Overslaan en naar de inhoud gaan
Catherine Poissonnier

“Durf te kiezen”

Inspirerend

Ondernemer: Catherine Poissonnier van Improve 

Catherine Poissonnier is coach, psycholoog en trainer en brengt mensen in de actie. Ze motiveert en inspireert hen om helder te krijgen wat ze willen en keuzes te maken. Haar doel: cliënten een blauwdruk geven die ze geregeld voor zichzelf kunnen aftoetsen om te zien of ze nog in lijn zijn met waar ze naartoe willen, wie ze zijn en wat ze nog zouden kunnen veranderen of verbeteren.  

Bekijk de video, beluister de podcast - of lees het artikel onder de video. 

Catherine, jij bent niet zomaar een coach of psycholoog. Vertel, voor wie ben jij er? 

Ik ben er voor de solopreneurs, bedrijfsleiders, C-levels en vrije beroepers zoals consultants, juristen en psychiaters. Ik hou van dat soort cliënten omdat ik er mijn eigen achtergrond in psychologie, economie en marketing in vrij kan. Ik begeleid hen 1-op-1 en bied open opleidingen en in-company trainingen aan. Tot slot screen ik ook kandidaten voor bedrijven die aan het aanwerven zijn. 

Is het een hoge drempel voor mensen om hulp te zoeken? 

Ik ken natuurlijk enkel de mensen die komen en heb dus minder zicht op de mensen die niet komen, maar ik geloof wel dat er een drempel is. “Hulp zoeken betekent dat ik het niet alleen kan”, denken sommigen misschien. Ook het financiële luik kan een drempel zijn. Coaching heeft een prijskaartje en brengt niet altijd onmiddellijk op; maar goed, als je je uitdagingen niet aanpakt, zal het je op termijn vaak veel meer geld kosten. Ik merk wel dat jongere generaties hier al anders in zijn. Coaching is voor hen vanzelfsprekend en ze zijn er vaak net trots op dat ze gecoacht worden. 

Welke beslissingen of momenten hebben jou gebracht tot waar je vandaag staat? 

Eerlijk, ik kan goed kiezen en dat heeft mij al ontzettend veel geholpen in mijn carrière. Ik startte in de sociale sector waar ik opleidingen gaf aan kinderdagverblijven. Daarna maakte ik een shift naar marketing en economie. Dat was een bewuste keuze, een doel zelfs. Ik hou van doelen stellen, die bijsturen en geregeld aanvoelen of het nog altijd is wat ik wil doen. Ik ga dan bewust zitten en denk na over wat ik aan het doen ben me nog gelukkig maakt. Als dat niet zo is, dan schakel ik gewoon om. Ergens voor gaan, hard werken en bijsturen waar nodig, dat is de rode draad in mijn professionele leven. 

Wat is jouw belangrijkste tip die je aan andere ondernemers wil geven? 

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Je kan pas keuzes maken in het leven als je begrijpt hoe je zelf in elkaar zit. Als je weet wat je sterktes en valkuilen zijn. Als je permanent dingen doet die niet in lijn liggen met je basispersoonlijkheid, dan ga je uit energie. Zorg er dus voor dat je jezelf kent en doe de dingen die echt bij je passen en je gelukkig maken. 

Waarom koos jij voor Overondernemers.be als netwerkorganisatie? 

Lid zijn van een organisatie biedt mij structuur. Het geeft mij net dat extra zetje wanneer ik twijfel tussen lekker niets doen of toch naar een activiteit gaan. Daarnaast wil ik ook jonge ondernemers met goede ideeën steunen. En ja, ook voor mijn business is het interessant om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Ik leer graag nieuwe, interessante mensen kennen die ondertussen bijna uitsluitend jonger zijn dan mij. Ik ben dan ook al 64, hé. Netwerken en collega-ondernemers ontmoeten houdt mij jong en helpt mij om met nieuwe dingen in contact te komen. Overondernemers.be biedt ook nog eens een zeer divers aanbod aan met een brede waaier aan activiteiten en een stukje zichtbaarheid. Ook dat vind ik mooi meegenomen! 

Gerelateerde artikels

Publiek Authentiek Els Vanlooy
Inspirerend
- Els Vanlooy
"Ondernemen brengt me dagelijks buiten mijn comfortzone"
Dana Ketels Impact Academy
Inspirerend
- Dana Ketels
Van spreekangst naar spreekdurf
Thomas Sonck Canyon Clan
Inspirerend
- Thomas Sonck
"Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden