Overslaan en naar de inhoud gaan
Ilse Dieltjens over financiële rust

"Financiële rust begint bij weten wat voor jou voldoende is"

Financieel

Ilse Dieltjens is financieel coach voor kmo’s en richt zich voornamelijk, vanwege haar eigen achtergrond in de schrijnwerkerij, tot bouwbedrijven. Om haar visie op geld en haar inzichten verder te verspreiden, is ze trots auteur van de boeken ‘Profit First’ en ‘Werk slimmer, verdien meer’. We interviewden Ilse voor onze podcast en dit magazine. Let’s talk about money!

Het volledige gesprek met Ilse werd opgenomen als podcastaflevering. Liever luisteren dan lezen? Klik dan op de afbeelding hiernaast om naar de podcast te gaan:

Ilse, jij bent nog niet je hele carrière aan het coachen. Waar komt die passie voor geld, winst en financiële rust bij ondernemers vandaan?

In 2012 schotelde mijn familie mij een uitdaging voor: een schrijnwerkersbedrijf oprichten. Daarvoor heb ik verschillende jobs uitgeoefend waarin ik cijfers en marketing altijd heb gecombineerd. Ik ging de uitdaging aan en begon met een lege atelier. De eerste jaren liepen helemaal niet zoals verwacht. Vier jaar lang kon ik mezelf geen loon uitkeren en moest ik leveranciers en mijn eigen medewerkers om betalingsuitstel vragen. Dat doet iets met een mens. Ik liep elke dag rond met een Dafalgan in mijn handtas en een hoofd vol onzekerheden over mezelf. Het was pas toen we beslisten om voor de niche van luxueuze eikenhouten bijgebouwen te kiezen, dat we succesvol werden. Maar het is niet omdat je meer omzet maakt, dat de cashflow mee kan.

Die ervaring heeft mij doen inzien dat hard werken en geen tijd meer hebben voor jezelf en je gezin, echt niet oké is. We mogen meer omzet, cash en winst nastreven, maar je moet er ook nog iets aan overhouden en het mag niet ten koste gaan van je eigen mentale en fysieke gezondheid. Daarom besloot ik ondernemers te inspireren over en te ondersteunen naar een gezonde cashflow.

Jij spreekt heel graag over geld, iets wat bij de Vlaamse ondernemer vaak nog een taboe is. Een goede relatie met geld, een gezonde ‘money mindset’, is nochtans héél belangrijk.

Absoluut. Ik spreek zelfs graag over ‘vet veel geld verdienen’. Maar wat veel geld is voor mij, is dat voor jou misschien niet. De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat is genoeg? Waarmee ben je tevreden? Dát is voor jou vet veel geld. Je moet een balans zien te vinden tussen wat je wil verdienen en hoe hard je daarvoor wil werken. Ook belangrijk bij een goede money mindset is kunnen genieten van de weg ernaartoe. En tot slot: ga eens voelen wat het thema ‘geld’ bij jou uitlokt. Als dat niet iets positiefs is, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat het iets wordt waar je wel blij van wordt?

(Lees verder onder de afbeelding)

De meeste ondernemers kloppen bij jou aan vanuit een zekere financiële onrust. Waar komt die onrust meestal vandaan?

Dat kan heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van de fase en de cijfers van de onderneming. Meestal ligt de oorsprong in een ontoereikende cashflow voor de beoogde groei, bijvoorbeeld. Sommige ondernemers hebben ook wat te veel geld uit hun bedrijf gehaald en naar hun privé getrokken, of misschien zit de prijszetting niet goed. Vaak moet ik ook dieper gaan graven: wordt er te veel tijd gestoken in offertes voor niet-ideale klanten? Of is de ondernemer financieel misschien wat te ver gesprongen en moet er ingegrepen worden? Financiële onrust kan zich ook op hogere niveaus afspelen: een bedrijf maakt bijvoorbeeld heel veel omzet en winst, maar het slaagt er niet in die winst om te zetten naar cash op de rekening.

En daar help jij hen dan bij. Jij verdient jezelf dus als het ware terug?

Inderdaad, maar als ik dat zelf zo niet zie, dan ga ik de samenwerking niet aan. Ik vind het maar zo ethisch om een ondernemer écht vooruit te helpen. Het laatste wat ik wil is een ondernemer dieper in de put duwen door de investering die hij in mij zou maken.

Dat is inderdaad een mooie, ethische manier van werken. Ilse, mensen gaan er soms van uit dat een coach onfeilbaar is in het domein waarin hij coacht. Ik kan me echter inbeelden dat jij ook wel eens financiële onrust ervaart, niet?

Ik kom uit een heel welstellende familie. Toen ik op eigen benen moest staan, werd al snel duidelijk dat ik de levensstandaard van mijn ouders niet zou kunnen evenaren. En ja, dat piekt, hoor. Ik moest vroeger ook wel eens nee zeggen tegen events en reisbestemmingen omdat ik ze simpelweg niet kon betalen, terwijl dat vroeger dankzij mijn ouders nooit een probleem was. Door de jaren heen heb ik dat wel leren relativeren. Ik weet nu wat voor mij voldoende is en kan stellen dat ik heel tevreden ben met mijn financiële situatie. Als ik mijn prijzen zou verdubbelen, dan zou ik het natuurlijk nog beter hebben, maar zou ik daar gelukkiger van worden? Nee, ik denk het niet.

Jij hebt ondertussen twee boeken op jouw palmares. Het eerste boek gaat over het Profit First-model. Vertel?

Dat boek bestond al in Amerika en Nederland toen ik er mijn Vlaamse versie van op de markt bracht. De naam zegt het al: je winst komt op de eerste plaats. Wanneer we onze omzet min onze kosten doen, houden we winst over. Dat is de traditionele denkwijze. Hierdoor focussen we vooral op omzet en stellen we doelen in functie van de omzet. Maar laten we dat eens omdraaien: omzet min winst is kosten. Het model gaat erover dat wanneer je klanten je facturen betaalt, je eerst een stukje winst op een aparte rekening plaatst, waarna je cash overhoudt om je kosten te dekken. Het wordt aangeraden te starten met 1 procent en dit op te bouwen, zonder natuurlijk je cashflow in het gedrang te brengen.

Zo heb ik zelf vijf bankrekeningen: mijn algemene rekening waarop klanten betalen en daarnaast rekeningen voor winst, belastingen en btw, mijn loon en kosten. Door de binnengekomen cash meteen te verdelen, kom je nooit voor verrassingen te staan én heb je altijd effectieve winst op je rekening, die je later als dividend kan uitbetalen. Als dat geen gemoedsrust biedt …

Het tweede boek, ‘Werk slimmer, verdien meer’, beschrijft acht winstknoppen om je winst verder te optimaliseren, zodat dat potje alleen maar groter wordt.

Hoe krijg je je boekhouder daarin mee?

Die zal er in eerste instantie misschien niet om kunnen lachen, maar als je hem zegt dat het jouw ambitie is om je winst de volgende keer wél te kunnen uitbetalen, dan zal hij er wel in mee gaan. Uiteindelijk kost het bijboeken van die rekeningen niet zoveel extra tijd per maand, terwijl het je wel enorm veel financiële rust zal bieden.

Het Profit First-model stelt je in staat om te sparen voor het vakantiegeld dat je als ondernemer niet krijgt, in tegenstelling tot medewerkers. Denk daarnaast ook aan je liquidatiereserve, waarbij je na vijf jaar winst in dividenden mag uitkeren. Ondertussen heb je daar al roerende voorheffing voor betaald. Als dan blijkt dat er onvoldoende geld op de rekening staat om die winst uit te keren, heb je belastingen betaald voor niets … Als dat geen goede argumenten zijn, dan weet ik het ook niet meer.

Tot slot, wat zijn de grootste misvattingen over geld bij de Vlaamse ondernemer?

Op de eerste plaats: belastingen betalen is iets slechts. Integendeel! Als je er geen moet betalen, dan wil het zeggen dat je het niet zo goed hebt gedaan. Ik vind het dus dikke zever om kosten te maken om belastingen te vermijden.

Daarnaast is het ook een misvatting van steeds harder te werken in de hoop dat het tij zal keren. Sta liever eens stil bij je cijfers en probeer het probleem te detecteren. Harder werken is echt niet de oplossing voor een cashflowprobleem.

En als laatste: een financieel plan is voldoende. Dat dacht ik in de schrijnwerkerij ook. Maar als je geen marketing- en salesplan hebt dat is afgestemd op je financieel plan, dan heb je onmogelijk grip op je cijfers.

Bedankt, Ilse, voor het openhartig gesprek en de waardevolle inzichten!

Het volledige gesprek met Ilse beluisteren?

Dit artikel is gebaseerd op een langer openhartig gesprek met Ilse dat we als podcast publiceerden.

Gerelateerde artikels

Webinar - Inzicht in de financiële analyse van je eigen bedrijf: balanslezen op ondernemersmaat
Financieel
- Ivo Spildooren
Webinar - Inzicht in de financiële analyse van je eigen bedrijf: balanslezen op ondernemersmaat
Fiscaliteit zet in op groen
Financieel
- Ivo Spildooren
Fiscaliteit zet in op groen
Boekhouding: horizontale analyse nuttig voor elk bedrijf
Financieel
- Ivo Spildooren
Boekhouding: horizontale analyse nuttig voor elk bedrijf

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden