Overslaan en naar de inhoud gaan
Koen Mylle over AI, Metaverse en digitale nalatenschap

"Het is niet omdat je over de dood praat, dat je zal sterven"

Digitalisering

De West-Vlaamse Koen Mylle is een ondernemende vijftiger en deskundig verkenner en futurist op het gebied van technologische innovatie. Hij specialiseerde zich in onze digitale voetafdruk en nalatenschap. Als co-founder en grote bezieler van de app YODT, dat staat voor You Only Die Twice, wil hij mensen op tijd stil laten staan bij het belang van een testament voor onze digitale persoon, goederen en binnenkort ook (onsterfelijke) avatar. We duiken in een boeiend gesprek over AI, de Metaverse en onze digitale erfenis.

Het volledige gesprek met Koen werd opgenomen als podcastaflevering. Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de afbeelding hiernaast om naar de podcast te gaan:

Waarom ben jij zo gefascineerd door de dood, Koen?

Toen ik tijdens COVID-19 de beelden op televisie zag van mensen die in Italië lagen te sterven in de gang zonder een laatste moment met hun familie, dan raakte mij dat enorm. Van de ene op de andere dag kan het leven voorbij zijn. Als je dan je zaken niet op orde hebt en hebt nagedacht over wat je achterlaat, dan is het vaak grote miserie. Onze app YODT helpt je eigenlijk om een aantal zaken bij te houden, die dan bij je nabestaanden terechtkomen, zodat zij weten wat je voorkeuren zijn. Hoe zie je je afscheid, en wat met je Facebookprofiel, bijvoorbeeld? Zo ben je voor een stuk voorbereid op niet alleen je fysieke dood, maar ook je digitale dood. We sterven tegenwoordig echt wel twee keer …

Het lijkt ons nogal luguber om daar zo gedetailleerd over te moeten nadenken, niet?

Kijk, het is niet omdat je over seks praat, dat je zwanger wordt. Als je praat over de dood, betekent dat ook niet dat je gaat sterven. Ik ben ervan overtuigd dat wie op zijn overlijden is voorbereid, rustiger zal kunnen leven. Zeker nu zoveel digitaal gebeurt, laten we des te meer sporen achter. Het zou je net moeten motiveren om hier toch ook even bij stil te staan.

Dankzij artificiële intelligentie en virtual reality zijn er ondertussen zoveel meer mogelijkheden. We kunnen van onszelf een hologram maken voor onze nabestaanden. Wordt rouw daardoor niet een pak moeilijker?

Tja, wist je zelfs dat het al mogelijk is om je hologram te voeden met je stem, je kennis en je denkwijze, zodat je dierbaren nog met je kunnen praten? Ik juich deze evolutie zeker toe. Mijn oma is overleden tijdens Wereldoorlog II. Ik heb haar nooit gekend en zou er heel veel voor over hebben om eens met haar te kunnen praten, in de tijdsgeest van toen. Het is natuurlijk emotioneel andere koek als het gaat over je levenspartner, bijvoorbeeld.

Zoals met alles is er ook bij technologie een goede en slechte kant, het is maar hoe de mens ermee omgaat. Met een 3D-printer kan je een knieprothese printen, maar evengoed een mes waarmee je iemand kan doden. Alles heeft voor- en nadelen.

Laten we even dieper ingaan op artificiële intelligentie. Wat is dat eigenlijk, in kindertaal?

AI is een systeem dat zelfstandig kan leren, analyseren en problemen kan oplossen op basis van gigantisch veel data. Vroeger konden we al robots gaan automatiseren voor specifieke taken. Dankzij AI kunnen zij nu ook zichzelf gaan bijsturen, indien nodig. Denk bijvoorbeeld aan een robot die een voorruit in een auto moet monteren. Als die auto 3 cm te veel naar links staat, lukt dat niet bij pure automatisatie, zonder AI. Mét AI kan die robot dit detecteren en zijn volgende stap aanpassen. De computer heeft dus ‘zintuigen’ gekregen en herkent vormen, gezichten, stemmen … Ook patroonherkenning op basis van data valt onder artificiële intelligentie. Denk maar aan Netflix die jou steeds relevante series voorstelt, en hoe die verschillen met de suggesties op het account van je partner.

ChatGPT is één van de meest besproken AI-tools. Waarom is daar nu eigenlijk zoveel over te doen? Hoe kunnen we deze tool goed inzetten?

ChatGPT werd eind vorig jaar gelanceerd en telde op twee maanden tijd 100 miljoen gebruikers. Best revolutionair, dus! Je kan het voor een stukje vergelijken met Google: je stelt vragen en je krijgt resultaten. Alleen is ChatGPT ook taalkundig getraind: het kan lezen, schrijven en proza creëren. Het nadeel ervan is dat het gebaseerd is op wat het op het internet kan vinden, en die data is niet altijd correct. Niet alles wat ChatGPT antwoordt, is dus helemaal juist.

ChatGPT zal nooit volledig de mens of experten kunnen vervangen, maar laatst las ik wel een geval waarbij ChatGPT een juridisch onderbouwde klachtenbrief schreef waarmee de ontevreden klant meteen aan de slag kon. Je kan het als ondernemer dus ook gebruiken om vragen te stellen over bijvoorbeeld je businessplan. Maar vergeet niet dat alle vragen en input worden opgeslagen, en dat ChatGPT zich hierop kan baseren wanneer je concurrent dezelfde vraag zou stellen!

Worden we hier als mens dan niet verschrikkelijk lui door? Kunnen we nog wel voor onszelf denken?

We moeten het volgens mij vooral als een tool zien die ons sneller tot een resultaat brengt, want we moeten toch niet altijd het warm water opnieuw uitvinden? Het zal zeker wel de taak van het onderwijs zijn om jongeren bewust te maken van de mogelijkheden en de gevaren, want zij groeien ermee op. Wie de evolutie meemaakt, staat er vanzelf kritischer tegenover dan een kind dat het met de paplepel mee krijgt.

Moeten we met al deze technologie vrezen voor onze job?

Niet AI zal je job overnemen, maar wel mensen die met AI kunnen werken. Ik denk dat we met z’n allen levenslang gaan moeten blijven bijleren en bijscholen om met die tools te kunnen werken, zodat we beter worden in onze job en niet voorbij worden gestoken door zij die het wel kunnen.

Dan even naar de Metaverse. Wat is die parallelle, digitale wereld eigenlijk?

Dat deed even geleden veel stof opwaaien en ondertussen denken velen dat ‘de rage’ alweer voorbij is, maar niets is minder waar. De Metaverse is eigenlijk het internet in 3D-vorm, iets wat de jeugd al de normaalste zaak van de wereld vindt. Cryptomunten vragen aan papa om online een kleedje te kopen voor een verjaardagsfeestje in de ROBLOX-omgeving, het gebeurt al meer dan je denkt.

Binnenkort gaan we allemaal onze eigen avatar hebben in een virtuele wereld in de cloud, waarin we dan naar vergaderingen en events zullen gaan. In Teams is daar al een eerste, rudimentaire versie van, maar ik geloof dat we binnenkort onder de scanner zullen gaan en dat er een zeer realistische avatar van onszelf kan worden gecreëerd. Een persona dat we zullen kunnen voeden met onze manier van spreken en denken, zodat het voor ons in die digitale wereld kan optreden. De vraag is natuurlijk of we dat willen. Want als dat mogelijk wordt, dan rijzen er nu al veel vragen. Experten zoals professor in fiscaal recht Michel Maus buigen zich nu al juridisch over vragen zoals: als je overlijdt, wie erft dan je avatar? Als onze avatar aan het werk is en wij liggen ondertussen in de zetel, zijn we dan eigenlijk wel aan het werk? Wie is eigenaar van jouw avatar die je gebruikt voor het werk: je werkgever of jijzelf? En ga zo maar door …

Zorgt de Metaverse er niet voor dat we nog meer geprikkeld gaan worden en misschien zelfs wegvluchten uit de echte wereld?

Dat kan, inderdaad. Als je je in de fysieke wereld niet goed voelt, tja … In de digitale wereld kan je zijn wie je wil. Maar ook daar dreigt cyberpesten. Er is zelfs al iemand virtueel aangerand in de Metaverse. Wie is daar de wetgever, zijn er straffen, wie is aansprakelijk?

Ik ben er ook van overtuigd dat we ons steeds meer met onze avatar gaan identificeren, wat voor jongeren op dit moment vaak al zo is in games, bijvoorbeeld. En dat heeft ook een goeie kant, want je kan zoveel dingen doen in de Metaverse waar je in de fysieke wereld misschien nooit de kans voor krijgt. Denk maar aan een optreden, onbetaalbare voetbalmatch of exclusieve modeshow bijwonen. En uiteraard gaan we daar dan ook goed voor gekleed willen zijn en een 3D-garderobe aanschaffen. Wist je dat er al een handtas van Gucci in de Metaverse werd verkocht voor maar liefst 4000 dollar?

Ongelofelijk … Het gaat dus echt wel razendsnel. Waar moeten volgens jou de prioriteiten liggen nu?

Tegen 2026 wordt voorspeld dat een kwart van de wereldbevolking 1 uur per dag in de Metaverse zal zijn. Die tsunami van technologieën, denk aan AI, virtual reality, 5G, NFT’s, web 3, hologrammen … zal leiden tot een volledig nieuwe online wereld. En het komt sneller dan we denken. Ik weet zeker dat we er ook graag naartoe zullen gaan op termijn. Het is dus belangrijk dat we nu al wetgeving hierrond creëren. Let wel, op dit moment is er nog geen geüniformiseerde Metaverse. Je kan je avatar dus niet van de ene omgeving naar de andere meenemen. We hoeven echter niet te wachten op een globale Metaverse om vandaag al te ijveren voor een juridisch kader, zodat er een antwoord komt op vragen als: mag een overleden politieker online nog worden ingezet om te spreken op een event? Wie krijgt de erfrechten van de avatar na overlijden in de fysieke wereld? Het wordt beslist nog een boeiend decennium …

We zijn benieuwd. Bedankt voor jouw input en inzichten! Mensen die graag met jou verder in gesprek gaan of je uitnodigen voor een lezing kunnen terecht op www.promylle.be.

Gerelateerde artikels

verzeker je tegen cybercrime
Digitalisering
- Delphine Desmet
Verzeker je bedrijf tegen cybercriminaliteit!
Wanneer onderneming klaar voor AI?
Digitalisering
- Pauwel Grepdon
Wanneer is jouw onderneming klaar voor AI
Webinar - Gedaan met phishing en eigen mails in de spam!
Digitalisering
- Bram Cooreman
Webinar - Gedaan met phishing en eigen mails in de spam!

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden