Overslaan en naar de inhoud gaan
Spaar voor je pensioen met vapz en ipt

Spaar voor je pensioen met VAPZ en IPT

Financieel

Auteur: Pieter Moreels van Zakenkantoor Assuco

Als ondernemer of zelfstandige kan je extra kapitaal opbouwen en sparen voor je pensioen via interessante formules. Het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en de individuele pensioentoezegging (IPT) zijn het overwegen waard.

Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

Het VAPZ is een verzekering die je de kans biedt om op een fiscaal voordelige manier een bijkomend pensioen op te bouwen. Dit is de meest interessante formule, aangezien je ongeveer 62% van de betaalde premies via je belastingen of verlaging van je sociale bijdrage kan terugkrijgen.

Je beslist zelf hoeveel je spaart of wanneer je de premie wenst te verhogen, te verlagen of zelfs een tussenpauze aan betalingen wenst in te lassen. Aangezien het fiscaal zo interessant is, doe je er natuurlijk goed aan om altijd het maximum te betalen. Dat plafond hangt af van hoeveel sociale bijdragen je betaalt en is maximaal 3291,30 euro per jaar.

Een VAPZ kan onderschreven worden door zelfstandigen in hoofdberoep, meewerkende echtgenoten en zelfstandigen in bijberoep die sociale bijdragen betalen als hoofdberoeper.

De premies betaal je in principe privé, maar je kan dit ook via je vennootschap doen. Bij VAPZ wordt steeds voor beleggingsstrategie tak 21 gekozen, een veilig systeem met kapitaalgarantie.

Individuele pensioentoezegging (IPT)

In tegenstelling tot VAPZ worden de premies van een IPT wel door de vennootschap betaald en erkend als volledige beroepskost. De bedragen die je kan sparen in een IPT hangen opnieuw af van hoeveel loon je jezelf uitkeert en kunnen aanzienlijk oplopen.

Met een IPT kan je bovendien met terugkerende kracht sparen voor de periode waarin je nog geen IPT had, met een maximum van 10 jaar. Als je daarnaast bijvoorbeeld een heel goed jaar achter de rug hebt, kan je nog een eenmalige aparte storting doen. Dat heet een backservice. Zo kan je voor dat jaar je belastbare winst nog een stuk naar beneden brengen.

Voor de IPT zijn er verschillende beleggingsstrategieën mogelijk: tak 21 of tak 23. Tak 23 is beursgenoteerd en biedt dus geen kapitaalgarantie. De opbrengsten op de beurs zijn op lange termijn echter vaak heel wat beter dan bij tak 21, want door de premies maandelijks te betalen, spreid je je beursrisico’s. Je kan ook voor verschillende fondsen kiezen om je risico te spreiden. Het ideale systeem is afhankelijk van je beleggersprofiel en vooral van hoeveel jaar je nog te gaan hebt tot aan je pensioen.

In veel gevallen is de combinatie tussen tak 21 en tak 23 het meest interessant. Zo start je best tak 21 op om de roerende voorheffing kwijt te zijn na acht jaar. Tak 23 zet je dan in om de kans op hogere opbrengsten te vergroten. Het grote risico van tak 23 is uiteraard een beurscrash vóór je pensioen. Door te combineren kan je echter onderling overschakelen op eender welk moment. Zo kan je enkele jaren voor je pensioen in een gunstige beurssituatie omschakelen naar 100% tak 21. Op die manier heb je altijd genoten van de rendementen van de beurs, maar ontloop je de nadelen.

Gerelateerde artikels

Blijf financieel gezond, ook in crisistijden
Financieel
- Louis Grulois
Blijf financieel gezond, ook in crisistijden
Boekhouding: verticale analyse van de resultatenrekening
Financieel
- Ivo Spildooren
Boekhouding: verticale analyse van de resultatenrekening
Ilse Dieltjens over financiële rust
Financieel
- Phebe D'hondt
"Financiële rust begint bij weten wat voor jou voldoende is"

Nieuwsbrief: mis geen enkele update over events en leden