er mij een zekere angst. Zou ik de combinatie tussen mama zijn en carrière maken wel aankunnen? Een warm nest opbouwen vond en vind ik zo ontzettend belangrijk. Ik wil mijn kinderen de thuis geven die ik zelf ook altijd heb gehad. Dus bleef ik op dat moment gewoon thuis, maar wat denk je… Ik verveelde me enorm! Ik waagde dus toch de sprong en werd meteen zelfstandig in hoofdberoep.

Tijdens mijn tweede zwangerschap bleef ik thuis uit angst dat ik de combinatie tussen mama zijn en carrière maken niet zou aankomen. Ik verveelde me te pletter en werd meteen zelfstandig in hoofdberoep.

Ik ontmoette twee gedreven ondernemers met wie ik een bedrijf oprichtte dat virtual assistants op maat aanbood voor administratieve ondersteuning. De bedoeling was dat het bedrijf ooit zou evolueren naar een app. We hebben twee jaar samengewerkt en ik kon enorm veel ervaring opdoen. Het is een fase uit mijn leven waar ik bijzonder dankbaar voor ben, maar helaas stemden onze visies uiteindelijk niet helemaal overeen. We besloten het project stil te leggen en elk onze eigen weg te gaan. Zij hielden het concept en de naam, ik kreeg de reeds bestaande klanten mee.

En dat was voor mij een startschot. Ik maakte een doorstart en had heel snel een nieuwe naam nodig. En zo werd Adiuvatis geboren in mei 2018. Toen begon de leuke merde, zoals ik het zo graag zeg. Ik had meteen vijf vaste klanten, wat niet genoeg was om van te leven, maar wat me wel apetrots maakte. Nu is het een kwestie van traag verder op te bouwen en ondertussen ook mijn gezin alle aandacht te geven dat het verdient. Die balans is voor mij erg belangrijk en ik merk ook dat dat mijn sterkte is ten opzichte van mijn klanten. Zij weten dat ze op mij kunnen rekenen als ze meer vrije tijd willen voor hun gezin of hobby’s en vooral, dat ik dat helemaal begrijp en respecteer.

Mijn balans tussen werk en gezin komt altijd op de eerste plaats, net zoals ik mijn klanten help om meer bij hun gezin te zijn door taken van hen over te nemen.

In anderhalf jaar tijd kon ik mijn omzet vervierdubbelen. Door aan te sluiten bij netwerkverenigingen als BNI, Voka en JCI ben ik enorm kunnen groeien als ondernemer én als mens. Ik zou het iedereen aanraden, zeker als starter, om zich te laten omringen door ondernemers met meer ervaring. Je kan het gewoon echt niet alleen! Het is een enorme leerschool en het houdt je met de voeten op de grond. Nu ik als ondernemer zoveel gegroeid ben, zowel in omzet als persoonlijk, voelde ik ook de nood aan een naam die beter bij mij paste en die iets doordachter werd gekozen. Sinds september 2019 gaat mijn zaak als Virkant® door het leven, jouw virtueel kantoor. Een naam die perfect past bij wat ik doe: ik zorg ervoor dat de boel blijft draaien als het bij jou even vierkant loopt.

Als je ooit twijfelt om te starten, vraag jezelf dan: waarom niet? Dat was ook de vraag die mijn coach mij stelde toen ik nood had aan wat ondersteuning. Het enige wat ik kon antwoorden waren vage excuses en geen echte redenen. En sindsdien sta ik echt heel stevig in mijn schoenen. In het begin dacht ik dat alles wat ik deed foutloos moest zijn, want wat ik doe is vaak heel delicaat of gevoelig. Ik heb toegang tot bankgegevens, agenda’s, boekhoudingen, noem maar op. Maar ik ben ook maar een mens. Heel soms sluipt er eens een foutje in mijn werk, maar als je dan the balls hebt om de fout zelf recht te trekken en dit dan in alle eerlijkheid ook zo aan je opdrachtgever te vertellen, dan respecteren ze je alleen maar méér. Door eerlijk te zijn én problemen op te lossen, weten ze dat ze je kunnen vertrouwen. Niemand is perfect.

Twijfel je als starter, vraag jezelf dan: waarom niet? Meestal sta je met je mond vol tanden. Daar heb je je reden om het op zijn minst te proberen!

Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik niet meteen iets anders doen. Misschien puur voor de beleving, maar niet omdat ik ergens spijt van heb. Ik heb de voorbije jaren wel geleerd om soms iets trager te gaan. Je kunt niet al je pijlen op verschillende doelen richten. Zorg dat eerst het ene goed loopt, en start dan het volgende op. Het is ook helemaal geen schande om hulp te vragen, bijvoorbeeld voor jouw administratie als je merkt dat dat moeizamer gaat. Ik ben op dit moment zelf concreet op zoek naar een hulp in huis die enkele huishoudelijke taken van mij zal overnemen, zodat ik meer quality time heb met mijn kinderen als ik thuis ben. Als ondernemer moeten we ons op onze core business kunnen concentreren.

Ik ben er bijzonder trots op dat ik ondanks alles altijd heb doorgedaan. Mensen uit mijn omgeving zeiden dat ik ‘gek’ was en dat ik ‘drie kinderen onmogelijk met een carrière als ondernemer zou kunnen combineren’, maar daar heb ik niet naar geluisterd. Mijn familie heeft me gelukkig wel altijd gesteund, waardoor ik die ontmoedigende woorden gewoon naast me neer kon leggen. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost, maar nu heb ik verdorie een bedrijf uitgebouwd en het beste moet nog komen!

Gerelateerde artikels

Thomas Neirynck SalesArchitects
Inspirerend
- Thomas Neirynck
"Ik trek graag aan de kar"
Koen Lagrou Foodbazar Codevid
Inspirerend
- Koen Lagrou
"Werk niet onder je capaciteiten"
Herman
Inspirerend
- Herman Boel
“Het leukste aan ondernemen is het contact met mensen”

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden