Ontdek alle netwerkevenementen tijdens de zomer en het najaar!

ONTDEKKEN
Marketing
 • 10 december
 • 2019
 • 2 minuten om te lezen
 • Lynn Mikolajczak

Spreken voor een publiek in de juiste outfit


Je hebt 7 seconden om een goede eerste indruk te maken. Wanneer je op een podium stapt, heeft het publiek dus al een oordeel over je gevormd, nog voor je een woord hebt gezegd. Bovendien beïnvloedt dat oordeel onmiddellijk hun aandachtsspanne en zin in interactie. Alsof je nog niet zenuwachtig genoeg bent!

 

Je fysieke presentatie, dus je houding en zeker ook outfit, kunnen een grote rol spelen in de perceptie van het publiek. Voor dat laatste, een goede outfit, geef ik jullie graag vijf tips die het verschil kunnen maken.

 
 

 

 

Tip 1: denk aan je imago

Bepaal voor jezelf wat je gewenste professionele imago is. Hoe wil je dat andere mensen je zien? Met welke woorden, concepten of ideeën wil je geassocieerd worden. Wil je gezien worden als een leider of als een gelijke waarmee het publiek zich kan associëren? Hoe kan je outfit zowel je beroep als je persoonlijkheid weerspiegelen? Sta hier even bij stil en schrijf de vijf kernwoorden op die in je opkomen. Telkens wanneer je een outfit aantrekt, ga je voor jezelf na of die outfit deze kernwoorden eer aandoen.
 

 

Tip 2: sta stil bij je publiek

Het is heel belangrijk om goed te weten wie er in de zaal zit. Heb je vooral andere ondernemers voor je? Draag dan een zakelijke outfit, zoals een pak. Jawel, ook vrouwen kunnen een pak dragen. Is je publiek eerder creatief, bijvoorbeeld marketeers, mensen uit de mode-industrie of dergelijke meer, dan mag de outfit gerust wat hipper en kleurrijker zijn.
 

 

Tip 3: onderschat het belang van de context niet

Waar en wanneer spreek je? Buiten, in een warme kamer of in een groot en kil auditorium. Spreek je bijvoorbeeld in een conference room, dan weet je dat er vaak airco aanwezig is, waardoor het iets kouder kan zijn. Is het eerder in een huiselijke sfeer, kleed je dan niet te warm. De grote groep mensen kan het kwik snel doen stijgen en je wilt natuurlijk niet bezweet voor je publiek staan.
 

 

Tip 4: pas je outfit op voorhand

De meeste sprekers oefenen hun toespraak of keynote meermaals voor de spiegel. Trek op zijn minst één keer ook je outfit aan terwijl je oefent. Je wil er immers zeker van zijn dat je outfit goed en comfortabel zit als je de nodige handgebaren maakt, rondloopt, je bukt … De outfit moet 100% goed aanvoelen en geen enkele keer je presentatie belemmeren.
 

 

Tip 5: doe extra make-up op

Wanneer je op een podium staat, is (extra) make-up vereist, zeker wanneer er spots op je gericht zijn. Belichting kan je er immers al snel bleek doen uitzien. Dus ja, deze tip geldt zeker ook voor mannen! Ben je niet vertrouwd met make-up. Bekijk dan instructievideo’s op Youtube of volg een workshop om enkele basistechnieken aan te leren. Voor een lange of erg belangrijke keynote kan je overwegen om een professionele make-upartiest(e) in te schakelen.
 
Meer tips nodig over personal branding en zakelijke kledij? Neem een kijkje op www.theambitiousbrune.com.

 

Gerelateerde artikels


Marketing
 • 226
 • 3 minuten
Wat is personal branding?
Marketing
 • 174
 • 3 minuten
Zakelijke kledij voor netwerkevenementen
Marketing
 • 265
 • 2 minuten
Hoe kledij je carrière kan boosten
Marketing
 • 180
 • 3 minuten
Zorg ervoor dat klanten jóú vinden online