Jouw ondernemersverhaal op Overondernemers.be?

ONTDEK HOE HET WERKT
Ondernemen in crisistijden
 • 20 may
 • 2020
 • 3 minuten om te lezen
 • Annelies Blomme

De coronacrisis deed me verstillen


Auteur: Annelies Blomme van La Fleur Rouge

 

Op vrijdag de 13de kreeg ik in één uur tijd zes annulaties voor events, opnames en opleidingen. “Dan stellen we die enkele weken uit”, sprak ik mezelf toe met het ontembare enthousiasme waar ik mijn bedrijf mee op de kaart zette. Die zaterdag hadden we én een begrafenis én een nieuw sterfgeval in onze familie. Dat was hard. Op zondag kreeg de lockdown nog meer vorm en mijn agenda werd een parelwitte, eindeloze leegte. En ook het bijhorende, gedempte geluid dat je krijgt na een lading verse sneeuw bij zonsopkomst, sloot zich aan in mijn nieuwe omgeving. Niets meer.

Vorig jaar heb ik mijn bedrijf opgericht als één van de vijf doelen die ik als 35-jarige in wording gerealiseerd wou zien. 2019 zou een belangrijk jaar voor mij worden, had ik mezelf toegewenst toen de champagnekurken bij de jaarovergang knalden. Vijf doelen, waarbij ik mijn lichaamsgewicht 25 kg naar beneden zou halen, vlot 5 km zou lopen, een vennootschap zou oprichten, een eigen kantoorruimte zou huren en mijn kinderen de leeuwen in het wild zou laten zien in Afrika. Behalve dat laatste was ik geslaagd in mijn opzet nog voor de grote vakantie werd ingezet. Ik ben een doorzetter. Ik stond stevig in mijn schoenen, ik kon de wereld aan. We mochten met ons team fantastische videocampagnes opstellen, in de regio werden we steeds meer gekend. Adrenaline werd mijn tweede natuur. Ik groeide en bloeide en haalde energie uit deze fantastische projecten.

Alleen, werd de lockdown een mental breakdown. Ik kreeg het emotioneel hard te verduren. Mijn lijf en mijn geest, die  ik als staalsterk kon omschrijven, kregen een metaalmoeheid over zich heen. Het ging geen meter vooruit. Ik kon niets. Het was een wonder dat er op tijd brood gekocht werd en er opnieuw propere slipjes in de schuif lagen voor mijn gezin. Ik sleepte mezelf door de dag én door de nacht. Ik huilde, heel vaak en heel veel. De ijzersterke Annelies smolt als sneeuw voor de zon.

Mondjesmaat liet ik het toe om terug mensen te ontmoeten, virtueel, via mail of telefoon. Ik ontmoette mensen waarop ik plots heel openlijk kon zeggen wat het probleem was. Geen standaard droge goedbedoeld adviezen kwamen op mij af, wél de diepgravende en pure gesprekken. En oren die echt naar mij luisterden. En dat van bedrijfsleiders die gigantische jaaromzetten haalden. Die tijd voor mij wilden maken en in deze gesprekken hun puurste empathie lieten zien. En elke dag, ging het iets beter.

Zeven weken van stilte. Dat is wat er met mij en mijn bedrijf is gebeurd. Ik ben verstild. Gestild. En gegroeid. In alle stilte. Ik heb zoveel levenslessen gehoord en gedeeld gekregen en ik ben heel dankbaar voor deze periode. Ik zag collega's gratis webinars geven, gooien met korting en belachelijk veel online te gaan verkondigen. Ik kon niet. Ik was in ijstijd. Mijn lijf en mijn geest waren zeven weken afwezig. En langzaam kreeg ik terug energie en aanvragen en kon in terug genieten en plezier vinden in mijn job.

Ondertussen heb ik geleerd – mede door heel veel mooie gesprekken –  dat ondernemen voor mij, samenhoort met een warme menselijke kant. Dat ik het liefste van al luister naar de stichtend zaakvoerder of diegene die de toekomst van het bedrijf heeft uitgeschreven. Ik hoorde topchef Filip Claeys eerlijk bekennen dat hij zes weken nodig had om opnieuw energie te vinden. En dat deed mij deugd.

Dit is het nieuwe nu. Het nieuwe nu, waar we elkaar ontmoeten als mensen met gezond verstand en en een groot hart. Op 1 juni blaas ik mijn eerste verjaardagskaars uit. Blazen doe ik met een lange, volle uitademing, omdat ik heb mogen leren rustig en diep te ademen in plaats van naar adem te happen. Ik hoop, voor iedereen, die iets gelijkaardigs meemaakt, een steun te kunnen zijn.

 

Gerelateerde artikels


Ondernemen in crisistijden
 • 151
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Hannes Desmedt
Ondernemen in crisistijden
 • 259
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Alexander Synhaeve
Ondernemen in crisistijden
 • 194
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Gene Vangampelaere
Ondernemen in crisistijden
 • 171
 • 2 minuten
Ondernemen in crisistijden: Maarten Debie