Overslaan en naar de inhoud gaan
Lili Matthijs ondernemersverhaal

"Heb vertrouwen in jezelf en je verhaal"

Inspirerend

Ondernemer: Lili Matthijs van Different Views

Lili Matthijs zet met Different Views in op dialogen en verhalen. Vanuit haar missie om te verbinden en authentieke verhalen zichtbaarder te maken, zet ze geregeld verschillende petten op: die van coach, trainer, bemiddelaar of storypractitioner. Lili houdt ervan haar eigen naam en ding in de wereld te zetten en gelooft sterk in het organische. Je kiest zelf wat je doet met de dingen die op je afkomen. Laat je inspireren door haar ondernemersverhaal ...

Bekijk de video, beluister de podcast – of lees het artikel onder de video.

Lili, wat is jouw verhaal?

Ik vind dat altijd een moeilijke vraag omdat ik veel dingen doe: ik ben coach, trainer, bemiddelaar, story practicioner … Ik zie mezelf als een creatieve generalist die niet in één hokje past. Gelukkig is er wel een duidelijke rode draad in alles wat ik doe en wie ik ben: verbinden en versterken via dialoog en verhalen.

Dialoog mag je ruim zien, als in dialoog met jezelf en dialoog met elkaar. Iedereen heeft zijn verhaal, ook in organisaties, en vaak is daar nog te weinig oor naar. Het is mijn missie verhalen meer en meer in organisaties zichtbaar te maken, en dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld in een changeproces of wanneer er gewerkt wordt rond visie en strategie.

Welke bedrijven komen hiervoor vooral naar jou?

Ik trek vooral waardegedreven ondernemers aan die vanuit authenticiteit willen werken. Uiteraard geloof ik in winst en financiële zekerheid, maar ik geloof ook in het en-en-verhaal: je kan financieel sterk staan en toch ook in volle kracht authentiek blijven.

Hoelang ben je ondertussen bezig als ondernemer en hoe heb je de opstart ervaren?

Ik noem mezelf graag een kleine ondernemer, want ik combineer al meer dan 15 jaar mijn zelfstandige activiteit met een halftijdse job in loondienst. Dat is een bewuste keuze, maar dit kan zeker nog wijzigen. Ik geloof in het organische en hou er gewoon van om dingen te combineren.

Wat ik leuk vind aan ondernemen is dat je je eigen naam en je eigen ding in de wereld kan zetten. Het is ongelofelijk fijn om vanuit jezelf te mogen werken en ik voel ook steeds meer die drang om mezelf in mijn werk te mogen en te kunnen leggen.

Bood je van in het begin aan wat je nu doet? Want die ruimte voor dialoog en verhalen is naar mijn aanvoelen nog niet zolang ingeburgerd.

Dat klopt. Mijn aanbod is natuurlijk al heel wat geëvolueerd doorheen de tijd, maar ik ben wel al heel lang bezig met communicatie. Ik ben ooit gestart als trainer in topics die gelinkt zijn aan communicatie, zoals feedback geven, een goed gesprek voeren, … Ik heb de voorbije jaren enorm veel geïnvesteerd in opleidingen en persoonlijke ontwikkeling. Die nieuwe kennis heeft mijn ondernemerspad zeker gevoed. De laatste twee jaar voel ik me in een flow om meer en meer eigen dingen uit te werken, zoals een nieuwe workshop die ik recent lanceerde rond hoe je je verhaal nog meer kan inzetten in gesprekken met (potentiële) klanten.

Wat zijn jouw ambities voor de komende tijd?

Ik wil vooral kunnen doen wat ik graag doe en waar ik in geloof. Als ik dat voel, ben ik wat mij betreft succesvol. Ik wil kunnen bewegen op de golven die komen en opportuniteiten grijpen die me energie geven. Zodat ik voel dat ik tot mijn recht kan komen.

Ik heb eigenlijk geen uitgesproken plan. Dat kan misschien een gebrek zijn, maar ik ben op dit moment ook niet voltijds zelfstandig. Ik laat het graag op me afkomen en heb vertrouwen in wat er gebeurt. Zolang ik maar kan doen wat ik graag doe en wat goed is voor mens en maatschappij.

Wat is je grootste uitdaging?

Netwerken (lacht). Ik heb heel lang geworsteld met mijn pitch en had vroeger schrik voor de vraag: “wat doe je precies?”. Daar ben ik wel al in geëvolueerd en ik voel me klaar om meer te netwerken.

Welke tip geef je graag mee aan collega-ondernemers?

Volg je eigen pad. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet in tijden van onzekerheid, maar je mag echt vertrouwen hebben in je eigen pad. Heb dus vertrouwen in jezelf en je verhaal, waar je voor staat. Blijf dat verhaal ook verder uitdragen en twijfel er niet over. Als jij het voelt en er zijn wat rationele argumenten die dat gevoel onderbouwen, dan mag je je door niets laten tegenhouden. Ik geloof oprecht dat alles groeit. Uiteraard gaat dat niet altijd van een leien dakje, maar alles komt uiteindelijk altijd goed.

Gerelateerde artikels

Francis
Inspirerend
- Francis De Bruyne
“Breng altijd je cashflow in kaart”
Dirk
Inspirerend
- Dirk De Smet
“Ik hou ervan voortdurend in contact te komen met uiteenlopende professionals”
Joke Vandenberghe ondernemersverhaal
Inspirerend
- Joke Vandenberghe
"Mijn zelfvertrouwen is gegroeid door te ondernemen"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden