Overslaan en naar de inhoud gaan
/hoe-kan-je-maatschappelijk-verantwoord-ondernemen

Hoe kan je maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Mindset

Auteur: Valerie Baert van Leve De Economie

Wil jij je bedrijf anders opbouwen dan de werkgevers voor wie je eerder werkte? Wil je meer doen dan enkel winst maken en ook werken vanuit je waarden? Vind je het belangrijk om iets goeds te doen voor de samenleving? En wil je misschien kansen geven aan mensen die een moeilijkere periode achter de rug hebben? Dan ben jij een starter of ondernemer die maatschappelijk verantwoord wil ondernemen.

Wat is maatschappelijke verantwoord ondernemen (MVO)?

Als MVO’er ga je voor drie soorten winst:

  1. Winst voor de samenleving door te investeren in mensen die niet het perfecte cv of diploma hebben, die wel eens gezondheidsproblemen kunnen hebben of die niet perfect Nederlands spreken. Je wil hen een stage aanbieden of een duurzame tewerkstelling.
  2. Winst voor het milieu door te kiezen voor korteketenproducten, ecologisch verantwoorde materialen voor je productie, enzoverder.
  3. Winst in je boekhouding, want je beseft dat een failliet bedrijf ook betekent dat je onderneming niets meer kan betekenen voor de anderen.

MVO met een beperkt budget

Maatschappelijk verantwoorde starters hebben in hun beginfase een beperkter budget. Toch willen ook zij hun steentje bijdragen en bewust bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat kan op verschillende manieren:

Tip 1: kies je leveranciers bewust

Je hebt visitekaartjes nodig en de eerste leverancier die bij je opkomt is Vistaprint. Maar waarom niet kiezen voor een maatwerkbedrijf zoals Ryhove? Dergelijke maatwerkbedrijven bestaan om mensen aan het werk te kunnen stellen die niet gemakkelijk in een privébedrijf terechtkunnen. Door mensen kaartjes of ander drukwerk te laten printen, versnijden en verpakken in plaats van hiervoor machines te gebruiken, geven zij iedereen een kans op tewerkstelling. Dat is inclusief ondernemen.

Tip 2: denk goed na over je vorm van inkomsten

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet afhankelijk bent van subsidies? Veel ondernemingen die met kansengroepen werken zijn immers gestructureerd in een vzw die inkomsten opbouwen door middel van subsidies en in mindere mate door de verkoop van hun product of dienst. Hoe ziet je financieel plan eruit als je geen subsidies ontvangt van de overheid? Sociale ondernemingen of maatschappelijk verantwoorde ondernemingen zijn namelijk bedrijven die zich aan de profitzijde bevinden, in plaats aan de non-profitzijde. Om het even te illustreren aan de hand van mijn eigen bedrijf, Leve De Economie: bepaalde van mijn activiteiten zijn vergelijkbaar met die van VDAB of sociale werkplaatsen, maar ik heb er bewust voor gekozen om niet afhankelijk te zijn van subsidies en inkomsten te genereren door mijn dienstverlening. Zo kan ik op termijn mensen uit kansengroepen een vast contract geven.

Tip 3: zet alvast een eerste stap in duurzaam personeelsbeleid

Heel wat organisaties zoeken stageplaatsen voor mensen met een medisch, mentaal, psychologisch of sociaal probleem. Ervaar via deze weg misschien eens hoe het zou zijn om iemand aan het werk te kunnen stellen die geen diploma secundair onderwijs heeft, een uitkering van het OCMW geniet, een zware drugverslaving achter de rug heeft of die misschien wel doof of blind is.

Hoe meer je bedrijf groeit, hoe meer je als ondernemer ook maatschappelijk verantwoorde acties kan ondernemen die passen bij het DNA van je onderneming. Je kan op de duur meer investeren in mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt die toch een drijvende kracht kunnen betekenen voor jouw onderneming. Misschien wordt je maatschappelijk verantwoorde onderneming wel een sociale onderneming, een bedrijf dat impact wil maken op de samenleving. Die waardengedreven ondernemen even belangrijk vindt als winst. Die mee actief sturing wil geven aan een warme maatschappij waar iedereen welkom is.

Naarmate je bedrijf groeit, kan je als ondernemer ook meer sociaal verantwoorde acties ondernemen die passen bij het DNA van je onderneming. Je kan meer investeren in je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als drijvende kracht van je onderneming. En misschien word je MVO onderneming wel een sociale onderneming. Een bedrijf dat impact wil maken voor de samenleving. Die mee actief sturing wil geven aan een warme maatschappij waar iedereen welkom is. Een onderneming die waardengedreven besturen even belangrijk vindt als het creëren van winst.

Gerelateerde artikels

Evy Heyse voorkom stilstand als ondernemer
Mindset
- Evy Heyse
Om stilstand te voorkomen, moet je regelmatig even durven stilstaan
Een filosofische kijk op het ondernemerschap
Mindset
- Bert Wylin
Een filosofische kijk op het ondernemerschap
5 tips om je winterdip te overwinnen
Mindset
- Veerle De Rynck
5 tips om je winterdip te overwinnen

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden