Overslaan en naar de inhoud gaan
Christ Verthé

“Mensen kunnen helpen en mijn eigen pad uitstippelen geeft mij heel veel energie”

Inspirerend

Ondernemer: Christ Verthé van Verthé Interieurs 

Christ Verthé is eigenaar van Verthé Interieurs in Harelbeke, een meubelzaak die hij 35 jaar geleden helemaal zelf en van nul uit de grond heeft gestampt. Ondertussen richtte hij samen met zijn man Rik Osselaer een tweede bedrijf op: YAWI luchtzuiveraars. Hoe Verthé Interieurs is ontstaan en hoe Christ in het ondernemersleven staat, lees je in dit interview. 

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video. 

Christ, neem ons eens mee naar 35 jaar geleden. Hoe zag Verthé Interieurs het daglicht? 

Ik ben er toen aan begonnen zonder dat ik wist waaraan ik begon, helaas! (lacht) Vijfendertig jaar geleden stond ik met een salon op een vrachtwagen voor een meubelzaak in Bavikhove. Ik slaagde erin die te verkopen en zette het verhaal verder als jonge knaap van 21 jaar. Ik trok van een gehuurde loods, naar een feestzaal, naar een pand van 240 m² in Kuurne en eindigde in 1991 uiteindelijk het gebouw waar we nu gevestigd zijn in Harelbeke. Ook het aanbod groeide mee. Ik begon met salons en breidde uit met slaapcomfort en maatkasten. Ondertussen kunnen we eigenlijk een volledige woning inrichten op maat. 

Wie is hiervoor jouw ideale klant? 

Dat zijn vooral mensen van veertig en ouder van wie de kinderen het huis uit zijn. Vaak komt er dan een kamer vrij die ze een nieuwe bestemming willen geven, of beslissen ze om de rest van hun leven in hun woning te blijven en deze daarom volledig te herinrichten. Soms gebeurt dat in één keer, maar even goed gefaseerd over een paar jaren heen.  

Iets wat ik je al vaker hoorde zeggen, is dat niet elke ondernemer gestudeerd heeft of moet hebben. Kan je dat even verder toelichten? 

Klopt, ik heb zelf een beroepsopleiding gevolgd en wist dus helemaal niets over economie, ondernemen, financiële zaken … En toch ben ik er ook geraakt. Let wel, ik ben continu blijven bijstuderen. Ik ben nu 57 jaar en heb recent nog een volledig traject bij Unizo doorlopen. Dat moet ook wel, want de wereld verandert continu. Ik wil bij blijven met de wetgeving, de economische situatie, de ontwikkeling van sociale media, en ga zo maar door. Het is handig als je gestudeerd hebt, maar meer dan de helft van de kennis die je nodig hebt, moet je al doende leren of er extra opleidingen voor volgen. 

In een interieurzaak zien mensen enkel jullie showroom, maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Hoe gaan jullie concreet te werk in jullie zaak? 

Rik is al 26 jaar mijn man en mijn rechterhand. Sinds 2015 vervoegde ook mijn zoon Sander de zaak. Met ons drieën verdelen we eigenlijk alle taken en vullen we elkaar aan. Zo is Sander vooral verantwoordelijk voor de leveringen, planning en klachtenopvolging. Daarnaast heeft hij ook nog een inlijstzaak die mooi aansluit op onze activiteiten met Verthé Interieurs. Rik is dan weer administratief sterk én heeft oog voor kleuren en aankleding. Zelf bied ik vooral advies aan klanten. Wanneer ik aanvoel dat een klant in de toonzaal niet kan kiezen of beslissen, ga ik langs om daar stalen voor te stellen en gericht advies te geven. 

Hoe is het om samen met je partner te ondernemen en dus bijna alles samen te doen? 

We eten, slapen en werken samen, waardoor we inderdaad quasi dag en nacht bij elkaar zijn. Toch hebben we 24 jaar bewust in een aparte bureauruimte gewerkt. Toen Rik in de zaak kwam, zei hij meteen: “er kan maar 1 iemand de baas zijn, en dat ben jij”. En daar ben ik hem echt dankbaar voor. Natuurlijk nemen we samen beslissingen, maar Verthé Interieurs is mijn bedrijf. In ons ander bedrijf YAWI zijn we beiden vennoot, maar daar heeft Rik het voor het zeggen. Het is enorm verrijkend om intensief samen te werken, elk een verschillende insteek te hebben en van elkaar te leren. Ik ervaar het als een ongelofelijk goede samenwerking. En of we ooit discussies hebben? Natuurlijk! Maar wanneer we de deur achter ons dichttrekken, zijn we geen collega’s meer, maar een koppel en dan laten we dat los. 

Wat zijn jouw verdere ambities met Verthé Interieurs? 

Ik heb recent beslist om nog vijf jaar te werken en Verthé Interieurs nog een stevige boost te geven voordat mijn zoon Sander eventueel het roer overneemt. Uitbollen zit er dus niet in, en dat wil ik ook niet. We zijn zelfs nog bezig met medische relaxen en matrassen, en zien daar nog mogelijkheden om onze omzet te vergroten met hetzelfde aantal vierkante meters aan toonzaal. Op vijf jaar kan er nog veel gebeuren, hé. 

Hoe ervaar jij het ondernemerschap? Wat is het leukste en wat zijn de uitdagingen? 

Goh, we hebben al voor heel wat hete vuren gestaan. Denk maar aan wegenwerken in de straat waardoor onze zaak 3,5 jaar niet bereikbaar was.  De allergrootste uitdaging voor mij was vooral het financiële aspect. Ik had die voorkennis niet mee en heb dat heel lang meegedragen. Ondertussen heb ik het wel bijgebeend. Dat is meteen ook mijn belangrijkste tip voor startende ondernemers: informeer je goed en laat je vooral goed omringen. De mogelijkheden op vandaag zijn eindeloos, zeker in vergelijking met vroeger. Zo zijn er tal van organisaties als Voka, Unizo, … die je kunnen ondersteunen.  

Het leukste aan ondernemen is dan weer de vrijheid, natuurlijk. De vrijheid om iets uit te stippelen waar je trots op kan zijn en de erkenning die je daarvoor krijgt van de mensen om je heen. Ook mensen kunnen helpen, of dat nu klanten of andere, jonge collega’s zijn, geeft mij heel veel energie. 

En tot slot, wat overtuigde jou om lid te worden bij Overondernemers.be? 

Overondernemers.be is een kleine, nieuwe organisatie die focust op de ondernemer zelf, niet op de onderneming. Dat sprak ons aan. Ook het feit dat we een persoonlijke klik met jou, Phebe, hadden en je mogelijkheden zag om ook Rik op te nemen, heeft mij overtuigd. Rik is immers zeer slechthorend en kwam daardoor nooit in contact met andere ondernemers. Nu YAWI er is, wil ik dat hij de kans krijgt om zich te ontplooien als ondernemers en meer op de voorgrond te komen. Bij Overondernemers.be krijgt hij die ruimte en daar zijn we heel erg blij mee. 

Bedankt voor het interview, Christ! 

Gerelateerde artikels

Bavo Verstraeten Opdrachten.be
Inspirerend
- Bavo Verstraeten
"Je bent kapitein en matroos"
Joke Vandenberghe ondernemersverhaal
Inspirerend
- Joke Vandenberghe
"Mijn zelfvertrouwen is gegroeid door te ondernemen"
Vinoscoop, waar wijn en evenementen samenkomen
Inspirerend
- Phebe D'hondt
Vinoscoop, waar wijn en evenementen samenkomen

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden