Verzeker je bedrijf tegen cybercriminaliteit!
Auteur: Delphine Desmet van Verzekeringskantoor Johan Desmet
Dit artikel verscheen eerder hier al.
Cyberincidenten kunnen heel wat verschillende vormen aannemen. Soms sluimert een inbreuk al enkele dagen voor iemand het opmerkt, in andere gevallen wordt het volledige netwerk op enkele seconden tijd buiten werking gezet. Enkele voorbeelden van cybercriminaliteit:
- inbreuken op de bescherming van persoons- en bedrijfsgegevens;
- virussen en malware (schadelijke software);
- diefstal of verlies van gegevens (door kopiëren of verwijderen);
- wijzigen, beschadigen of openbaar maken van gegevens;
- hacking van systemen en toegang blokkeren tot eigen informatie;
- sabotage door werknemers;
- afpersing door cybercriminelen;
- …
Geen verzekering van dertien in een dozijn
In tegenstelling tot klassieke verzekeringsoplossingen, is de cyberverzekering er niet alleen om de schade achteraf te vergoeden. Je kunt immers onmiddellijk rekenen op bijstand. Afhankelijk van het type polis staan ook de juridische, IT- en PR-experts direct klaar om de (reputatie)schade te beperken. Die ondersteuning is cruciaal voor een efficiënte aanpak van een cyberincident.
Naast het verlenen van assistentie, dekt een cyberverzekering natuurlijk ook diverse types schades. De polis kan bijvoorbeeld volgende waarborgen bevatten:
- Burgerlijke aansprakelijkheid: schade aan derden doordat hun gegevens gelekt zijn.
- Bedrijfsschade: vergoeding voor verloren winst en de kosten ten gevolge van de onderbreking van de activiteit.
- Afpersing: tussenkomst wanneer losgeld wordt geëist.
- Eigen schade: kosten om data te recupereren, de netwerkonderbreking op te vangen, …
- Rechtsbijstand: verdedigingskosten bij juridische kwesties, bestuurlijke boetes, …
- Telefoonhacking: tussenkomst bij ongeoorloofde toegang tot je telefoonsysteem.
Voorkomen blijft beter dan genezen
Wie een cyberverzekering wil afsluiten, neemt z’n werking best even onder de loep. Hierdoor krijg je meer inzicht in de online weerbaarheid van je onderneming. De manier waarop je back-ups maakt en aan preventie doet kan namelijk in veel polissen een cruciaal element zijn. Tegelijk zorgen net die kwalitatieve back-ups, gespecialiseerde software en doorgedreven preventiemaatregelen ervoor dat je de cyberrisico’s tot een minimum beperkt.
Je cyberverzekering afsluiten?
Er zijn verschillende polissen op de markt die bescherming bieden tegen cybercriminaliteit. Elk hebben ze hun eigen dekkingen en geplogenheden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten vanaf wanneer je polis geldt. Meestal is de schade gedekt vanaf de datum van infectie door het virus of de hackers en niet vanaf de datum waarop je de schade hebt ontdekt. Dit is het geval indien de reeds lopende polis dit effectief zo vermeldt of als dit zo in de voorwaarden is opgenomen.
Daarnaast kun je al rekenen op bepaalde polissen vanaf het vermoeden van een incident. Eerst wordt gecheckt of er effectief een aanval is, indien nodig worden verdere stappen ondernomen.
Hulp nodig?
Natuurlijk hoef je niet al die details zelf uit te zoeken! Delphine Desmet en haar team adviseren je graag richting de ideale cyberverzekering op maat van de behoeften van jouw onderneming. Contacteer hen voor meer informatie of spring gerust eens binnen in het kantoor in Zulte om de mogelijkheden te bespreken!