Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Mindset
 • 30 january
 • 2019
 • 5 minuten om te lezen
 • Veerle De Rynck

5 tips om je winterdip te overwinnen


Auteur: Phebe D'hondt van Overondernemers.be

Co-auteur: Veerle De Rynck van Inner Stance Roeselare

 

Elk jaar heb ik er behoorlijk wat last van, van die fameuze winterdip. En samen met mij nog heel wat mensen. Als werknemer kan ik daar nog behoorlijk mee om, maar in mijn startend ondernemerschap ondervind ik er best veel hinder van. Een eigen bedrijf uitbouwen vraagt veel energie, goesting en een positieve vibe. Mijn winterdips brengen me net het omgekeerde. Elke keer opnieuw denk ik: volgend jaar laat ik het zo ver niet komen. En toch gebeurt het telkens weer opnieuw.

 

De symptomen van een winterdip

Het begint met wat vaker zuchten en klagen. Zuchten omdat ik het niet leuk vind dat het donker is wanneer ik naar kantoor vertrek en terug naar huis ga. Alsof ik geen leven meer heb.

Dat zuchten gaat stilaan gepaard met minder energie en vermoeidheid. Ik heb het verschrikkelijk moeilijk met opstaan als het buiten nog donker is. In de lente en de zomer laat ik mijn rolluik omhoog, zodat ik vanzelf wakker word van de eerste zonnestralen, maar in de winter werkt dat dus niet. Mijn wekker haalt me tijdens de donkerste maanden elke dag uit een diepe slaap, waardoor ik helemaal niet fris uit mijn bed kom.

En daar komt op termijn ook nog eens een gebrek aan discipline en veel zelfmedelijden bij. Hoewel ik van nature heel gedreven en energiek ben, is mijn discipline ver te zoeken in de winter. Dat merk ik in mijn hobby’s, mijn werk, mijn huishouden. Alles is lastig en ik vervul mezelf elke dag met zelfmedelijden. Vreselijk vind ik dat, want zo ben ik normaal gezien helemaal niet.

 

Wat werkt voor mij

Wat ik hier zelf aan doe? Ik luister naar motiverende podcasts. Op dit moment ben ik grote fan van Join Up Dots. Deze Engelstalige podcast is zo inspirerend en leunt dicht aan bij waar ik naartoe wil met Overondernemers.be. Bovendien is de presentator, David Ralph, ook nog eens heel grappig. Ik heb mezelf al meermaals met een glimlach in de auto betrapt.

Daarnaast splits ik ook al mijn taken zo klein mogelijk op en maak ik lijstjes in de app Todoist. Ik haal er zoveel voldoening uit om taken af te vinken en te zien verdwijnen uit mijn to-do-lijst.

En tot slot: proberen om niet op te geven. Ik blijf minstens twee keer per week sporten en zet die avonden ook vast in mijn agenda. Hoeveel excuses ik ook kan bedenken om niet te gaan, ik doe het toch. Het is minder leuk dan wanneer ik er écht zin in heb, maar ik kan mezelf nu in ieder geval niets verwijten.

 

Tips tegen een winterdip van Inner Stance Roeselare

Veerle De Rynck van Inner Stance Roeselare

Ik ging te rade bij Veerle De Rynck van Inner Stance Roeselare voor extra tips tegen een winterdip. Inner Stance gelooft dat een krachtig lichaam de basis is voor een krachtige geest en zet dus in eerste instantie in op fitheid en kracht. De vier B’s waarrond ze werken, namelijk Body, Being, Balance en Business, zijn de vier bouwstenen van ons leven en vormen de basis van succes.

 
 

 

Veerle geeft ons vijf tips om komaf te maken met de winterdip en vitaler de winter door te komen.

 

 

 

1. Commitment

“Zoals Phebe zijn er inderdaad heel wat mensen die last hebben van de gekende winterdip. Wat wij opmerken is dat naarmate het jaar vordert, heel wat mensen zich beginnen te realiseren dat ze hun goede voornemens niet gaan kunnen halen. Dit brengt hen in een negatieve stemming, zorgt ervoor dat ze makkelijker beginnen uit te stellen en dat excuses de overhand nemen.

Wij adviseren daarom steeds om heel helder te hebben wat je precies wil bereiken en vooral ook goed te weten waaróm dit voor jou belangrijk is. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker je eigen excuses voorbij kan. Voor Phebe is haar nieuwe onderneming haar drijfveer, haar bron van energie om toch te blijven sporten.”

 

2. Hydrateer

 “Je lichaam bestaat uit minimaal 50% water. Het is dus superbelangrijk om voldoende te drinken! Anderhalve tot twee liter water per dag is een echte must om je lichaam van kop tot teen te zuiveren. En ja, ik weet het, het is wat frisser, je hebt sneller zin in koffie of een tas soep. Maak van water drinken een gewoonte. En merk je dat dit nu wat moeilijker loopt, maak dan kleine tussenstappen om dit opnieuw aan te scherpen. Zet die halve liter fles op je bureau, leg er eentje in de wagen, en neem er steevast eentje mee in je handtas… Of maak gebruik van een ‘waterapp’ die je herinnert aan je acht dagelijkse shots.”

 

3. Beweeg – Kom in de natuur

“Ja, het blijft langer donker en ’s avonds gaat de zon heel wat vroeger onder. Daar kan ik helaas niks aan veranderen. Maar je gewoontes heb je wel zelf in de hand… Experimenteer erop los, ga over de middag een blokje om, neem in het weekend de tijd om het bos te verkennen, maak een wandeling op het strand. Het hoeft niet in de gigantische grote dingen te zitten. Zorg dat je dagelijks tien tot vijftien minuten in de buitenlucht bent geweest. Of ga sporten! Zet die longen open en geef je lijf een boost aan zuurstof.”

 

4. Eet gezond

“Vaak denken we dat we vrij gezond eten, maar dat is meestal niet zo. Gebruik MyFitnessPal of Fatsecret om zelf te controleren wat door je mond naar binnen gaat. Het is pas door zaken heel concreet te maken, zoals hoeveel, wat of wanneer, dat het écht zichtbaar wordt wat je doet. En pas dan kan je bijsturen om meer energie en vitaliteit te krijgen. Denk aan het suikertje of koekje bij de koffie, de restjes van de kinderen hun bord opeten, dat derde glaasje aperitief… Supplementen hoeven er pas op het allerlaatste moment bij te komen, wanneer je al de rest al goed doet.”

 

5. Kijk naar je persoonlijke afspraken

“En ben je ondanks deze tips toch gevoeliger voor het befaamde dipje, kijk dan ook eens verder… Neem je rust wanneer je lichaam aangeeft dat het er nood aan heeft? Of plan je je agenda wel eens overvol met afspraken die veel energie van je vragen? Hoe ga je om met tot rust komen om vervolgens te gaan slapen? Of zit je tot één minuut voor het licht uitgaat op je smartphone je sociale media te checken?

Vaak weten we maar al te goed wat goed voor ons zou zijn, maar dat dan ook effectief doén blijft voor velen een uitdaging. En zo cirkel ik terug naar puntje 1. Wat wil jij bereiken? En wat heeft je lichaam nodig om doelen te kunnen bereiken? We wensen elkaar niet voor niks ‘een goede gezondheid’ met Nieuwjaar. Het is pas wanneer dat lichaam niet doet wat wij verlangen dat het kan, dat we gezondheid terug belangrijk vinden. Het start écht allemaal met een krachtig lichaam, houden van je lichaam, elke uitdaging tot een goed einde te brengen.”

 

Heb jij ook last van een winterdip? Hopelijk maken deze tips je het wat gemakkelijker om de winter door te komen en energiek de lente in te gaan! Bedankt, Veerle.

Gerelateerde artikels


Mindset
 • 279
 • 2 minuten
Doen en niet overdenken
Mindset
 • 255
 • 3 minuten
Ondernemen is anders leren denken
Mindset
 • 223
 • 2 minuten
Hou vast aan waar je voor staat
Mindset
 • 261
 • 3 minuten
ergonomie, beweging en gezondheid op de werkvloer