Ontdek de nieuwe klankbordsessies voor ondernemers i.s.m. Team Rubicon

Lees meer
Persoonlijke ontwikkeling
  • 08 may
  • 2019
  • 3 minuten om te lezen
  • Ilse Verbeke

Kijk eens wat meer naar beneden


Auteur: Ilse Verbeke van Up2Be

 

Emoties, gevoelens, … Het wordt nog te vaak met ‘zwak’ geassocieerd, maar niets is minder waar. Ik wil ondernemers oproepen om eens wat vaker naar beneden te kijken.
 

 

Nie neute, nie pleuje

Mijn moeder was zelfstandig kinesitherapeut en gaf het me met de paplepel mee ‘dat ik naar mijn lichaam moest luisteren’. Ik hoorde dat wel, maar ik luisterde niet. Want ik was sterk, jong, had veel energie en kon de hele wereld aan. Mijn linkerhersenhelft, die voor ratio, logica, analyse en het lineaire staat, is altijd al sterker geweest dan de rechterhersenhelft die onder andere instaat voor gevoelens en gewaarwordingen. Mijn wetenschappelijke opleiding en de Gentse leuze ‘nie neute, nie pleuje’ maakten het verschil tussen beide helften alleen maar groter. Het kwaad was geschied. Ik wilde vechten, mezelf bewijzen en niet opgeven. Ik had een ogenschijnlijk klein hartje en geen buikgevoel meer. Herkenbaar?
 

 

The mind knows, the body shows.

 
Ik kreeg een burn-out en besefte pas na een hele tijd dat mijn hart en buik ondergesneeuwd zaten, en dat is nochtans waar onze passie, motivatie en energie vandaan komt. Dat wat we zo hard nodig hebben als mens en als ondernemer.
 
Mijn moeder had gelijk. Ik moest eerst eens tegen de muur lopen om dan pas van richting te veranderen. De zwarte periode waar ik ben doorgegaan, bracht me uiteindelijk bij wat ik écht wilde doen op deze wereld: mensen coachen en trainen om met meer goesting, energie en balans in het leven te staan. Ik sprong, deze keer met krachtige benen, over de ravijn in plaats van erin.
 

 

Leve de brains!

 

Als ondernemer is hersencapaciteit essentieel. We moeten met heel veel zaken bezig zijn, nadenken over de toekomst, beslissingen nemen, werknemers aansturen, inspelen op onze steeds veranderende en vluchtige maatschappij, evolueren volgens onze eigen noden en die van de markt… Een goed analytisch vermogen hebben is zó belangrijk, maar tegelijk ook een grote valkuil.
 
Door niet te luisteren naar je hart en je buik en enkel rationeel te denken, bewandel je misschien niet je ware pad of krijg je het gevoel dat je passie verandert in een last. Dat merk ik bij veel klanten-ondernemers. Ik hoor heel vaak ‘we moeten vooruit’, ‘ik kan niet anders’ of ‘mijn takenlijst wordt alleen maar langer in plaats van korter’, enzoverder. We zitten als ondernemer enorm in een doe- en denk modus, wat zeker nodig is, maar vergeet niet dat je ook een hart hebt. Het centrum van je gevoelens en emoties. Dat zijn de ogen en oren van je lichaam, die je vertellen hoe het met je gaat.
 
 

 

Kijk eens wat vaker naar beneden, naar je hart, want dat klopt.

 

Sta dus geregeld eens stil bij hoe je je voelt, in je hart en in je lichaam. Stel jezelf af en toe de vraag of wat je doet je nog voldoende energie geeft. Of vraagt het energie? Word je er nog blij van en functioneer je vanuit vertrouwen, of eerder vanuit angst? In welke relaties voel je de flow, en welke wegen op je als een baksteen?
 
Ons lijf is heel intelligent. Het vertelt ons perfect wat we nodig hebben, wat we belangrijk vinden, maar we staan er veel te weinig bij stil. Ondernemers kiezen er voor om te ondernemen, het is iets wat ze echt willen. Voelt het voor jou nog steeds als een keuze? Als een ‘willen’? Of ervaar je jouw ‘ondernemerschapstaken’ eerder als vele ‘moetens’?
 
Luister dus wat vaker naar je gevoel, naar wat je nodig hebt en wat je energie geeft. Handel daarnaar, want met jezelf uit te putten en verplichtingen op te leggen, doe je jezelf geen plezier.
 
Kies voor jouw plezier, energie en balans, én een bloeiende, gezonde onderneming!

Gerelateerde artikels


Persoonlijke ontwikkeling
  • 180
  • 3 minuten
En als je nu eens nee zou zeggen?
Persoonlijke ontwikkeling
  • 430
  • 3 minuten
Het Enneagram: nuttige tool voor zelfontwikkeling