Ontdek alle netwerkevenementen in 2021!

ONTDEKKEN
Mindset
 • 03 september
 • 2019
 • 3 minuten om te lezen
 • Phebe D'hondt

Ondernemen is anders leren denken


Auteur: Phebe D'hondt (26) van Overondernemers.be en www.phebedhondt.be 

 

Weet je nog die keer dat ik een blog schreef over mijn financiële terughoudendheid? Daar heb ik nu geen geld voor, schreef ik toen. Omdat ik het als starter met zeer weinig beroepskosten bijzonder moeilijk vond om dan toch geld te investeren in mijn bedrijf. Het was en is nog steeds de kip of het ei: eerst investeren om dan te groeien, of eerst proberen groeien en dan investeren?

We zijn nu enkele maanden verder en gaandeweg leer ik dat ondernemen een proces is waarbij je anders leert denken. je moet de goede mindset hebben om te starten en het vol te houden, maar die mindset evolueert ook naarmate je bedrijf groeit. Wat begon bij "daar heb ik nu geen geld voor", heeft ondertussen de fase "nú moet ik investeren, of ik ga achteruit" bereikt. Ik noem het een tussenfase, want ik vind het nog steeds heel erg moeilijk om geld te investeren dat ik nog niet heb verdiend. Ik denk dat dat voor starters die onmiddellijk moeten lenen of met investeerders werken anders ligt, maar voor iemand zonder grote beroepskosten en investeringen is de ingesteldheid misschien anders. Eerst verdienen en sparen, dan uitgeven. Al voel ik wel hoe ik ondertussen neig naar het volgende kantelpunt.

 

Ik werk nog voltijds in loondienst als vertaler en copywriter naast Overondernemers.be. Financiële onzekerheid heb ik dus zeker niet. En hoewel mijn inkomsten uit beide activiteiten fiscaal gezien niet gescheiden worden, doe ik dat wel. Waarom? Ik spaar voor een huis en wil mijn 'privégeld', zoals ik dat dan noem, binnenkort daarvoor kunnen gebruiken. Dat is mijn reden om geen geld dat ik niet met Overondernemers.be heb verdiend te investeren. Ik probeer dat in mijn hoofd te scheiden en heb dan ook een afzonderlijke rekening voor Overondernemers.be.
 

Als je moet kiezen tussen investeren of achteruitgaan, is de keuze voor mij snel gemaakt.

 

Op dit moment voel ik hoe de nood aan een professionele website sterk toeneemt. Ik heb een offerte opgevraagd bij een goede kennis van mij en het bedrag is hoger dan wat nu op de rekening van Overondernemers.be staat. Logisch ook, want ik ben pas gestart en nu pas begint mijn naambekendheid (en dus inkomsten) toe te nemen. Dus maakte ik de afweging en de uitkomst ligt voor de hand: niet investeren in een betere website betekent niet groeien. Zo eenvoudig is het. Mijn website is mijn product, het moet gewoon goed zijn. Ik mag geen website hebben die te traag laadt, waardoor bezoekers weer afhaken (al blijkt dat niet uit mijn Google Analytics, maar ik krijg soms wel opmerkingen over de website). Ik blijf het natuurlijk nog steeds moeilijk vinden om daar mijn zogenaamde 'privégeld' voor te gebruiken en daarom ga ik dit als een soort lening doen aan mezelf. Ik investeer het bedrag in mijn bedrijf en betaal het op mijn eigen tempo terug aan mezelf. Het is maar waar je je goed bij voelt, en deze aanpak geeft mij innerlijke rust.
 
Het is perfect normaal dat je als starter wikt en weegt waar je geld naartoe gaat. We worden om de oren geslagen met seminaries, netwerkevenementen, de meest handige tools en nog zoveel meer, maar je kunt niet overal op ingaan. Het is een kwestie van goed na te denken over de eerstvolgende stap die je dichter bij je doel zal brengen. Zodra je dat weet en in jezelf gelooft, kan je veel gemakkelijker ergens in investeren.
 
Ben ik alleen in deze gedachtegang of zijn er nog ondernemers die hebben moeten 'leren' investeren?

Gerelateerde artikels


Mindset
 • 222
 • 3 minuten
Elke klant is je beste klant
Mindset
 • 806
 • 3 minuten
Een filosofische kijk op het ondernemerschap
Mindset
 • 435
 • 3 minuten
Hoe kan je maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Mindset
 • 763
 • 4 minuten
Blijven gaan is blijven groeien