Overslaan en naar de inhoud gaan
7 tips voor duurzame IT-infrastructuur

7 tips voor een duurzame IT-infrastructuur

Mindset

Auteur: Jocelijn Geurts van Axudo

De IT-infrastructuur is de ruggengraat van elk bedrijf. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zijn ook hier duurzame aanpassingen mogelijk zonder extra kosten! Ik geef je graag enkele handige en eenvoudig toe te passen tips.

1. Spring zuinig om met energie

Eén van de grootste energievreters in een bedrijf is het IT-materiaal. Zorg ervoor dat de schermen uitstaan en niet in stand-by. Ook de printer mag eigenlijk uitgeschakeld worden na de werktijden, toch? Probeer je medewerkers hierover te sensibiliseren.

2. Kies voor groene webhosting

Een webhost zorgt er via een server voor dat jouw website dag en nacht wereldwijd toegankelijk is. Die server draait 24 uur per dag en slokt veel energie op. Doe dus zeker de moeite om uit te pluizen of het groen kan, zonder in te boeten op snelheid, beveiliging en prijs. De term ‘groene webhost’ levert tal van zoekresultaten op Google: Combell, Antagonist, Greenhost, TransIP, Denit, … Weet je niet of jouw website al draait op groene energie? Via www.thegreenwebfoundation.org kom je het meteen te weten.

3. Kies voor Ecofont

Typ al je documenten in het (gratis) lettertype Ecofont. Dat lettertype is speciaal ontwikkeld om documenten goed leesbaar en met 50 percent minder inkt af te drukken.

4. Optimaliseer je afdrukinstellingen

Stel je printers standaard in op tweezijdig afdrukken in grijswaarden. In kleur en/of enkelzijdig afdrukken kan uiteraard nog steeds, maar vraagt dan gewoon een extra handeling.

5. Gebruik een ecologische browser

Jawel, er bestaat een duurzame zoekmachine die een waardig alternatief voor Google biedt: www.ecosia.org. De zoekresultaten zijn kwalitatief én per 45 zoekopdrachten wordt er een boom gepland daar waar ze het meest nodig zijn! En jou kost het helemaal niets.

6. Heb aandacht voor energie-efficiëntie

Let bij de aankoop van je IT-materiaal naast performantie ook op ecologische parameters. Net als bij de aankoop van wasmachine of droogkast kan je hier de energie-efficiëntie van de apparaten in het oog houden.

7. Geef je toestellen een tweede leven

Gooi je IT materiaal niet weg als het niet meer voldoet aan je eisen. Er bestaan heel wat initiatieven om deze een tweede leven te geven:

  • Hou ze zo lang mogelijk in dienst. Gebruik minder performante toestellen bijvoorbeeld in een vergaderzaal waar deze enkel presentaties moet projecteren, of aan een receptie waar info kan worden opgezocht. Of hou ze bij als back-up wanneer er met een nieuwe toestellen eens problemen zouden zijn.
  • Herstel waar mogelijk. Probeer eerst te herstellen alvorens een nieuw toestel aan te kopen. Heel wat reserveonderdelen kunnen eenvoudig worden aangekocht, of zorg zelf voor een langdurige garantie.
  • Bezorg je kapotte toestel aan een maatwerkbedrijf dat elektronisch afval verwerkt en dat ervoor zorgt dat de nog bruikbare materialen opnieuw kunnen worden ingezet.
  • Organisaties zoals Close The Gap verzamelt buiten gebruik gestelde computers van bedrijven en zorgt ervoor dat andere organisaties de harde schijven schoonmaken en de hardware controleren en configureren volgens de wensen van zijn eindgebruikers.
  • Dichter bij huis kan je ongetwijfeld ook scholen of vzw’s blij maken met nog werkend IT-materiaal.
  • Sommige leveranciers van IT-materiaal hebben ook ‘trade in’-programma’s. Misschien iets om mee te nemen bij het kiezen van een leverancier bij aankoop van nieuw materiaal?

En, welke tip ga jij meteen toepassen?

Gerelateerde artikels

Ondernemen, lange dagen en korte nachten?
Mindset
- Maarten Debie
Ondernemen, lange dagen en korte nachten?
Een succesvol bedrijf begint bij jezelf
Mindset
- Evy Heyse
Een succesvol bedrijf begint bij jezelf
Blijven gaan is blijven groeien
Mindset
- Maxiem Depypere
Blijven gaan is blijven groeien

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden