Ontdek alle netwerkevenementen in 2021!

ONTDEKKEN
Administratie
 • 02 july
 • 2020
 • 3 minuten om te lezen
 • Francis De Bruyne van House of Financial Partners

Ondernemen start bij een businessplan en goede boekhouder


Je hebt een geweldig idee, je bent zeker dat er een markt voor is en dan kruisen de eerste uitdagingen al je pad: hoe schrijf je een businessplan en wat mag je van een boekhouder verwachten?

 

Een businessplan is niet verplicht

 

Laten we eerlijk zijn: een businessplan is niet verplicht. Enkel voor de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zoals een bv of een nv is een financieel plan verplicht. En dat is niet eens hetzelfde als een volledig businessplan. Maar als ik jou zou vragen of je succesvol wil zijn of worden, en je antwoordt ‘ja’, dan begin je beter te schrijven.

Hoe begin je aan een businessplan? Er zijn heel wat templates beschikbaar online, laat je daar zeker eens door inspireren. In essentie moet je met deze drie zaken starten:

 1. Neem de tijd om bij iedereen die je kent te peilen of er interesse is in jouw idee. Een beter marktonderzoek bestaat er niet en het is volledig gratis. Vraag meteen ook hoeveel jouw dienst of product voor hen waard is.
 2. Ga ook op zoek naar jouw concurrenten. Vaak hoor ik dan: “ik heb geen concurrenten”. Ook al is je idee uniek, toch heb je altijd concurrenten. Want naast je rechtstreekse concurrenten zijn er ook alternatieve oplossingen voor hetzelfde probleem dat jij oplost. Sta daar dus voldoende bij stil en denk wat ruimer.
 3. Uit punt 1 en 2 zoek je dan het antwoord op de vraag: waarom zou iemand bij mij moeten kopen? Met een fancy term heet dat jouw UBR, je Unique Buying Reason. Wat maakt jou uniek, of ook wel, wat is jouw USP, maar dan bekeken vanuit de perceptie van de klant. Waarom jij en niet een ander?

 

Spreek een boekhouder of accountant aan

Met de antwoorden op jouw vraag trek je naar een boekhouder of accountant. Hij of zij kan meedenken over een realistische omzet en kan je vaak meer inzicht geven over je mogelijke kosten. Let wel, niet alle boekhouders zijn gespecialiseerd in start-ups. Check op hun website of ze starters begeleiden of vraag aanbevelingen voor goeie boekhouders en accountants in je eigen netwerk.

 

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Een boekhouder doet enkel jouw boekhouding. Als starter kan je beter een accountant aanspreken of een boekhouder zoeken die veel ruimer advies zal verlenen en die je financieel kan begeleiden tijdens de eerste drie jaar.

Ook al gehoord van die ‘slechte’ boekhouder? De ondernemer wou naast de boekhouding ook meer inzicht en begeleiding, iets wat zijn boekhouder hem niet kon aanbieden. Wees je dus bewust van het verschil tussen beide beroepen en zorg ervoor dat je een accountant kiest die proactief meedenkt. Veel ondernemers schrikken zich een hoedje als ze na het tweede jaar hun afrekening van de sociale bijdrage ontvangen, omdat er niet werd ingegrepen door de boekhouder.

 

Winstgevendheid moet geen prioriteit zijn in het begin

Nog een laatste belangrijke tip: laat je niet ontmoedigen als je niet onmiddellijk winstgevend bent. Dit lukt niet altijd in het eerste jaar, zelfs niet altijd na twee jaar. Zorg ervoor dat je voldoende financiering vindt of een reserve hebt opgebouwd om deze periode te overbruggen.

Geniet van je ondernemerschap, heel veel succes met jouw ondernemersidee en vergeet niet: met een sterk businessplan ben je alvast goed begonnen!

 

Gerelateerde artikels


Administratie
 • 655
 • 3 minuten
Hoe creëer je meer tijd voor je core business?
Administratie
 • 542
 • 3 minuten
4 tips voor een ijzersterke administratie